A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Turistariasztó kormányzó Luxorban

Luxor, exterorrista a kormányzó, Karnak templom
Vágólapra másolva!
Szervezkedni kezdtek a szállodatulajdonosok és utazási irodák Luxorban amiatt, hogy az egyiptomi elnök Luxor kormányzóság élére egy olyan iszlamista csoport tagját nevezte ki, amely a nyugati turisták ellen több mint egy évtizede elkövetett véres luxori támadás kapcsán vált ismertté.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi összesen 17 új kormányzót nevezett ki vasárnap, és döntésével a Reuters hírügynökség szerint országszerte újabb kulcspozíciókhoz juttatta iszlamista szövetségeseit. Az újonnan kinevezett luxori kormányzó, Adel Mohamed el-Haját az Építés és Fejlődés párthoz tartozik. Ezt a pártot az al-Dzsamáa Iszlámíja elnevezésű iszlamista csoport alapította, amely részt vett a hatvan külföldi turista halálával járó, 1997. novemberi luxori támadásokban, de később lemondott az erőszakról.

Hétfőn a kormányzó épülete előtt kezdett el gyűlni a tiltakozó tömeg, miközben a térség idegenforgalmi ágazatában működő üzletemberek válságtanácskozást tartottak. "Ez a döntés teljesen rossz" - idézte az Independent Mohamed Abdel Szamirt, a Viking Travel igazgatójának reakcióját el-Haját kinevezésére. A résztvevők a jelentések szerint meg akarják akadályozni, hogy a kormányzó elfoglalja hivatalát, június 30-án pedig csatlakozni akarnak a Murszi elnök beiktatásának egyéves évfordulójára szervezett tüntetésekhez.

A Karnaki templom 2,5 kilométerre északra található Luxortól Forrás: AFP/Khaled Desouki

A luxori utazási irodák már eddig is megérezték a vendégek elmaradását, amit a 2011-es felkelés miatt szenvedtek el. Nem vetett jó fényt a helyi idegenforgalomra a februári hőlégballon-baleset sem, amelynek egy magyar áldozata is volt. A szakma most okkal tart attól, hogy a Luxornak korábban oly sok kárt okozó új kormányzó személye még jobban elijeszti a turistákat. Ókori templomaival és sírhelyeivel Luxor Egyiptom egyik fő idegenforgalmi látványossága és bevételi forrása volt, ám a 2011-es felkelés óta a vendégek többsége elkerüli a Nílus völgyét, és a Vörös-tenger üdülőhelyein marad. Tavaly alig 10 millióan látogattak Egyiptomba, közel 5 millióval kevesebben, mint 2010-ben.

Korábban felvetődött, hogy szigorítani fogják az alkohol árusítását Egyiptomban, de ez valószínűleg nem érinti majd a kulcsfontosságú üdülőhelyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!