A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Ezekre figyeljen nyaralás közben, ha nem akarja, hogy kihulljon a haja

Vágólapra másolva!
Egy orvos elárulta, melyek azok a hibák, amiket gyakran elkövetnek az emberek nyaraláskor, bele sem gondolva abba, hogy akár hajhullást is okozhatnak. Megosztott néhány tanácsot, amiket érdemes megfogadni, ha dús, egészséges hajkoronára vágyunk. Mutatjuk, melyek ezek.
Vágólapra másolva!

Egyes nyaralóhelyeken olyanok a körülmények, hogy jobban károsítják a hajunkat, mint amennyire gondolnánk. Spanyolország például különösen népszerű úti cél a turisták körében, a rengeteg napsütés, homokos tengerpartok, egy üveg Sangria és a sok érdekes látnivaló rabul ejti a látogatókat. Azonban ez csak egy a sok mediterrán úti cél közül, amelyekkel az emberek többsége egyszerűen nem tud betelni.

Ennyi szépség mellett azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a hajhagymáink egészségéről, különösen, ha egész nap a vízparton vagy a medencében fürdőzünk a tűző napon. 

Márpedig ha elhanyagoljuk a hajunkat, az akár látványos hajhulláshoz is vezethet. Egy szakértő elárulta, mit lehet tenni ennek elkerülése érdekében.

nő, haj, víz, nyaralás, holiday, pihenés, tenger, tengerpart, medence
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Ground Picture/Shutterstock.  

Óvjuk a hajunkat a tengervíz okozta károsodástól

Dr. Balwi, az Elithair vezető hajgyógyásza elmondta, hogy a tengervizek sótartalma károsíthatja a hajat. A világon a két legmagasabb sótartalmú vize a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán a két legsósabb tenger. Arról, hogy a tengerben vagy a természetes sós vizes medencében való mártózás milyen károkat okozhat a hajban, a szakértő ezt mondta:

A só képes eltávolítani a nedvességet és a faggyút a hajszálakból, egészen a haj kutikulájáig, ezért irritált és száraz fejbőrt okozhat. Ha a nyaralás során az ember haja állandóan ki van téve a sós víz okozta roncsolódásnak, a hajszálak töredezetté válnak. 

Annak érdekében, hogy sem a hajunk egészségéről, sem pedig a kellemes fürdőzésről ne kelljen lemondanunk, a szakértő javasolja, hogy a strandolás után öblítsük le a hajunkat bő, tiszta vízzel.

Sőt, előtte is alkalmazhatjuk ezt a trükköt, mert ez megakadályozza a sós víz felszívódását a hajszálakba. Emellett hetente legalább kétszer használjunk fokozott hidratáló hatású hajpakolást.

Dr. Balwi ezen kívül azt is tanácsolja, hogy 

kerüljük a vízbe ugrást vagy hirtelen alámerülést, ez ugyanis valóságos sokkélmény a hajunk számára. Ehelyett fokozatosan, óvatosan merüljünk alá a vízben,

mert ez sokkal kíméletesebb a hajszálaknak szempontjából. Jobb, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a nedves haj sokkal sérülékenyebb, mint száraz állapotában.

A hajunk szivacsként működik, ami nedves állapotban elnehezül és húzza lefelé a hajhagymákat. Ez töredezéshez és hajhulláshoz vezethet. Ezért ha egy kiadós úszást tervezünk, fogjunk egy csatot, és egy laza kontyban tűzzük fel a fejünk tetejére

- ajánlja a szakértő.

nő, haj, víz, nyaralás, holiday, pihenés, tenger, tengerpart, medence
A woman is floating on a red inflatable raft in the ocean
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2024 svetograph/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2024 svetograph/Shutterstock.  No use without permission.

Használjunk speciális naptejet a hajunkra és fejbőrünkre

Ellentétben a normál naptejekkel, a fejbőrre tervezett naptej könnyű, nem zsíros formulával rendelkezik.  Specifikus napkrém könnyű és nem zsíros formulával rendelkezik. Hatóanyagai könnyedén beépülnek fejbőrbe anélkül, hogy elnehezítené, és felhalmozódáshoz, ezáltal további irritációhoz vezetne.

"Nem javasoljuk a normál napozókrém használatát a fejbőrére, mivel az olyan káros hatásokat okozhat, mint a pórusok eltömődése, korpásodás vagy akné"

- mondta Dr. Baldwi.

Ügyeljünk a hajszárításra

Ahogyan már említettük, a haj nedves állapotban sokkal könnyebben károsodhat. Ezért - noha többször hallhattuk már, hogy sokkal egészségesebb a hajszárítónál, ha természetes, szabad levegőn hagyjuk megszáradni a hajunkat - a szakértő szerint 

a legjobb, amit tehetünk, ha hajszárítóval, a legenyhébb fokozaton, hideg levegőre állítva szárítjuk meg a hajunkat,

körülbelül 80%-os szárazságra, a hajhagymáktól egészen a hajvégekig. Ha mindenképp törülközőt szeretnénk használni, mikroszálas anyaggal itassuk le a felesleges vizet a hajunkról, és óvatosan szárítsuk meg. Hagyja a maradék nedvességet levegőn szárítsuk ki a hajunkból.

Forrás: Mirror

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!