A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNKrizsán Xénia
19:35AtlétikaHétküzdés - súlylökés
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Hordják a szállodákba otthonról a vécépapírt a magyarok, ez az oka

Vágólapra másolva!
Tiszta, zárható és ne közös használatú legyen – ezek a legfontosabb elvárásaink a mosdóval szemben, ha elutazunk nyaralni. Az Opinio által a Zewa megbízásából készült reprezentatív felmérésből ezek mellett az is kiderül, hogy a magyarok harmada visz magával WC-papírt utazáskor a szállodába vagy az apartmanba.
Vágólapra másolva!

Az otthon töltött hétköznapokhoz képest a párok majdnem háromnegyedének ugyanannyi vagy kevesebb konfliktust okoznak ilyenkor a WC-használati szokások - derül ki a higiéniaitermék-gyártó által megrendelt kutatásból. A kutatás eredményeiről kiadott összefoglaló szerint a pihenés, kikapcsolódás, a kaland kedvéért a magyarok ideiglenesen szívesen feladják a megszokott kényelmüket, környezetüket, nincs ez másként az utazás alatti mellékhelyiség-használattal sem. Ám a többség számára a mosdó tisztasága egyértelmű a legfontosabb kérdés a vakáció alatti higiéniát tekintve.

Kevésbé vesszük, inkább otthonról visszük a pipereholmit 

A felmérés eredményei szerint a szállás kiválasztásakor az ár sokkal fontosabb szempont az utazók számára, a többség elfogadja, hogy a szálláshely nem nyújtja az otthon megszokott kényelmet és közvetlenül a szobából nyílik a mellékhelység. 

Csupán a válaszadók 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy zavarja ez a megoldás (9 százalék teljesen egyetért, 12 százalék inkább egyetért / elfogadja a körüményt). 

A három legfontosabb elvárás a mosdóval szemben:

  • a tisztaság (a válaszadók 76 százaléka),
  • a zárhatóság (47 százalék), valamint hogy
  • ne kelljen másokkal osztozni rajta (37 százalék).
 

A mellékhelyiség állapotára mind a nők, mind a férfiak érzékenyek: a megkérdezettek 69 százaléka válaszolta azt, hogy kényes a WC állapotára nyaralás közben (nők: 75 százalék, férfiak: 59 százalék). Jóval kevesebben vannak, akiket inkább nem (7 százalék), vagy egyáltalán nem zavar (4 százalék), ha a mosdó nem a legtisztább.

Sokan igyekeznek az otthon megszokott körülményeket megteremteni a napi fürdőszobai rituálékhoz, ezért számos tisztálkodási szert visznek magukkal, a nők sokkal többet és többfélét, mint a férfiak.

Az utazáshoz bepakolt piperék között a fogkefe (79 százalék) után a kedvenc tusfürdő (59 százalék) és a saját törölköző (54 százalék) az első három helyezett, de sokan WC-papírt is csomagolnak az útra (férfiak: 29 százalék, nők: 38 százalék; nedves WC-papír esetében: férfiak: 22 százalék, nők: 44 százalék).

Az adatok szerint a WC-papír 2022-ben 66 milliárd dolláros globális üzletet jelentett. Rengeteg különböző WC-papírt állítanak elő a gyártók, ezért talán nem meglepő, hogy van, akinek a WC-papír minősége is fontos egy szállás megítélésében: 

a válaszadók 19 százaléka említette elvárásként, hogy kellően puha legyen, 6 százaléknak ugyanakkor a kellemes illat is számít.

Érdekesség, hogy vannak, akik kifejezetten extra elvárásokkal keresnek szállást: 3 százalék említette, hogy fontos számára a fűthető WC-ülőke.

vécépapír, illusztráció
Kiderült, hogy a magyarok harmada visz otthonról vécépapírt az utazásaira (illusztráció)
Fotó: Thinkstock

Megengedőbbek vagyunk a másik vécéhasználati szokásával

Bár az otthon töltött hétköznapok során a WC-használati szokások a párok 39 százalékának okoznak konfliktust, utazáskor ezeket könnyebben félretesszük. 

A hazai felnőtt lakosság 41 százaléka válaszolta azt, hogy utazás közben kicsivel vagy sokkal kevesebb az ilyen típusú nézeteltérés a párjával

– derül ki a Zewa által megrendelt kutatásból.

A megkérdezettek egyharmadánál nincs különbség, és csupán a válaszadók 12 százaléka mondja azt, hogy kicsivel (10 százalék) vagy sokkal (2 százalék) többet veszekednek emiatt, ha elutaznak otthonról.

Az Opinio Institue Kft. felmérése a 16–59 éves lakosság körében a kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely, település típusa és régiója szerint reprezentatív. A kutatásban összesen 1109 fő vett részt, a mérés hibahatára 3 százalék, azaz a fent bemutatott százalékos arányszámok maximum ennyivel térhetnek el attól, mint amit az ország összes 16 és 59 év közötti lakosának lekérdezése eredményezett volna. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!