Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Erről a furcsa toronyról csak kevesen tudják, hogy mi célt szolgál

Vágólapra másolva!
Egy németországi városban áll egy különös, csavart formájú torony, amelynek elég szokatlan a funkciója: speciális nagysebességű liftek tesztelésére használják.
Vágólapra másolva!

Németországban, Rottweil városának külterületén áll egy furcsa torony, ami leginkább úgy néz ki, mint egy fúrófej, csak éppen 246 méter magas. Ez a TK Elevator teszttornya gyors- és expressz felvonók számára; Európa legmagasabb tornya ebben a különös műfajban.

A Thyssenkrupp Elevator 2014 és 2017 között építette a tornyot, ami az átadás idején az egész világon a legmagasabb volt, ma már „csak” az ötödik, és mind a négy előtte lévő Kínában épült fel az elmúlt években.

A liftaknák tesztkörnyezeteként is használt alagsorral együtt az akna teljes hossza 275,5 méter.

A Roadster hozzáteszi, hogy a torony számos építészeti, mérnöki és formatervezési díjat nyert, és több egyediséggel is szolgál.

A torony szerkezetét speciális üvegszálas textil borítja egy spirális cső mentén, ettől kapja végül a jellegzetes külalakját, ugyanakkor ennek köszönhetően lesz a világ legmagasabb textilburkolatú épülete is. A TKE-nek nemrég épült egy másik teszttornya az egyesült államokbeli Atlantában, ami a legmagasabb ebben a műfajban Észak-Amerikában, de az is „csak” 128 méteres.

Rottweil, Németország, TK, Thyssenkrupp, Elevator, teszttorony,
A TK Elevator különleges teszttornya a németországi Rottweilben
Fotó: Shutterstock

A világrekorder a japán Hitachi-féle H1 Tower, amely a kínai Kantonban található: 273,8 méter magas, az alépítménnyel együtt a tesztakna teljes hossza 288,8 méter, összesen pedig 15 tesztakna van az épületben, összesen 2,2 kilométer hosszúságban. A H1 Tower a Hitachi 213,5 méter magas, 2010 óta működő, Japánban található G1 tornyával együtt a vállalat tesztjeinek fontos helyszíne. 

A TK Elevatorra az elmúlt évtizedek során a világ egyik vezető felvonóipari vállalatává vált, és amióta a Thyssenkrupp AG 2020-ban eladta, független társaságként működik. A vállalat 50 000 alkalmazottal több mint 100 országban szolgál ki ügyfeleket. 

Termékportfóliójuk a lakó- és kereskedelmi épületekbe szánt általános felvonóktól a legmodernebb felhőkarcolókba szánt csúcstechnológiás megoldásokig terjed. Emellett mozgólépcsők, mozgójárdák, utasbeszállító hidak, valamint lépcső- és platformfelvonók gyártásával is foglalkoznak. 

Magyarországi vonatkozású hír velük kapcsolatban, hogy

A Solution Center Europe (SCE) nevet viselő központ meghatározott pénzügyi és HR szolgáltatásokat nyújt a vállalatcsoport európai és afrikai tevékenységéhez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről