Németország
ÉLŐ
Dánia

Balatoni hajózás: elképesztő tömegeket vonz a Balaton

Vágólapra másolva!
Rekordévet zárt a tavalyi évben a Balatoni Hajózási Zrt. Ugyanis több mint kétmillió utas választotta 2023-ban a balatoni hajózást. Az elmúlt 22 évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra. Ez is azt bizonyítja, hogy újra fellendült a Balatonon való hajózás. A hajók közül kiemelkedett a kompok utasszáma, több mint 1 millió 423 ezren választották a komp szolgáltatást. Az idei szezonban is forgalomba állnak azok a kompok és katamaránok is, amelyeket tavaly nyáron úsztattak fel a Sió-csatornán.
Vágólapra másolva!

178. alakommal nyitották meg a balatoni hajózás szezonját idén márciusban. 

balatoni hajózás
Balatoni hajózás: elindult a főszezon
Fotó: bahart.hu

Az ünnepségen átadták a a Balatoni Hajózási Zrt. négy új hajóját is, amelyek megvásárlása 40 éve nem látott lendületet ad a balatoni turizmusnak. A Bahart állami támogatással, 5,7 milliárd forintból vette meg ezeket a hajókat.

Tavaly pedig már két komp és két új katamarán is közlekedik a Balatonon. A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapta, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven állt forgalomba. 

A korszerű és kényelmes hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a helyi közlekedésben is fontos szerepet játszanak majd. Segítségükkel a balatoni lakosok is könnyebben közlekedhetnek a két part között. 

Több nagyobb balatoni településről indulnak hajók. A balatonföldvári hajózás május 28-án kezdte meg 2024-es szezonját. Először csak a menetrend szerinti járatok, majd június elsején a sétahajó is útnak indult.

Siófoki hajózás egyik legjobb programja lehet, az egy órás sétahajó út. Azonban nem csak onnan van lehetőségünk a Balatont körbehajózni. 

Balatoni hajóállomások, ahonnan minden nap indulnak sétahajók:

  • Balatonföldvár
  • Balatonfüred
  • Balatonlelle
  • Keszthely
  • Siófok

Siófok a Balaton egy legnyüzsgőbb városa, ahol szinte mindig hajnalig tartó bulik várják az oda látogatókat, nemcsak a parton, de még a vízen is. A siófoki bulihajó július 6-án fogja megnyitni a fedélzetét a szórakozni vágyók előtt. A hajóút 2,5 órán keresztül tart és kedden, csütörtökön, valamint szombatonként fog útnak indulni este fél 9-kor.

bulihajó, Siófok, Balaton
Fotó: BAHART.hu

Balatoni hajózás: íme a komp menetrend

A Balaton egyetlen révátkelője Szántódrév és Tihanyrév között található. A kompok egész évben üzemelnek, azonban nyáron a megnövekedett látogatók miatt sűrűbben jár, mint év közben. 

A szántódi kompra már reggel 7-kor fel lehet szállni, Tihanyban pedig 7 óra 15 perckor indul az első autós komp. A hajók minden nap 30 percenként indulnak az adott állomásokról. Az utolsó járat Szántódról 23 óra 30 perckor, míg Tihanyból 23 óra 45 perckor indul. A nyári menetrend egészen a nyári főszezon végéig érvényes, ami augusztus 25-ig tart. 

A balatoni hajózáshoz a vitorlázás is hozzá tartozik, amelyhez köthető az 1934-től napjainkig megrendezett Kékszalag vitorlás verseny, amin évről évre egyre több ember vesz rész. A verseny résztvevő komoly célokért küzd, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében vág neki a légvonalban 160 km-es távnak, és teljesíti a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred útvonalat. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről