Több ezer nyaraló kényelme került veszélybe a népszerű nyaralóhelyen

Vágólapra másolva!
A Kanári-szigeteki strandokon dolgozók korábban meghirdetett sztrájkja miatt attól lehetett tartani, hogy a legfelkapottabb nyaralóhelyeken nem lesznek elérhetőek az olyan kényelmi szolgáltatások, mint a napozóágy és a napernyő sem.
Vágólapra másolva!

Akár több ezer nyaraló maradhatott volna olyan már megszokott kényelmi szolgáltatások nélkül, mint a napozóágyak és a napernyők nyújtotta árnyék a spanyolországi Gran Canaria San Bartolomé de Tirajana régiójában, mivel a személyzet a bizonytalan munkakörülményeik miatt sztrájkra készült. 

A hírek arról szóltak, hogy a "hamaqueros" néven ismert, napozóágyakat és napernyőket kiszolgáló dolgozókat képviselő szakszervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett június 8-ától, szombattól kezdve, ami azt jelentette, hogy 

az olyan népszerű strandok, mint Playa del Inglés, El Cochino, Maspalomas és Meloneras, személyzet nélkül maradhatnak.

 Legfőképpen a Perfaler SL vállalat dolgozóinak sztrájkjára lehetett számítani, mert nekik 2013-ban lejárt a munkaszerződésük. 

Gran Canaria egyik tengerpartja
Fotó: Wikipedia

A Kanári-szigeteki Szakszervezetek Szövetsége csalódottságának adott hangot a céggel folytatott több mint másfél éve tartó sikertelen tárgyalások miatt. Közleményükben kifejtették, hogy az esetleges sztrájk a megállapodás nélkül elhúzódó tárgyalások eredménye.

A dolgozókat védő szakszervezetek többek között a munkakörülmények javítását követelték, amivel már megfelelhetnének a jelenleg érvényben lévő jogi előírásoknak. A munkavállalók követeléseit négy pontban rögzítették, ezek az alábbiak:

- A korábbi megállapodás feltételeinek aktualizálása a jelenlegi jogszabályoknak való megfelelés érdekében
- Az egészségügyi és biztonsági intézkedések javítása
- Továbbképzés biztosítása az új szolgáltatási pályázatban várható szervezeti és technológiai változásokra való felkészülés érdekében
- A szociális feltételek javítása, mint például a munkaidő, a bérek kiigazítása, a munka és a magánélet egyensúlya és a belső előléptetési lehetőségek

Yilenia Vega, a területet felügyelő önkormányzati képviselő megerősítette, hogy a helyi önkormányzat fontolgatja a Perfaler SL-nek történő kifizetések növelését, hogy segítse a munkavállalók jobb bérezését.

Playa del Inglés
Fotó: Wikipedia

A Canarian Weekly nevű helyi hetilap legfrissebb beszámolója szerint a Perfaler strandszolgáltatónak végül sikerült megállapodnia a munkavállalók szakszervezetének képviselőivel, és így a korábban nem frissített munkaszerződéseket megújítják. Az FSOC, az FSM és az FSC szakszervezetek közösen jelentették be a megállapodás sikeres újratárgyalását, szerintük ugyanis a lejárt munkaszerződés a munkaórák, a bérek és a munkakörülmények tekintetében is abszolút kizsákmányolta a dolgozókat. 

A szakszervezetek kiemelték, hogy az új megállapodással jelentős javulást értek el a munkavállalók körülményeiben: a bérek mindenütt mintegy 30 százalékkal emelkedni fognak. Továbbá az új megállapodás értelmében a munkavállalóknak mostantól nem kell dolgozniuk a régió ünnepnapjain, korábban ugyanis ezeken a napokon is munkába kellett állniuk méghozzá kompenzáció nélkül. Emellett a munkanapot fokozatosan, évente egy órával csökkentik. Továbbá azzal is segítik a dolgozók munkakörülményeit, hogy évente orvosi kivizsgálásra is küldik őket. Ez magában foglalja a bőrbetegségek, melanomák és rákos megbetegedések ellenőrzését, tükrözve a munkájukkal járó, a hosszan tartó napozás miatti egyedi egészségügyi kockázatokat. 

Ez a megállapodás jelentős előrelépést jelent e nélkülözhetetlen strandszolgáltatók munkakörülményeinek javításában, biztosítva mind az ő jólétüket, mind pedig a Gran Canaria fő strandjaira hetente látogató több ezer turista folyamatos elégedettségét.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről