Mohammad, Wassim és Omar saját bevallásuk szerint messzire utaztak hazulról, hogy inspiráljanak és inspirálódjanak az ételek, a művészet, az utazás és a kultúra különleges világában. A népszerű étterem alapítói munkájuk során arra törekszenek, hogy olyan alkotásokkal gazdagítsák a kulináris világot, amelyekre kifejezetten gyökereik és tapasztalataik hatnak. És valóban: éttermükben járva kéz a kézben jár a múlt és a jelen, az ismert és ismeretlen.
Egy dolog viszont azonnal szembe tűnik ebéd közben, hogy minden fogásban van egy kis csavar, van valami, amitől valódi izgalmat élhetünk át egy-egy fogás kóstolásakor.
Ezt fokozza, hogy Mohammad és a többi pincér is minden fogás köré egy-egy saját történetet mesél, amely azon túl, hogy megvilágítja az ételek eredetét, egyértelművé teszi a vendégek számára, hogy hány éve kemény munkát fektettek az alkotók a menübe. Megdöbbentő hallgatni, hogy az egyes fogások milyen aprólékossággal lettek Dubajba álmodva és mennyi kreativitás és merészség kellett egy itteni étterem kialakításához és kínálatának meghatározásához.
Három testvér, két szenvedély, egy cél
„Számunkra a szabályok arra valók, hogy megszegjük őket, folyamatosan feszegetjük a főzés határait, így új ízeket és érzéseket fedezünk fel ételeinkben és péksüteményeinkben, ugyanakkor ezek mindegyike összeköt bennünket a múltunkkal, és emlékeztetnek rá, kik is vagyunk valójában."
Azon dolgozunk, hogy ételeink, konyhánk a kreativitás, a büszkeség és az öröm érzését idézze elő vendégeinkben, mi ugyanis „ételül" beszélünk, az étel a mi nyelvünk.
- fogalmaznak az alapítók. Az általuk „bisztronómiaként" aposztrofált étteremben a kialakításból fakadóan testközelből figyelhetjük meg a hagyományok tisztelete mellett a megújulás iránti törekvést. „Nálunk nincs stressz, nincs felhajtás. Csak az elégedettség garantált." - fogalmaznak az Orfali-testvérek.
A dubai éjszakák soha többé nem lesznek a régiek – ezt ígérte az En Fuego (spanyolul: „éget") nyitásakor az Atlantisban, a The Palmban, és valóban:
Dubaj egyik legkülönlegesebb étterme minden ízében megeleveníti Dél-Amerika világát;
a rendkívül széles étel-és italválasztékot ugyanis olyan látványos és izgalmas programok teszik feledhetetlenné, mint a szinte egymásból következő autentikus és energikus táncok, akrobata-produkciók és egyéb jelmezes performance-ok.
Vendégként az az érzésünk, hogy az En Fuego megálmodói valóban minden részletre odafigyeltek, hiszen a rendkívüli, részletes dekoráció, az ötletes tálalás, a bútorok, a zene: bár elsőre káosznak tűnik, épp ez adja azt felejthetetlen hangulatot, amely tulajdonképpen a rá jellemző kultúrába enged bepillantani egy estére. Az ételek bőségesek, a tálalás magával ragadó, itt lenni fantasztikus: természetesen már másnap visszavágyunk.
A Jumeirah Beach Hotel 25. emeletén található Bastion több, mint egy elképesztő kilátással bíró étterem a város ikonikus és leghíresebb szállodájában; hiszen az túl, hogy innen valóban gyönyörű kilátás nyílik a város valószínűleg leghíresebb nyaralóhelyére, az Arab-öbölre és a Burj Al Arabra, és a városra magára, a legmagasabb színvonalú kiszolgálásban részesíti vendégeit és az ételek minősége és választéka még a legek városában is kiemelkedő.
Az étlapról kifejezetten az európai-mediterrán ételekre összpontosít, a steakekre és a tengeri ételekre, ebben viszont élen jár. Bizalomgerjesztő, ugyanakkor látványos, hogy szinte minden fogás az érdeklődők szeme előtt készül, hiszen csupán egy üvegfal választ el bennünket a főként francia földről érkezett, világszínvonalú szakácsoktól és séfektől.
Az étterem berendezése egyszerre előkelő és modern, valamint egy mai kifejezéssel élve nagyon jó a „vibe"-ja, egyszerűen jó itt lenni, de a Bastion természetesen sokkal több ennél.
A rendkívül izgalmas fogások és a pazar kilátás szinte elfeledtetik velünk az idő múlását, és testünk kapacitását: mindannyian megtisztelve érezzük magunkat, hogy itt költhettünk el egy estét, a gyomrunk tele a helyi ízekkel, aés eltelve a látvánnyal.
Dubajról sokunknak először a sivatag, és az ahhoz kapcsolódó programok jutnak eszébe, ám természetesen ebben él egy csavarral a legek városa, amely a Tripadvisor szerint 2023-ban a legnépszerűbb desztináció. A NARA Desert Experience a szektor egyik legkiemelkedőbb szolgáltatója ugyanis egy olyan, egész délutánt felölelő programcsomagot jelent, amely azon túl, hogy minden – a hely adottságaira épülő – igényt igyekszik a legmagasabb színvonalon kielégíteni, környezetbarát és fenntartható, hiszen napenergiát használnak, és nulla hulladék politikáját folytatják.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vendégeik luxusterepjáróval jutnak el az Arab-sivatag szívében megbúvó oázisukra, ahol változatos frissítőkkel, és számtalan kikapcsolódási lehetőséggel várják őket, úgy, mint tevegelés, sólyomröptetés, íjászat, de már a puszta látványért is megéri ide ellátogatni: itt valóban minden korosztály számára találni programokat és szórakozást.
Napnyugtával fokozódik a hangulat, ugyanis a Sonara egy egyedülálló étteremnek is otthont ad, ahol a bőséges és autentikus fogások- és további színes programok egész tárházával várnak bennünket.
A bőséges vacsora – amely kifejezetten a helyi specialitásokra fókuszál – számtalan programmal szeretné szórakoztatni vendégeit. A hely – öbölre emlékeztető – adottságait maximálisan kihasználva rendkívül látványos tűzzsonglőr- a dervistáncot megidéző tanoura-táncos-show teszi feledhetetlenné, ugyanakkor számos élő installáció is helyet kapott a műsorban (például már-már megható, ahogy a tevehajcsár az öböl peremén aludni kíséri a tevéket egy fáklyával mutatva az utat, az est fénypontjaként pedig a tűzből megelevenedik a Sonara-logó).
A NARA szolgáltatása olyan elementáris, ugyanakkor exkluzív lehetőséget kínál vendégeinek a sivatag felfedezésére, hogy úgy röpül el egy délután és az ezt követő este, hogy csak kapkodjuk a fejünket, ugyanakkor élvezzük a tábor kényelmét, az ellátás bőségét. Ahogy egész Dubajba, holnap visszavágyunk...
A cikk megjelenését a Dubaji Turisztikai Hivatal támogatta.