Vágólapra másolva!
Egy brit természetjáró kitalálta, hogy lehet egyszerűen és nagyon rövid idő alatt felépíteni egy menedékházat. Az ötlet nem rossz, de azért sötétítő függönyök talán elkelnének még a furcsa építményre.
Vágólapra másolva!

Tetővel és átlátszó falakkal „épít” pillanatok alatt erdei menedékházat egy brit természetjáró, majd még főz is benne magának némi ebédet. A művelethez alig kell szerszám, elég egy kés és pár tekercs fólia.

Az viszont magát a főhőst is meglepte, hogy „mennyi hőt képesek magukban tartani” a vékonyka falak.

Állandó lakhelynek nem tűnik alkalmasnak egy ilyen kuckó, de átmeneti megoldásnak, főleg eső ellen, tényleg jó lehet. 

A fóliaháznál egyszerűbbet, hatékonyabbat tényleg nehéz elképzelni, de azért óvatosan vele, mert maga a készítője is elismeri, hogy alapvetően nem ilyen menedéket építene, de ki kellett próbálnia. Páraszabályozás szempontjából egyenesen életveszélyes lehet a dolog, vészmegoldásnak mindenesetre nem rossz.

A Roadster végezetül azt is hozzáteszi, hogy a fóliát újrahasznosítják.

Fóliaház
Ilyen fóliaházakat épít magának a brit természetjáró
Fotó: YouTube

Ennél jóval komolyabb projektet jelent, de szintén a szokatlan ingatlanok kategóriájába sorolható az a különleges épület, amelyet egy új-zélandi tervezőiroda álmodott meg, és

 legfőbb jellemzői alapján egyszerűen csak Bőrönd Háznak neveztek el

Az új-zélandi Melrose-ban található a SuitcaseHouse, azaz a Bőrönd Ház. A Melling Architects egy egy hálószobás épülete, amelyhez egy keskeny úton lehet eljutni, de egy nagyobb telekhez vezet, mintegy húsz méterrel az utcaszint felett.

Részben nyitott nappalit, konyhát, étkezőt és hálószobát terveztek, az egészet a garázs lábazatának tetejére.

Bár a konyha, étkező, társalgó triót egy belső lépcső elválasztja a hálószoba, fürdőszoba duótól, azért vizuálisan mégis összekapcsolódnak.

A lejtős tető nagyjából a telek dőlésszögét követi, így a lakótér végén magas, nagyrészt üvegezett részt hoz létre – ennek az összhatásától tűnik nagyobbnak a tér, mint amilyen valójában. A hatást még tovább fokozza az üvegezett északi részen kialakított terasz.

A kétszintes ház mindössze 50 négyzetméter, míg a telek 150. 2018-ban készült el 400 ezer amerikai dollárnak megfelelő összegért, ami akkoriban mintegy 110 millió forintot jelentett.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan készíti a brit természetjáró a fóliaházakat az erdőben:

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!