Több száz program várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség napjain

Vágólapra másolva!
Szeptember harmadik hétvégéjén sem kell unatkoznunk, ugyanis a Kulturális Örökség napjain rengeteg ingyenes program várja országszerte az érdeklődőket, legyen szó kiállításokról vagy éppen vezetett sétákról. Mutatjuk azt az 5 programot, amit nem érdemes kihagyni a hétvégén!
Vágólapra másolva!

Vezetett séták várnak Somogyban

Fotó: Facebook / Virágos Kaposvár

Vezetett városnéző sétákra, közlekedési központ és emlékház bejárására invitálják a látogatókat a hétvégi kulturális örökség napjain Somogy vármegyében. A programsorozat honlapján olvasható információk szerint Kaposváron Építők, építtetők, építmények címmel indul belvárosi séta. A szombaton 10 órakor kezdődő program jelentős kaposvári építőmesterekre, mérnökökre fókuszál. A másfél órásra tervezett sétán Szabó Tamás helytörténész számos várostörténeti érdekességet, kulisszatitkot oszt meg az érdeklődőkkel. Bejárásokat tartanak a somogyi vármegyeszékhely tömegközlekedési csomópontjának épületeiben szombaton 10 és 16 óra között.

 

Pénteken kezdődött a 20. Őrségi Tökfesztivál

Fotó: Facebook / Őrségi Tökfesztivál

Pénteken késő délután a nagyrákosi tájházban és a település kultúrházában kezdődik a 20. Őrségi Tökfesztivál, amelynek programjai a hétvégén négy őrségi településen, Nagyrákoson, Őriszentpéteren, Magyarszombatfán és Szalafőn zajlanak. Szombaton délelőtt Őriszentpéter központjában Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja nyitja meg a rendezvényt, az ünnepség keretében ökumenikus terményáldást is végeznek, illetve megnyílik a hagyományos őrségi kézműves kirakodóvásár és termelői piac is. A szabadtéri színpadon fellép többek között a Zalaapáti Harmonika Zenekar és a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar is, sötétedés után pedig töklámpás felvonulást tartanak. Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél felállított színpadon szombaton délelőtt gyermekműsorral várják a kicsiket, délután népzenei koncert, néptáncbemutató követi egymást, majd a Kajárpérci Vizirevű Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép című "vásári vérfürdőjét" láthatja a közönség. A kézműves udvarban töklámpáskészítéssel, fazekas korongozással, illetve a tökös díszek készítésével várják az érdeklődőket, a gasztroudvarban pedig tökös tájjellegű ételek készülnek. A fesztivál ideje alatt az Őrségi Nemzeti Park munkatársainak vezetésével a vezetett erdei séták indulnak, az egyik bölény és vadlesre invitálja a túrázni akarókat, de a kényelmesebbek felülhetnek akár az őriszentpéteri helyszínek között közlekedő Dottó vonatra is.

 

Kiállítás nyílt a Városligetben a Magyarország 365 fotópályázat képeiből

Fotó: Facebook / Magyarország 365

Ingyenes fotókiállítás nyílt csütörtökön a Magyarország 365 fotópályázat tavalyi kiírásának díjazott, illetve legjobb képeiből a Városligetben. A mintegy 140 alkotást felvonultató szabadtéri tárlat a mai Magyarország természeti szépségeit, építményeit, életképeit mutatja be különleges pillanatokat megörökítve. A Magyarország 365 kiállításon profi és amatőr fotósok felvételei egyaránt szerepelnek. Az alkotók GoPro kamerával, telefonnal, drónnal és klasszikus fotográfiai eszközökkel egyaránt dolgoztak. A tárlat anyagát a 2023-ban beérkezett 44 ezer alkotásból válogatva állították össze. A tárlat november 3-ig tekinthető meg a Városligeti Promenádon, a szervezők kísérőprogramokkal is készülnek. A Liget Budapest továbbá exkluzív vezetett sétákat szervez a tárlathoz kapcsolódóan, ezek keretében a kiállításban szereplő fotók történetét ismerhetik meg a résztvevők. A sétákat heti két alkalommal, szombatonként 13:30-kor és vasárnaponként 16:00-kor tartják, elsőként október 5-én. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a Liget+ honlapon lehet megtenni. 
 

A teljes hétvégén nyitva áll a vendégek előtt a levéltári palota

Fotó: mnl.gov

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a Kulturális örökség napjai programsorozathoz kapcsolódva szeptember 21-én és 22-én, szombaton és vasárnap a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára. A vár-, épület- és raktársétákra előzetesen lehet regisztrálni. Idén is csatlakozik a Kulturális örökség napjai programsorozathoz a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, az intézmény munkatársai szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket a Bécsi kapu téri palotában. A vendégeknek immár hagyományosan épület- és raktársétákkal készülnek, de a levéltári palota szépségeit bárki önállóan is felfedezheti. Újdonság lesz, hogy az érdeklődők ezúttal vársétákon is részt vehetnek, ahol szakszerű vezetés mellett a levéltár tágabb környezetével ismerkedhetnek meg.

Koncert és kalligráfiai workshop az ELTE Egyetemi Könyvtárában

 

Fotó: Facebook / ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Koncertekkel, kalligráfiai workshoppal és új kamarakiállítással is várja az érdeklődőket az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár szombaton a Kulturális örökség napjai programsorozat keretében. Könyvtártörténeti vezetésekkel, könyvkötészeti kézműves programokkal, a restaurátorműhely és régi könyvek bemutatásával, interaktív kiállítással, egyetemtörténeti tárlattal is szeretnék a kulturális örökség védelmére felhívni a figyelmet. Az érdeklődőknek több alkalommal tartanak tárlatvezetést Eötvös Loránd nyomában címmel az Eötvös-kiállításon, valamint könyvbemutatót is szerveznek muzeális dokumentumaikból. A rendezvénysorozat zárásaként Százféle változatban címmel Cseh Tamás dalaiból hallhat válogatást a közönség Bárth János énekes, gitáros, nyelvész előadásában. Az esemény részletes programja az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár weboldalán és a Kulturális örökség napjai honlapján érhető el.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!