A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A világ legőrültebb repülőterei

Courchevel repülőtere
Vágólapra másolva!
A repülőgép leszállásakor egyébként is izgul az ember, hát még, ha ezekre érkezik.
Vágólapra másolva!

A repüléstől sokan félnek, de amikor a leszállásra készülődő gép futóműve kinyílik, a légiutas-kísérők elfoglalják az ülőhelyüket, és a felhők közül előtűnik a föld, szinte minden utas pulzusa gyorsabban ver. Nem véletlenül: a balesetek jelentős része a landoláskor következik be (némi vigasz, hogy ezek jó eséllyel túlélhetők a technikai újításoknak köszönhetően).

Vannak azonban olyan repülőterek a világon, amelyeken a leszállás az átlagosnál is idegesítőbb tud lenn. Most az öt legőrültebb légi kikötőt mutatjuk be a Huffington Post összeállítása alapján.

Courchevel Repülőtér, Francia-Alpok

Az összesen 600 kilométernyi pályával büszkélkedő síközpontba télen rengeteg turista látogat el, akik azonban repülővel mennek oda, azoknak különösen izgalmas lesz az érkezés. A leszállópálya vízszintes hossza 600 méternél is kevesebb, az érkezés pedig emelkedőre történik az Alpok magas hegycsúcsai között. Itt forgatták a James Bond-sorozat Aranyszem (GoldenEye) című filmjét.

Princess Juliana Nemzetközi Repülőtér, Saint Martin

A karib-tengeri repülőtérről az Origo is többször beszámolt már. Nem csoda, hiszen a világ egyik leglátványosabb repülőteréről van szól, ahol az óriás gépek mindössze pár méter magasan zúgnak el egy partszakasz felett a strandolók legnagyobb örömére. A leszállópálya nem túl hosszú, így a tenger felől érkező pilótáknak nagyon oda kell figyelniük.

Paro Repülőtér, Bhután

Bhutánban 1974-ben engedélyezték először a turisták látogatását, és 1983-tól van oda légi járat. Az ország egyetlen repülőterére, Paróba, kizárólag a nemzeti légitársaság, a Druk Air nyolc speciálisan kiképzett pilótája repülhet be, és csak akkor, ha jók a látási viszonyok - műszerekre ugyanis itt nem lehet hagyatkozni a rövid kifutópálya és a környező hegyek miatt. A Kathmandu-Paro-járat egyben a legszebb menetrendszerinti repülőút, amelyről megcsodálható a Himalája. Az országról itt olvashatja beszámolónkat. http://www.origo.hu/utazas/azsiaesausztralia/20121220-elmenybeszamolo-bhutanrol-ahol-mindenki-boldog-elso-resz.html

Gibraltár repülőtere

Az Ibériai-félsziget csücskében található brit enklávé repülőtere legalább annyira ijesztő a földön tartózkodóknak, mint a repülőgépek utasainak. A szűkös hely miatt ugyanis a két kilométer hosszú leszállópálya a forgalmas Winston Churchill sugárúton halad keresztül, amely összeköti Spanyolországgal a sziklákat. Amikor egy repülőgép érkezik, a jármű- és gyalogosforgalom leáll.

Tendzing-Hillary Repülőtér, Nepál

A Mount Everestet elsőként meghódító párosról elnevezett repülőtér 2860 méter magasan található a Himalájában, Lukla település mellett. Elsősorban azon hegymászók között népszerű, akik a Himalája egyik csúcsát akarják megmászni. Mindössze 520 méteres pályája miatt csak kis repülőgépek fogadására alkalmas. A repülőtér közelében gyakran esik az eső, vagy ködös, felhős az idő, gyakori az erős szél. A magas hegyek miatt a pilóták nem tévedhetnek, elsőre kell letenni a gépet, mert nincs lehetőség átstartolásra.

Szavazzon!

Ön szerint melyik reptér a legveszélyesebb?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!