Repülős utazás: stewardessek hasznos kulisszatitkai, amit mindenkinek érdemes tudnia

RepülésTéma, Stewardess, repülőgép, fedélzet, repülős utazás
Fotó: Shutterstock/06photo
Vágólapra másolva!
Habár a repülés ma már nem tartozik csupán a vagyonosok kiváltságai közé, mint pár évtizeddel ezelőtt, ez az utazási mód továbbra sem terjedt még el olyan széles körben, mint a városi tömegközlekedés. A kevésbé rutinosak számára több hasznos tanácsot is elárultak már a stewardesszek a repülős utazás problémamentessé, sőt élvezetessé tétele érdekében. Most ezek közül szedtük egy csokorba a legfontosabbakat és legérdekesebbeket.
Vágólapra másolva!

A repülés sokak számára mind a mai napig nem tartozik a hétköznapi utazási szokások közé, annak ellenére sem, hogy az első polgári repülőjárat felszállása óta jócskán levitték a repülőjegyek árait. Ezért előfordulhat, hogy már csak közvetlenül a felszállás előtt, vagy a levegőben szembesülünk olyan problémákkal, amik könnyedén elháríthatóak lettek volna, ha ismerjük a repülési etikettet, és a legfontosabb kulisszatitkokat. Nos, jó hírünk van, mert a repülős utazás élvezetesebbé tétele érdekében már több profi stewardess is osztott meg ilyen hasznos tudnivalókat. Mi összegyűjtöttük, hogy melyek ezek a legfontosabb repülési tanácsok, és most ebben a cikkben összefoglaltuk olvasóink számára. 

repülős utazás
Repülős utazás: az Emirates személyzete
Fotó: Emirates

A repülős utazás előkészületei

Egy floridai légiutas kísérő az egyik közösségi platformon osztotta meg követendő tanácsait arról, hogyan érdemes eljárni még a repülőgépre történő felszállás előtt. Szerinte, ha nincs közvetlen járat a célállomásra, akkor 

fontos legalább két órát hagyni az átszállások között, 

hiszen a repülőgépek nagyon ki vannak téve az időjárási viszonyoknak, de egyéb tényezők miatt is előfordulhatnak késések. Figyeljünk arra, hogy a legtöbb utazási iroda olyan járatokat ajánl, ahol az átszállási idő csupán csak 30 perc. Érdemes továbbá az okostelefonunkra letölteni annak a légitársaságnak az applikációját, amivel éppen utazunk, mert egy ilyen alkalmazás nemcsak a belépőkártyáinkat tudja tárolni, de még a csomagjainkat is nyomon tudjuk követni, így hamar értesülni tudunk róla, ha esetleg az egyik bőröndünk az út közben elveszne. A légitársaságok applikációin keresztül megtudhatjuk, hogy késnek-e a járatok és azt is látjuk a mobilunkon keresztül, hogy melyik kapunk kell majd beszállnunk.

A kép csak illusztráció
Fotó: unsplash

Kézipoggyász kisokos

A repülős utazás során a csomag a legbonyolultabb témakör, ami akár még a jegynél is többe kerülhet, ha az utazó nem elég tájékozott. Ahány légitársaság, annyiféle szabály létezik a feladott bőröndök árára, de még ennél is komplikáltabb a fedélzetre felvihető kézipoggyász esete. A kabinbőröndnél ugyanis szinte minden légitársaság más méretezést szabott, és azt is nagyon szigorúan ellenőrzik, hogy mi a feladott poggyász tartalma. A három, Magyarországról is induló diszkont légitársaságnál jelenleg az alábbi méretkorlátok érvényesek a fedélzetre felvihető poggyászok esetén:

