Kiderült: ezekben a városokban él a legtöbb gazdag ember

New York
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Évről-évre többféle lista is készül arra vonatkozóan, hogy kiderüljön, a megélhetési költségek tekintetében melyek a világ legdrágább városai. Arról azonban keveset tudunk, hogy melyek a leggazdagabbak, azaz, hol él a legtöbb milliomos, vagyis inkább milliárdos. A Henley & Partners pénzügyi cég szakértők segítségével a New World Wealth-el közösen nemrég összeállította 2024 leggazdagabb városait. Mutatjuk a top 10-et!
Vágólapra másolva!

Az 1 millió dollár vagy annál nagyobb befektetési vagyonnal rendelkező milliomosok számát tekintve az Egyesült Államok vezeti a listát, 11 város került be a top 50-be, köztük New York, amely magabiztosan tartja az 1. helyet a 2024-es felmérésben. 

A város lakóinak teljes vagyona jelenleg meghaladja a 3 billió dollárt – ez magasabb, mint a legtöbb nagy G20-országban lévő teljes vagyon –,  349 500 milliomos, 744 centimilliomos (100 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők) és 60 milliárdos él New Yorkban.

 

New York
New York City. Fotó: Unplash

A 2. helyen az észak-kaliforniai Bay Area áll, amely San Francisco városát és a Szilícium-völgyet foglalja magában. A Bay Area a világ egyik leggyorsabb vagyonnövekedését produkálta. Az elmúlt évtizedben, ugyanis 82%-al növekedett a milliomosok száma.  Jelenleg 305 700 milliomos, 675 centimilliomos és 68 milliárdos él itt. 

Tokióban ezzel szemben, – amely egy évtizeddel ezelőtt vezette a listát – 5%-al csökkent a kiemelkedő vagyonnal rendelkezők (HNWI) száma az elmúlt tíz év során, ezzel jelenleg a 3. helyet foglalja el, mindössze 298 300 milliomossal. 

Szingapúr két hellyel feljebb lépett, a globális rangsorban. 

A milliomosok száma az elmúlt 10 évben 64%-os növekedést mutatott, és úgy tűnik, hamarosan Tokiót is megelőzi  Ázsia leggazdagabb városa.

Szingapúr, amelyet széles körben a világ legvállalkozásbarátabb városaként tartanak számon, a milliomosok egyik legnépszerűbb úti célja a világon – csak 2023-ban körülbelül 3400 HNWI költözött oda, így a városban jelenleg 244 800 milliomos, 336 centimilliomos és 30 milliárdos él.

London, amely hosszú évek óta a világ leggazdagabb városai között van, tovább zuhant a rangsorban, és mára csak az 5. helyen áll mindössze 227 000 milliomossal, 370 centimilliomossal és 35 milliárdossal – ez 10%-os csökkenés az elmúlt évtizedhez képest. 

Ezzel szemben a 212 100 milliomosnak, 496 centimilliomosnak és 43 milliárdosnak otthont adó Los Angeles a 10 éves periódus alatt két hellyel feljebb lépett, immár a 6. helyre került, ugyanis a városban jelentősen, 45%-al nőtt a kiemelten gazdagok száma. 

Los Angeles
Los Angeles. Fotó: Unplash

Párizs, az Európai Unió leggazdagabb városa, ugyanis 165 000 milliomossal megőrizte a 7. helyét a rangsorban, míg Sydney a 8. helyre lépett fel miután a városban az elmúlt 20 évben rendkívül erős vagyonnövekedés ment végbe.

Dr. Juerg Steffen, a Henley & Partners vezérigazgatója szerint a világ leggazdagabb városainak növekedését meghatározó kulcstényező a pénzügyi piacok elmúlt évekbeli erős teljesítménye volt.

 „Az S&P 500 tavalyi 24%-os emelkedése, a Nasdaq 43%-os emelkedése és a Bitcoin elképesztő, 155%-os emelkedése tovább növelte az eddig is gazdag befektetők vagyonát. Ezenkívül a mesterséges intelligencia, a robotika és a technológia gyors fejlődése új lehetőségeket kínál a vagyonteremtésre és -felhalmozásra. Még ha új lehetőségek is nyílnak meg, a régi kockázatok azonban továbbra is fennállnak.”

A legfrissebb Top 50 leggazdagabb város rangsorban Kína figyelemreméltó helyet foglal el, ugyanis több kínai város is szerepel a listán, Hongkong (143 400 milliomossal) Peking pedig (125 600 milliomos) először került be a Top 10-be, miután a milliomosok száma az elmúlt évtizedben 90%-al nőtt, és bár Hongkong négy helyet zuhant a 10 éves periódus alatt, és a 9. helyre került a rangsorban, Sanghajban (123 400), Sencsenben (50 300), Kantonban (24 500) és Hangzhouban továbbra is (31 600) jelentős növekedés történt.

Noha egyetlen afrikai vagy dél-amerikai város sem került be a világ 50 leggazdagabb városa közé, a jelentés több olyan feltörekvő országot is felsorol amelyek a közeljövőben csatlakozhatnak a vezető globális vagyonközpontokhoz. 

Nairobinak, Kenya nyüzsgő fővárosának jelenleg 4400 milliomosa van,

 ami 25%-os növekedést jelent az elmúlt évtizedben, amit a virágzó technológiai fejlődésnek és a növekvő középosztálynak köszönhet. Fokváros, Dél-Afrika lenyűgöző tengerparti gyöngyszeme is előre lépett ezügyben, ugyanis 20%-kal nőtt a milliomosok száma, így ma már 7400-an vannak.

 

A világ leggazdagabb városai:

  1. New York
  2. San Francisco
  3. Tokió
  4. Szingapúr
  5. London
  6. Los Angeles
  7. Párizs
  8. Sydney
  9. Hong Kong
  10. Peking

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről