A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Messze elkerülik őket

voodoo szertartás haitin,
Vágólapra másolva!
A legkisebb turizmussal rendelkező ország Európában található, de Kanada is a tíz között szerepel.
Vágólapra másolva!

Nemrég bemutattuk, melyek azok az országok és különleges igazgatású területek, amelyekben a legnagyobb a turizmussal közvetlenül érintett ágazatok hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva. Most az a tízet soroljuk fel, ahol a legkisebb a turizmus súlya a gazdaságban. Az adatokat továbbra is az Utazási és Turisztikai Világtanácstól vettük, és 2013-ra vonatkoznak. A tíz országot csökkenő sorrendben soroljuk fel, a végére hagyva a legkisebb turizmussal rendelkezőt.

Haiti

A vudu szertartásokról itt írtunk korábban Forrás: AFP/Thony Belizaire

Az ország gyenge teljesítménye azért különösen meglepő, mert a Karib-térség többi országába özönlenek a turisták. A Hispaniola sziget nyugati részén fekszik, a keleti felén lévő Dominikai Köztársaság az egyetlen szárazföldi szomszédja. Az egymást követő katonai diktatúrák tönkretették az ország gazdaságát, így Haiti ma egész Amerika legszegényebb állama. A GDP 1,4 százalékát adta közvetlenül a turizmus 2013-ban.

Macedónia

A Szveti Jovan Bogoszlov-templom az Ohridi-tónál Forrás: Flickr/Charles Roffey

Újabb meglepetés, hiszen a kis balkáni országot annak ellenére kerülik el a turisták, hogy számos látványossággal rendelkezik. A tengerparttal nem rendelkező állam 1991 előtt Jugoszlávia legdélebbi tagköztársasága volt. A turizmus a GDP 1,3 százalékát adta tavaly.

Csád

Darfúri menekültek Kelet-Csádban Forrás: Flickr/European Commission DG ECHO

Közép-Afrikai ország, északról Líbia határolja, keletről Szudán, délről a Közép-afrikai Köztársaság, délnyugatról Kamerun és Nigéria, nyugatról Niger. A volt francia gyarmatnak nincs tengerpartja, viszont itt található a Csád-tó, amelyen három másik országgal osztozik. A GDP 1,2 százaléka származott közvetlenül a turizmusból.

Gabon

Piac Liberville-ben Forrás: AFP/Celia Lebur

A szintén közép-afrikai országban Csádéval megegyező a turizmus aránya, viszont Gabonnak van tengerpartja is. Északon Egyenlítői-Guinea és Kamerun, keleten és délen a Kongói Köztársaság, nyugaton pedig az Atlanti-óceán határolja a volt francia gyarmatot.

Kanada

A Château Frontenac hotel Québec Cityben Forrás: Gaál Csaba

Az észak-amerikai ország nem szűkölködik látnivalókban, a turizmus mégis csupán 1,1 százalékkal részesedik közvetlenül a GDP-ből. Korábbi beszámolónkat egy québeci kirándulásról itt olvashatja.

Pápua Új-Guinea

Férfivá avatási szertartás Forrás: Kisgyörgy Éva

A Föld második legnagyobb szigetének keleti részét és számtalan kisebb szigetet foglal magában Ausztráliától északra. Az ország egyike a legkevésbé felfedezetteknek kulturális és földrajzi értelemben is, a turizmus mindössze az 1 százalékát adta a GDP-nek. Korábbi beszámolóinkat itt és itt olvashatja róla.

Kongói Demokratikus Köztársaság

Nagy a szegénység Fotó: Fabók Bálint - Origo

A közép-afrikai országot északon a Közép-afrikai Köztársaság és Dél-Szudán, keleten Uganda, Ruanda, Burundi és Tanzánia, délen Zambia és Angola, nyugaton pedig a Kongói Köztársaság határolja. A volt belga gyarmat 40 km hosszú tengerparttal rendelkezik a Kongó folyó torkolatánál. Itt is csak 1 százalék a turizmus aránya a GDP-ben. Egy ott dolgozó magyar szemorvosról itt írt róla riportot az Origo.

Üzbegisztán

A Bibi-Hanim mecset Szamarkandban Forrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen

A Magyarországnál csaknem ötször nagyobb területű köztársaság 1991-ig a Szovjetunióhoz tartozott. Harminc millió lakosával Közép-Ázsia legnépesebb országa, fővárosa, Taskent pedig a térség legnagyobb városa. A turisták elkerülik, az ágazat csak 0,9 százalékkal járult hozzá a GDP-hez.

Suriname

A Suriname folyó Paramaribóban Forrás: David Stanley / Flickr

A Dél-Amerika északi részén található volt holland gyarmatot mostanában kezdik felfedezni az ökoturizmus hívei, de így is csak 0,9 százalékkal járultak hozzá tavaly a GDP-hez.

Moldova

A központi piac Chișinăuban Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Tavaly csak 2 turista jutott 100 lakosra, így Fehéroroszország után a második legkevésbé látogatott ország volt Európában. Ők is keveset költhettek azonban, mert a tengerrel nem rendelkező kelet-európai ország GDP-jének mindössze 0,9 százalékát adta közvetlenül a turizmus. Az Origo munkatársa egy krími autóút kapcsán érintette Moldovát.

Korábban közölt listáink egyik része a külföldi látogatók száma alapján állított fel rangsort (ezek itt és itt olvashatók), másik részük pedig az adott állam lakosságszámához viszonyítva próbálta kiszűrni a nagy és kis országok eltérő méretéből adódó különbségeket (ezeket itt és itt találja).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!