Ezen a hétvégén sem érdemes otthon maradnia - ezek a legjobb programok

fesztivál, koncert, zene
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Még javában tart a Budapesti Design Week, így akár még több programot is elcsíphetünk október harmadik hétvégéjén, amikor a múzeumok is rengeteg programmal várják az érdeklődőket. A filmek szerelmesei sem unatkozhatnak, ugyanis filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó is várja a nézőket a Szemrevaló fesztiválon. 5 program, amit nem érdemes kihagyni a hétvégén!
Vágólapra másolva!

Több olyan program is lesz a hétvégén, ami felhőtlen kikapcsolódást nyújt gyerekeknek, felnőtteknek és családoknak egyaránt. Október harmadik hétvégéjén sem érdemes otthon maradni. 

program
Program a terrorházánál 
Fotó: Facebook / Terror Háza Múzeum

Lentikuláris fotókiállítás nyílt a Terror Háza Múzeumban

Múlt és jelen mintegy 68 év különbséggel kapcsolódik össze a Terror Háza Múzeumban hétfőn megnyílt 1956 - Múlt, nem múlt című kiállításának fotóin, amely Varga Csaba lentikuláris képalkotással készült munkái láthatók. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: úttörő az a kísérlet, amely a múzeumban 1956 kapcsán történik. Varga Csaba fotóriporter, fotográfus, épületfotós múlt és jelen összekapcsolódásának különleges vizuális hatását keltő alkotásain egy speciális eljárásnak köszönhetően a forradalom és szabadságharc idején készült fényképek kelnek életre. Az album eredeti, fekete-fehér fényképeit a Fortepan archívumából válogatták. A Terror Háza Múzeum október 23-án ingyenesen látogatható. A látogatók gyertyagyújtással emlékezhetnek a múzeum előtti Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

Zenei géniuszok találkozása az Orosz Zenei Fesztiválon

program
Fesztivál program: Orosz zenei géniuszok találkozása. Fotó: Facebook / Orosz Zenei Fesztivál

Hatodik alkalommal rendezik meg budapesti, debreceni és tihanyi helyszíneken az Orosz Zenei Fesztivált Szabó Marcell zongoraművész művészeti vezetésével október 17. és 28. között. A sokszínű kínálatban szerepel esti koncert, családi program és kiállítás is. A fesztivál résztvevői idén abba tekinthetnek be, hogyan hatottak egymásra művésztalálkozások átívelve stílusokat, országokat és földrészeket. Brahms, Csajkovszkij, Gerschwin, Grieg, Muszorgszkij, Prokofjev és Rachmaninov életművének kapcsolódási pontjai és a korszak zenei közélete egyaránt új, izgalmas megvilágításba kerül az Orosz Zenei Fesztivál idei programjában.

Program a várban: felvonulás, lovagi ceremónia a Vármúzeumban

Facebook / Történeti Múzuem

Látványos történelmi felvonulás, lovagi ceremónia, szakmai előadások és sárkánykészítő workshopok is várják az érdeklődőket a Középkori Vár Napján október 19-én a Budapesti Történeti Múzem (BTM) Vármúzeumban. A programok között pop-up kiállítás, tematikus tárlatvezetések a múzeum középkori tereiben, műtárgysimogató és rendhagyó színházi előadás is szerepel. A történelmi bemutatókon hagyományőrzők mutatják be a középkor anyagi kultúráját, a látogatók egyebek mellett korabeli fegyverekkel, viseletekkel, textíliákkal és alapanyagokkal ismerkedhetnek meg. Tárlatvezetésen ismerhető meg a középkori királyi palota története, helyreállított terei, a Királypince a korabeli higiéniás szokásokba ad bepillantást, egy kőfaragóműhely és az őrség pihenőszobája a mindennapok világát idézi fel. A gótikus kápolnában ünnepélyes lovaggá ütési ceremóniát is rendeznek majd két meghirdetett időpontban, amelyen a menetlevélbe pecsétet kapott gyerekek vehetnek részt. A belépés 14 éves korig és 70 éves kor felett ingyenes. A múzeumon kívül, a Halászó gyerekek kútjától az Oroszlános udvarig kard- és zászlóforgatással színesített zenés felvonulás is várja az érdeklődőket aznap több alkalommal.

 

Tizenegy film és hét közönségtalálkozó is várja a nézőket a Szemrevaló fesztiválon

Fotó: Facebook / Szemrevaló

Tizenegy német nyelvű alkotás és hét közönségtalálkozó várja október 10. és 20. között a közönséget a budapesti Művész moziban, a Szemrevaló Filmfesztiválon. Adrian Goiginger legújabb alkotását, a Rickerl - a zene legfeljebb hobbi című filmet október 17-én vetítik. A zenével, szenvedéllyel és kocsmai ugratásokkal teli alkotást elkíséri a film női főszereplője, Agnes Hausmann. A fesztivál október 19-én Pabst 1929-ben készült Pandora szelencéje című filmje zárja. A vetítés után Teller Katalin, irodalomtörténész beszél a filmről.

 

360 Design Budapest kiállítás a Nyugati pályaudvaron

Fotó: Facebook/ 360 design

Megnyílt kedden a Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállítás, amely október 20-ig várja a látogatókat a Nyugati pályaudvar egykori várótermében. A magyar és regionális dizájn legkiválóbb alkotásait, a dizájn mindennapokban betöltött szerepét hangsúlyozza az idei kiállítás, amelyen több mint kétszáz dizájntárgy és műalkotás látható. A cél az volt, hogy idén is izgalmasan mutassák be a száznál is több alkotót és művészt, akiktől csaknem 300 tárgyat állítanak ki. A látogatók használati tárgyakkal, bútorokkal és művészeti alkotásokkal egyaránt találkozhatnak. Az idei kiállításra is érkeztek alkotások az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, a magyar alkotók mellett Hollandia, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Ukrajna és Ausztria tervezőinek munkái szerepelnek a kiállításban A Budapest Design Week több mint 100 helyszínen 

  • élményalapú, kreatív programokkal,
  •  időszaki kiállításokkal, 
  • workshopokkal 
  • és tárlatvezetésekkel várja vasárnapig a kreatívipar iránt érdeklődő közönséget.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!