Így lehet a mesésnek tűnő nyaralásból lidérces rémálom

Vágólapra másolva!
A Booking.com a szálláshelyeket kereső utazók egyik legfontosabb platformja, amely 2023-ban több mint egymilliárd foglalást bonyolított le, ez a kétszerese a 2016-ban regisztrált számnak. Kiberbiztonsági szakértők azonban most arra figyelmeztetnek, hogyan vadásznak ránk a csalók az adathalász e-mailek küldésétől a hamis hirdetések közzétételéig, miközben a megérdemelt nyaralásunkat tervezzük. Vannak, akik pedig csak a helyszínre érve jönnek rá, hogy átverés áldozatai lettek.​
Vágólapra másolva!

A legnagyobb átverés érdekében, a mesterséges intelligenciát (ChatGPT) használva a szálláshelykereső oldalak nevével is visszaélnek a csalók - tájékoztat honlapján a kiberbiztonsággal foglalkozó nemzetközi informatikai cég, az ESET.

A mesterséges intelligencia eszközök elterjedése lehetővé tette, hogy egyre meggyőzőbb és hatékonyabb szövegekkel verjenek át minket az online térben, akár a szálláskereső oldalakon is.

 A nyelvtanilag helyes, kontextushoz illő és a tipikus figyelmeztető jelektől mentes adathalász e-mailekkel könnyen rávehetnek minket, hogy adattolvaj kártevőket töltsünk le az eszközeinkre, 

érzékeny információkat osszunk meg, illetve pénzt utaljunk át, miközben azt hisszük, életünk legjobb nyaralására fizetünk be.

Az egyik legnagyobb online szállásközvetítő, a Booking is beismerte, hogy küzd a problémával. Közleményük szerint az elmúlt másfél évben nagyjából kilencszeresére nőtt az utazási csalások száma. 

Az ESET kiberbiztonsági cég szerint az adathalász e-mailek, szöveges üzenetek és a közösségi médián keresztül érkező tartalmak a csalók eszköztárának alapvető elemei. 

nyaralás, átverés
Már a szállásközvetítő oldalak ügyfeleit is egyre gyakrabban verik át 
Fotó: Shutterstock/Elnur 

Sok nyaralóhely néz ki úgy a képeken, mint egy tündérmese, néhány közülük a szó szoros értelmében irreális. A fotókat akár mesterséges intelligencia is generálhatta, amit nem könnyű kiszúrni, de azért nem is lehetetlen.

Az elmúlt évek során számos nyaraló esett áldozatul hamis hirdetéseknek, amelyekben a kiberbűnözők ellenállhatatlan áron bérelhető luxusnyaralót reklámoztak. 

Sokan csak az érkezéskor döbbentek rá, hogy a szálláshely nem is létezik, vagy az ingatlan nem kiadó. 

A szakértők azt tanácsolják, hogy az őszi kikapcsolódások előtt is alaposan tájékozódjunk, mielőtt lefoglalunk egy helyet. Keressünk rá a Google-ön, a közösségi média oldalakon, keressünk véleményeket és értékeléseket az adott helyről.

Azt is nézzük meg, hogy az ár nagyjából megegyezik-e a hasonló színvonalú házak, lakások, szállások áraival, ha valami túl olcsó, az mindenképpen gyanúra ad okot. Érdemes rákeresni a Google Lens segítségével a képekre is, a csalók ugyanis gyakran használnak ingyenes stock képeket vagy más webhelyről lopott fotókat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!