Kiderült, hogy veszélyes-e repülni péntek 13-án

Vágólapra másolva!
A péntek 13-át világszerte sokan balszerencsét hozó napnak tartják, de vajon a repülőutakat tekintve is tartja magát ez a babona? Mennyire vannak tele ilyenkor a repülőjáratok, vagy erre a napra olcsóbban lehet jegyet foglalni?
Vágólapra másolva!

Ezen a sokak által szerencsétlennek tartott napon jó néhányan kerülik a repülőutakat. Statisztikailag természetesen ugyanolyan biztonságosnak számít, mint bármelyik másik nap, de többen inkább nem "kockáztatnak".

Mások ellenben megpróbálják kihasználni, hogy kevesebb ember választja a repülést, hátha így péntek 13-ára olcsóbban foglalhatnak jegyet. 

De nem mindig járnak szerencsével, mert bár - Willis Orlando, a Going járatüzemeltetési vezetője szerint - megfigyelhető az Egyesült Államokból induló péntek 13-i utak iránti kereslet csekély visszaesése, de a tíz legnépszerűbb belföldi útvonalat tekintve nincs észrevehető árkülönbség az átlagos péntekekhez képest.

A Roadster idézi Katy Nastro, a Going utazási szakértőjét is, akinek véleménye szerint az emberek mostanság már nem félnek annyira a repüléstől, mint régen.  „Ha ehhez hozzávesszük a paraszkevidekatriafóbiát (azaz a péntek 13-tól való félelmet), a repülés lehet az utolsó dolog, amit az ember ezen a napon szeretne, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy péntek 13-át kerülni kellene.”

A paraszkevidekatriafóbia görög eredetű kifejezés, amely szó szerint péntek 13-a fóbiát jelent.

repülőtér repülés utazás váróterem nyaralás mobilozás wifi airport
Fotó: JESHOOTS / Unsplash 

Egészen más a helyzet a szerencsejátékokat tekintve, legalábbis a Szerencsejáték Zrt. egyik kutatása szerint, amely arra a megállapításra jutott: a magyarok több mint fele gondolja úgy, hogy péntek 13-a nagy hatással lehet a szerencséjére, ugyanakkor az említett napon szerencsejátékokban is szerencsét próbálók 47 százaléka nem igazán tapasztalta, hogy szerencsésebb lenne, mint egy átlagos hétköznapon.

Az Origo a felmérés alapján beszámolt arról, hogy a 18 év feletti magyar lakosság körében többségben vannak azok, akik hisznek a sors erejében, illetve a szerencsében, körülbelül a felük a csodákban, de az asztrológiában már jóval kevesebben, babonásnak pedig csak a harmaduk tartja magát.

Az ezer fő bevonásával készített felmérés rávilágít arra, hogy a lakosság körében azonos arányban vannak olyanok, akik hisznek a számok szerencsevonzó hatásában, illetve azok, akiknek nincs szerencseszámuk.

 Az egyik legnépszerűbb szerencseszám a hazai játékosoknál a 13-as, amelyet egyedül a népmesék világában gyakorta felbukkanó 7-es előz meg.

Noha a megkérdezettek többsége (52%) szerencsebefolyásoló erőt tulajdonít péntek 13-nak, a játékosok mégsem emiatt térnek be a lottózókba, hiszen csak 21 százalékuk gondolja úgy, hogy ezen a napon nagyobb eséllyel lehet nyerni, mint máskor. Ennek ellenére megfigyelhetők bizonyos tendenciák a vásárlási szokásokban: például a felmérésből az is jól kivehető, hogy a péntek 13-án játszók 47 százaléka előszeretettel játssza meg számait az Ötöslottón, míg 44 százalékuk papíralapú kaparós sorsjeggyel, 32 százalékuk pedig a Hatoslottón teszteli szerencséjét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!