  • A Wizz Airnél egy kézipoggyász mindenkinek ingyen felvihető, ennek maximális mérete: 40x30x20 cm, 10 kg, és az ülés alatt helyezhető el. Egy másik, nagyobb kézipoggyász – ez az úgynevezett „fedélzeti poggyász" (kerékkel vagy anélkül) –, csak WIZZ Priority hozzáadása esetén jár, ennek maximális mérete 55x40x23 cm, 10 kg.
  • A Ryanairnél minden viteldíj tartalmaz egy kisméretű kézipoggyászt, amelyet fel lehet vinni a fedélzetre (40x20x25cm), ennek el kell férnie az ülés alatt. Egy további 10 kg-os (55x40x20 cm-es) poggyász is felvihető, ha az utas elsőbbségi szolgáltatást vásárol.
  • Az EasyJetnél egy kisméretű kézipoggyászt (max. 45x36x20 cm, 15 kg) mindenki ingyen felvihet a fedélzetre, ez az ülés alatt helyezhető el. A nagy méretű kézipoggyász (max. 56x45x25 cm, 15 kg) külön díjért vihető fel, ami elsőbbségi beszállást is tartalmaz.

Ahogy már fentebb céloztunk rá az sem mindegy, hogy mi a feladott poggyász tartalma, hiszen rengeteg dolog szerepel a tiltólistán, ezekről összefoglalóan IDE KATTINTVA tájékozódhat. Röviden összefoglalva ilyen tiltott tárgyak:

  • a lőfegyverek és lövedék kilövésére használt egyéb eszközök,
  • az elkábító eszközök – a kifejezetten elkábításra vagy bénításra szolgáló eszközök,
  • a hegyes végű vagy éles szélű tárgyak – a súlyos sérülés okozására felhasználható hegyes végű és éles szélű tárgyak,
  • a kéziszerszámok – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható szerszámok,
  • a tompa eszközök – az ütés útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, és 
  • a robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök.
A kép csak illusztráció
Fotó: unsplash

Ha már a fedélzeten vagyunk

A légiutas kísérők nem csak az utazás során próbálnak segíteni az utasoknak, hanem a közösségi platformjaikon keresztül is. Egy steward például óva intett attól, hogy a fedélzeten felszolgált kávét, vagy teát fogyasszuk el, mert a felforralt, ámde fel nem használt víz sokáig a kannákban marad, és a tartályokat csak ritkán tisztítják. Elmondása szerint elvárták tőle, hogy a kávéskannák maradványait a WC-be öntse ki, mivel a repülőgépeken nem volt lefolyó. A személyzet pedig közel dolgozik a vécéhez, ahonnan baktériumrészecskék kerülhetnek például a kávéskannákba is, ami aztán visszakerül a kávéfőzőbe.

repülős utazás
A repülős utazás során a stewardessek hasznos tanácsai vagyonokat érhetnek
Fotó: Shutterstock

Ha a Ryanair, easyJet, TUI vagy a Jet2 valamelyik járatán utazunk, akkor érdemes ha csak lehet elkerülni, hogy a 11A ülésre kapjunk jegyet. Ez van ugyanis a legtávolabb a fedélzeti mosdótól, és a tetejébe még ablak mellett is van, ami duplán megnehezíti, hogy eljussunk a mellékhelyiségbe. A szakértő szerint összességében a legjobb választás a kényelmes és szagtalan utazáshoz, valamint a WC-hozzáféréshez a 4C ülés. Ez egy folyosói ülés a repülőgép elején, de annyira nincs közel a mosdóhoz, hogy az zavaró legyen. Kevésbé kivitelezhető, de hasznos tanács lehet, ha inkább folyosói ülést foglalunk - habár tény, hogy borsos felára van annak, ha mi akarjuk meghatározni, hogy hová ülünk -, mert az ablakok esetleg koszosak lehetnek. 

