Veszélyes lehet, ha repülés közben eszünk

Vágólapra másolva!
Egy több órás repülő út alatt szinte minden utas eszik a repülőn, főként akkor, ha az első osztályon utazik, ahol éttermi minőségű ételeket szolgálnak fel a légutas-kísérők. Azonban attól, hogy a levegőben eszünk, kellemetlen gyomorproblémáink lehetnek.
Vágólapra másolva!

Michael Sheedy, a 31 éves fitnesz- és táplálkozási szakértő elmondta a DailyMail-nek, hogy ő még sosem evett repülőn. Erre pedig megvan az oka. Ugyanis a repülőgép kabin nyomása és a magassága megnehezíti az élelmiszerek áthaladását a testünkön. 

A légnyomás változása azt eredményezi, hogy a megemésztett étel nem tud hatékonyan eljutni a vékonybélbe. Mindez gyomorfájdalmat, puffadást, gázképződést okozhat. 

Michael Sheedy állításait, Dr. Elena Ivanina, New York-i gasztroenterológus is megerősítette. Azt mondta, hogy a repülés miatt is puffadás valóban egy igazi jelenség, ami miatt jobb, ha nem eszünk a levegőben. 

A gasztroenterológus elmagyarázta, hogy a megváltozott nyomás miatt a bélben lévő gázok felgyülemlenek, majd mikor a repülőgép kabinjában a légnyomás csökken, akkor ezek a gázok puffadást okozhatnak. 

Valójában több tanulmány is kimutatta, hogy az űrrepülés első néhány napján az űrhajósok gyomormozgása abnormálisan csökkent étkezés után"

- magyarázta a gasztroenterológus.

repülő, evés, repülés, étel
Képünk illusztráció!
Fotó: Szekáry Zsuzsanna

Emellett, ha hosszú ideig tartózkodunk zárt térben, akkor az is hozzájárulhat a gázképződéshez, valamint szintén nehézséget okoz, hogy az emésztet ételek a vékonybélbe jussanak. 

Ezért Dr. Ivanin azt tanácsolja, hogy csak repülés előtt vagy után együnk. Ez különösen azokra az utasokra vonatkozik, akiknek emésztési problémáik vannak. 

Ami pedig az italokat illeti, a gasztroenterológus szerint jobb ha elkerüljük az alkoholt és a szénsavas italokat, és helyettük inkább vizet vagy teát igyunk. 

A gázképződés és a puffadás elkerülése érdekében a Turkish Airlines azt is javasolja az utasoknak, hogy a járat felszállása előtt menjenek ki a mosdóba, hosszú utakon pedig kétóránként járják körbe a kabint. Ha pedig úgy döntünk, hogy repülés közben nem bírjuk ki étel nélkül, abban az esetben a légitársaság azt javasolja, hogy csak lassan együk a megrendel ételt. 

Korábban arról is írtunk, hogy emberek tucatjai vakarják a fejüket amiatt, mert nem értik, hogy a dohányzási tilalom ellenére miért vannak hamutartók a repülőgépeken.Egy korábbi cikkünkben eláruljuk!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!