A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Így kerülje el, hogy ágyi poloskával jöjjön haza a nyaralásról

Vágólapra másolva!
Az ágyi poloska van, hogy egy teljes nyaralást képes tönkretenni, ennél azonban már csak az a rosszabb, amikor a vakációt követően haza is hozzuk ezeket a borzasztó rovarokat. A Semmelweis Egyetem közegészségügyi szakértőjének tanácsait betartva azonban elkerülhetjük, hogy velünk is ezt történjen.
Vágólapra másolva!

Utazás során poggyászunkat ne tároljuk az ágy mellett. Ha megoldható, tartsuk a fürdőszobában; az ágyi poloska ugyanis érzékeny a páratartalomra. A ruhákat zsákoljuk be, a szennyest pedig tegyük külön zsákba - írja a Semmelweis oldalán megjelent cikk.

 Az ágyi poloska mozgáskörzete a vérszívás helyétől számítva körülbelül 1-3 méter. A természetben nincs energiapazarlás, ezért olyan helyre bújik el, ahová könnyen visszatérhet, s amit egy alaposabb átvizsgálással mi is felfedezhetünk

– magyarázza Paulovkin András, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának szakmai vezetője.

poloska
Ágyi poloska
Fotó: X

A szakértő kiemelte, azok járnak jobban, akiknél nagyon gyorsan mutatkozik a bőrtünet, ugyanis így gyorsan kiderülhet, hogy ágyi poloskával van dolgunk. 

Fontos, hogy csak a legeredményesebb vegyszerek pusztítják el ezeket a rovarokat,

a petéik esetében azonban van, hogy még ez sem segít, ugyanis annyira ellenálló, hogy nem jut át azok falán. 

Az elmúlt években a rovarirtó-szereket érintő szabályozás változása a hatóanyagok beszűkülését eredményezte. Ez akkor jelent problémát, ha az ágyi poloskák túlélik a kezelést, mivel az adott vegyszerrel szemben ellenálló egyedek szaporodnak. Ezek továbbörökíthetik ezt a képességüket a következő generációkra, ami végeredményben az adott vegyszerek hatékonyságának csökkenéséhez vezet, magyarázza Paulovkin András.

Ezzel szemben a gőzölés jó megoldás lehet, ugyanis a magas hőmérséklet a rovart minden állapotában elpusztítja.

Nézzünk fotókat, hogy felismerjük és el tudjuk különíteni más rovaroktól. Figyeljünk a ráutaló jelekre; például apró, barnás pöttyökre (ürülék), melyek nem elszórtan, hanem koncentráltan, jellemzően a matracon, az ágyneműtartóban, résekben találhatók. Levedlett bőr, peték vagy a már elpusztult rovar is jelezhet fertőzést

- tanácsolta a szakértő.

Majd hozzátette: hazaérve ruháinkat azonnal tegyük mosógépbe, ne tároljuk a lakásban. Kertes házban a bőröndöt kültéren ürítsük ki. Nagyobb fertőzés esetén a rovarok a (tiszta) ruhákra is rákerülhetnek, ezért figyeljünk a megfelelő tárolásra és tisztításra.

Paulovkin szerint mindezek mellett fontos, hogy ne rejtegessük a tényt, ha ágyi poloskával van dolgunk, ugyanis így előbb segítséget hívhatunk és a lakótársaink/szomszédaink számára szintén előnyös, ha mielőbb intézkedni tudnak ez ügyben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!