Egy stewardessnek pedig a hazafelé tartó utazás előttre is volt egy nagyon fontos tanácsa, ami a szállodai szobaszéfet érinti: ha szállodában szállunk meg az utazásunk alatt érdemes a szobaszéf szolgáltatást kihasználni. Egy légiutas kísérő ugyanis azt javasolja, hogy mindannyian tegyünk egy cipőt (de véletlenül sem egy párat) a szállodai széfbe. Bármilyen őrültségnek hangzik, de valóban megfontolandó, hiszen az ide helyezett cipő okos módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy elveszítsük a legértékesebb holminkat. Ennek magyarázata nagyon logikus: a legtöbb ember a lopás elkerülése érdekében a szobájában található széfbe teszi az értéktárgyait. Ez azonban azzal a kockázattal jár, hogy hazafelé menet a nagy sietségben ezeket ott felejtheti. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha az illető ritkán használt tárgyat zár be a széfbe. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet a leggyakrabban viselt cipőnk egyikét betenni a széfbe, így amikor kicsekkolunk a szállodából, biztosan minden holmink nálunk lesz. 

repülős utazás
A repülős utazás során a légiutas kísérő a poggyászunk elhelyezésében is nagy segítség lehet
Fotó: Shutterstock

Olcsó vs. last minute repülőjegyek

Habár a mai napig még csak nem is közelít a városi tömegközlekedési bérletek áraihoz a repülőjegyek árai, mégis több megoldás is létezik már az olcsó repülős utak megtalálására. Egy stewardess a közösségi média platformjain keresztül osztotta meg tanácsait arról, hogyan lehet a repüléssel minél több pénzt megtakarítani. 

Akik olcsó repülőjegyet szeretnének, kedden, szerdán és csütörtökön foglaljanak, mert akkor a legkedvezőbb a díjszabás.

Sőt a légiutas kísérő szerint még előnye is lehet annak, ha valaki a repülőgép farához közel - tehát az esetlegesen kellemetlen szagot árasztó mosdó mellett - kap helyet. Az itt ülő utasoknak ugyanis sokkal több az esélyük arra, hogy átkerülnek a magasabb besorolású helyekre. "Egy másik dolog, amit a légitársaságok nem akarnak, hogy bárki megtudjon, az az, hogy a járatok többségénél súly- és egyensúlyozási okokból gyakran át kell helyeznünk az embereket. Tehát ha valaki szeretne esélyes lenni arra, hogy szinte ingyen utazzon az elsőosztályon, nagyon ajánlom, hogy az utolsó sorok egyikébe kérje a jegyét. Ugyanis, ha súly és egyensúlyozás miatt mégis át kell helyeznünk az embereket, akkor mi stewardessek őket ültetjük előrébb".

repülős utazás
Repülős utazás
Fotó: unsplash

Nagyon keresettek repülős utazás esetében is a last minute repülős utak - azonban sok ezekkel kapcsolatban a tévhit is. Sokan eleve az ilyen utakat keresik, illetve célzottan ezekre építik fel a kikapcsolódási terveiket úgy, hogy valójában nem is tudják, mit jelent valójában ez a kifejezés, illetve ami mögötte van. 

A last minute utak az esetek döntő többségében utazási irodák által szervezett utakat jelent.

Ezeknek a járatoknak a különlegessége, hogy külső foglalóalkalmazásokon keresztül nem lehet rájuk helyet foglalni, csak és kizárólag az utazási irodákon keresztül. A charter járatokat az irodák közvetlenül a légi társaságoktól bérlik – vagy egyedül vagy másokkal közösen. A legnagyobb félreértés az ilyen utakkal kapcsolatban az árak vonatkozásában érhetőek tetten, sokan ugyanis abban a tévhitben élnek, hogy ezek akár 70 százalékkal olcsóbbak, pedig ez nagyon messze van a valóságtól. A last minute utazás mindig akciós áron fut, amit az irodák gyakran a szállás árából, máskor a saját jutalékukból faragnak le azért, hogy a járatok minél nagyobb utasszámmal indulhassanak, és minimális veszteséggel vagy jó esetben nullszaldóval tudjanak működni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!