A nyár utolsó napjai is a fesztiválok jegyében telnek

fesztivál, koncert, zene
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
A szabadtéri programoknak most hétvégén is kedvezni fog az időjárás, ami jó hír ugyanis a nyár utolsó napjai még mindig a fesztiválokról szólnak. Mutatjuk azt az 5 programot ahova érdemes kilátogatni a hétvégén!
Vágólapra másolva!

Világhírű zenészek a kolozsvári Jazz in the Park fesztiválon

Fotó: Facebook / Jazz in the Park

Jazz in the Park fesztivált augusztus 30. és szeptember 1. között tartanak a Hója-erdőbeli skanzenben. Az idén 12. kiadásához érkezett jazzfesztiválnak ötödik éve a kolozsvári népművészeti múzeum szabadtéri részlege ad otthont, előtte az erdélyi város központi parkjában, a Sétatéren tartották. Az idei kiadás fellépői között van az izraeli Avishai Cohen Trio, a slágereket jazz és swing stílusba átdolgozó, New York-i, Scott Bradlee's Postmodern Jukebox és az 1970-es évekbeli, funk és soul zenét játszó brit Cymande. A péntek-vasárnap délutántól késő estig tartó koncertek sorát kerekasztal-beszélgetések, előadások gazdagítják. A fesztiválprogramban lemezvásár, dob- és gitároktatás, gyerekfoglalkozások, gasztronómiai rendezvények, borkóstolók is szerepelnek. A részletes program a Jazzinthepark.ro honlapon olvasható.

 

Több mint egy hétig tart Fertődön a második Haydneum Eszterháza Fesztivál

Fotó: Facebook / Haydneum

A fertődi Esterházy-kastélyban augusztus 30. és szeptember 7. között rendezik meg második alkalommal a Haydneum Eszterháza Fesztivált, amely koncertszerű operaelőadással, zenetörténeti sétával, fortepianoesttel és vonósnégyes koncertekkel várja az érdeklődőket. A Haydneum - Magyar Régizenei Központ célja, hogy segítse és népszerűsítse a magyarországi régizenejátszást, megőrizze és történeti hitelességgel mutassa be a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus zenei örökséget. Az alapítvány egyik kiemelt helyszíne az Esterházy-kastély, amelynek atmoszférája egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak, miközben lehetőséget biztosít a régizene autentikus megszólaltatására is. A programban szerepel Bősze Ádám zenetörténeti sétája, amely során a zenetörténész a hajdani hercegek és muzsikusok ünnep- és hétköznapjaiba enged betekintést.
A műfaji sokszínűség jegyében Berecz András és Berecz István Apja-fia című műsora bemutatja, hogy hogyan öröklődik apáról fiúra a népzene, a népdal, a mese és a tánc szeretete, tudománya.

 

Világsztárok érkeznek a SZIN-re

Fotó: Facebook / SZIN

Szerdán nyitja meg kapuit az 56 éves múlttal rendelkező Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), ahol mások mellett Zara Larsson, Armin van Buuren és Kamrad is fellép. A fesztivál négy napon át, augusztus 28-tól 31-ig tart az újszegedi Partfürdő területén. Tíz zenei színpadon, több mint 200 előadó lép fel. A nemzetközi sztárok mellett a magyar könnyűzenei előadók színe-java is fellép többek között Rúzsa Magdi és a Valmar. 

 

Megkezdődött a Budapest Central European Fashion Week 

Fotó: Facebook / Budapest Central European Fashion Week

Kezdetét vette hétfőn a Budapest Central European Fashion Week (BCEFW), amelyen divatbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és stúdiólátogatások, valamint a Fashion Hub program is várja a közönséget szeptember 1-ig a fővárosban. A BCEFW részeként augusztus 31. és szeptember 1. között hazai és régiós márkák vonultatják fel legújabb SS25 kollekcióit a Millenáris G épületében. Az eseményen megismerkedhet a közönség 24, többek között szerb, marokkói, szlovén, lengyel, szlovák, bosznia-hercegovinai, valamint ukrán tervezők munkáival. A kifutón felbukkannak a jól ismert lokális márkák kollekciói is, a catwalk show-k és BCEFW Showcase bemutatók keretein belül bemutatkoznak New Generation és Young Talents kategóriák fiatal tehetségei is. A hétvégi programot színesíti a saját szervezésű bemutatók és prezentációk, jelentős hazai márkák és a nemzetközi színtéren is elismert tervezők főszereplésével.

 

Százötven programmal várják a látogatókat a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválon

Fotó: Facebook / Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva nevű fesztivál, amelyen 50 helyszínen mintegy 150 programmal, koncertekkel, zene- és táncelőadásokkal, kiállításokkal és ékszerbemutatókkal várják városszerte a látogatókat. A város kulturális intézményeinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával megvalósuló sorozatban zenés programok, koncertek, balett- és hastáncbemutatók, street salsa és kortárstánc előadások is helyet kaptak, a szentendrei múzeumok meghosszabbított nyitva tartással és számos egyedi programmal készülnek, többek közt nemzetközi kortárs ékszerkiállítással, iparművészeti ékszervásárral. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy Szentendre belvárosában korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre, ezért aki teheti, inkább tömegközlekedéssel vagy gyalogosan érkezzen a rendezvényre. A fesztivál részleteiről a www.szentendreejjelnappalnyitva.hu oldalon lehet tájékozódni.



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!