A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Skócia legszebb faluja is küzd a tömegturizmussal

Vágólapra másolva!
Az év elején a nyugat-skóciai Ullapoolt az ország legszebb falujának választotta az Egyesült Királyság utazási fotósainak egy csoportja, az elismerést követően azonban nem lettek túl boldogok a helyiek, ugyanis sok európai városhoz hasonlóan ez a település is küzd a turisták tömegeivel.
Vágólapra másolva!

A legszebbnek választott falu az Egyesült Királyságban saját sikereinek gyümölcsével küzd, miközben a tengerjáró hajók tömege frusztrálja a helyieket. A falu szépségével nehéz vitatkozni, ugyanis igazán különleges látványt nyújtanak a festői öböl fölött magasodó hegyek. Ráadásul rengeteg delfin, köztük barna delfinek is láthatóak, ahogy a víz felszínén ugrálnak, de ha szerencsénk van még bálnákat is láthatunk - írja a Mirror.

A vízparti padok megteltek, és hatalmas sor áll a fagyis előtt. Bár helytelen lenne azt állítani, hogy Ullapoolt ugyanúgy elárasztották a turisták, mint a görögországi Szantorinit, a nagy – évente körülbelül 50 – tengerjáró hajó érkezése azonban ténylegesen megváltoztatta az 1500 lakosú falu életét. 

Bár a Covid utáni adatok még nem állnak rendelkezésre, az Ullapoolban tartózkodó britek száma 2014-ről 2016-ra 54 000-rel, összesen 50%-kal nőtt, 2017 és 2019 között peidg már 82 000-re rúgott ez a szám

 – nyilatkozta a Visit Scotland a Mirrornak. 

Ullapool most észrevehetően nyüzsgőbb, egy kicsit gazdagabb az új látogatóinak hála, de meg kell küzdenie ugyanazokkal a túlzott turizmussal kapcsolatos következményekkel, amelyekkel Spanyolország és Görögország is küzd ezen a nyáron.

Ullapool. Fotó: Unplash / K B

Steve Chishom az Alba Párt színeiben versenyzett az Ullapool választókerületben tartott legutóbbi választásokon, és sok olyan lakossal találkozott, akik elégedetlenek voltak az emelkedő lakásárak miatt.

A megfizethető lakhatás hiányát sokan felvetették, különösen a fiatalok. A rövid távú bérbeadásra és második lakásra használt ingatlanok száma ugyanis eléggé megnehezíti a helyzetüket

 - mondta a Mirrornak.

Az elmúlt években a lakásárak eléggé megugrottak a faluban. A Right Move adatai azt mutatják, hogy egy átlagos ullapooli ház 312 417 fontért (nagyjából 143 millióért) kelt el tavaly, szemben a 2014-es csúcsértékkel, amely 201 475 font (nagyjából 94 millió forint) volt.

 Sok lakás értéke megkétszereződött, sőt háromszorosára nőtt ezalatt az idő alatt.

"A turizmus előnyökkel jár azáltal, hogy az emberek a környékre érkeznek, pénzt költenek, kocsmákban isznak és kézműves termékeket vásárolnak, de ez komoly kihívást jelent. Hiányoznak a olyan létesítmények a turistáknak, mint például a WC." – mondta Steve.

És fejenként nem költenek túl sokat az ide érkező turisták, akik főleg a Lidlben vagy Tescóban vásárolják meg élelmiszereiket, amit aztán megfőznek maguknak. Cserébe nagyobb a forgalom az utakon, több a kátyú is.

Van aki úgy véli, a helyzet csak romlani fog.

"Ullapool hatalmas válsággal néz szembe. Nincs elég megfizethető ház, TÚL SOK nyaraló, nincs gyerekfelügyelet (egyáltalán) és túl nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra. Nem tudom, meddig mehet ez még így?"

Vannak azonban, akik üdvözölték a turizmust és az azzal járó pozitív előnyöket.

Robert Hicks vezeti a Dupping Luggert és a Highland Liquor Co-t a faluban. Úgy véli, hogy Ullapool „sokat fejlődött” az eltelt 30 év alatt, ami szerinte jórészt pozitív.

Az ideérkező komppal és a mostani turizmussal a nyugati part lüktető szívévé vált

 - mondta a Mirrornak.

"A tengerjáró hajók már talán 10 éve érkeznek ide, a számuk azonban egyre növekszik. Érezhető felfutást látunk a kereskedelemben, ha jönnek a hajók – mondta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!