Mallorcán megtiltanák a medencék építését

Vágólapra másolva!
Legalább egy évre leállítanák Mallorcán az új medencék, pezsgőfürdők vagy szökőkutak építését, amíg az önkormányzatok ivóvízzel kapcsolatos problémáit meg nem oldják.
Vágólapra másolva!

Egy mallorcai város azt fontolgatja, hogy betilt minden új úszómedence, pezsgőfürdő vagy szökőkutak építését, ugyanis hatalmas a szárazság - számolt be a Daily Star.

A tilalom értelmében Artán legalább egy évig nem építhető új, vizet használó dísz- vagy rekreációs építmény. Ezzel a lépéssel a település ivóvízhiányának "sürgős" problémájára találnának megoldást.

A tanácsosok abban reménykednek, hogy ez megoldja az elmúlt néhány évben épült medencék számának drámai növekedését. A Mallorca Daily Bulletin szerint Artában ugyanis legalább 279 magán úszómedence épült.

Mallorca, medence
Egy mallorcai hotel medencéje. Fotó: Unplash

Mallorcán már hónapok óta az aszályt megelőző riasztás van érvényben, ugyanis a viszonylag száraz tél, valamint a tavalyi hőhullámok és rekordmagas hőmérséklet hatalmas szárazsághoz vezetett.

Június 5-én a helyi tanács kiadott egy rendeletet, amely több intézkedést is tartalmazott ami a Colònia de Sant Pere-ben elsöprő aszály kezelésére irányult. 

Az új rendelet értelmében a kertek öntözése, az úszómedencék feltöltése vagy a teraszok vízzel való lemosása tilos, és személyenként naponta csak 117 liter víz használatát engedélyezték.

Hasonló a történet Valldemossában is, ahol a száraz tél és a kevés eső, valamint a tavaly nyári rekordhőmérséklet szintén szárazsághoz vezetett. Erre a területre ugyanazok a korlátozások vonatkoznak, mint Artára.

A legendás amerikai színészre is vonatkoznak a szabályok, akinek 30 éve Vallerosában van ingatlana, ahol gyakran látogatja felesége, Catherine Zeta Jones is.

Michael Douglas 1990-ben vásárolta meg a birtokot 3,5 millió dollárért – írja a Hello Magazine –, miután egyszer Mallorcán járt, és beleszeretett az ingatlanba, amely nagyon magasan a Tramuntana-hegységben található.

Amikor szakított volt feleségével Diandra Lucával, fontolóra vette, hogy eladja az ingatlant, de végül úgy döntött, megtartja, és kivásárolja a felesége tulajdonrészét.

Amikor az eladását fontolgatta, Michael feltöltött egy promóciós videót a Villa S'Estacáról, amely megmutatta, milyen gyönyörű is az ingatlan. 

Amikor 1990-ben először megláttam a Villa S'Estacát, én is a bűvöletébe estem, és megvettem az ingatlant

 - mondta.

A színész az elmúlt 30 évben sokat költött az ingatlanra, a birtok most hét különálló épületből áll, amelyben öt lakás található, 10 hálószobával.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről