Pártos Ferenc: Nem gondolkoznék magyarországi karrierben

Vágólapra másolva!
Topmenedzsereket képez vállalatvezetési feladatokra a CEU Business School. Dr. Pártos Ferencet, az iskola dékánját olvasóink a magyar és az amerikai mba-képzés közti különbségekről faggatták a Vendégszobában. Pártos elmesélte, mire készüljün egy topmenedzser a karrierépítéshez, valamint kiderült, miért éri meg évente 48 000 euró tandíjat fizetni egy képzésért.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm a kedves résztvevőket! Várom a kérdéseket!

Milyen tapasztalatokkal rendelkezik, amelyeket meghonosítana a magyar oktatásban is? [ottiolgi]
- Az amerikai menedzsmentoktatás interaktív, és feltételezi, hogy a diákok részt vesznek az oktatás folyamatában. A tanár nem deklarálja a tananyagot, a diákok a saját elvárt korábbi munkatapasztalataik alapján vesznek részt az oktatás folyamatában - ami alapvetően beszélgetés. Az oktatás nem akadémiai, hanem elsősorban nagyvállalati tapasztalatokat igényel. Nem kézikönyv alapján tanít, hanem a valós menedzsmentkörnyezetet szimulálja. Az oktatás kis csoportokban történik, specializáltan, ettől kerül többe - és ettől hasznosítható jobban az üzleti életben.

Van kézzelfogható eredménye az MBA-végzettségnek Magyarországon? [dalagi]
- Az Executive MBA képzésünk a világon a 6. helyen áll abban a tekintetben, hogy a fizetés mekkorát ugrik a diploma megszerzése után. Végzett diákjaink zöme vezető menedzseri posztokba kerül. A londoni székhelyű Top MBA felmérése szerint a CEU Business School több ezer európai gazdasági iskolából az első 40 közé került a topmenedzsereket kereső fejvadászok listáján.

Miben nyújt többet a többi gazdasági főiskolánál? [Katona Phaedra]
- Ez egy amerikai típusú business school - interaktív, esettanulmányokra és nem elméleti tananyagra épül. Tanáraink 80, diákjaink 90 százaléka külföldi, igazi nemzetközi gazdasági iskola vagyunk. A diákok kelet-európai kapcsolatrendszere már az iskolában kiépül, amit menedzserként jól tudnak hasznosítani. Iskolánkban nem a magyarországi nagyvállalatok, hanem alapvetően a nemzetközi cégek nemzetközi piaci működésének irányítását tanítjuk.

Tényleg olyan drága a CEU Business School mint ahogyan olvastam? Ennyi pénzért már Amerikában is lehet MBA-t tanulni, nem? [sportmaxx]
- A CEU Business School relatíve drága a magyar MBA-khez képest, viszont olcsó a más, hasonló nyugati iskolákkal összehasonlítva. Ahhoz képest viszont olcsó, hogy Magyarországon egy New Yorkban bejegyzett, amerikai MBA-t lehet szerezni, amerikai professzoroktól elsajátítva a tudást. Tehát ez egy amerikai MBA "féláron". :)

Mekkora költségtérítés összege? [han solo mf]
- Ez programonként változó. Az elsődiplomás ún. "undergraduate" képzésünkön, amit az olasz (milánói) Bocconi egyetemmel közösen indítottunk, a tandíj 6500 euró évente - ez talán a legolcsóbb diplománk, és ez Magyarországon sincs a legdrágábbak között. A legdrágább, valóban költséges csúcsdiploma az Executive MBA képzésünk, ami 48 000 euróba kerül (ezt többnyire vállalatok fizetik ki saját felsővezetőik számára). A hallgatók 4 különböző országban hallgatnak előadásokat, köztük Amerikában is, és a végén két diplomát kapnak.

Cégek küldik a résztvevőket tanulni vagy egyéni jelentkezők is vannak? [szefilla]
- Többségében maguk a diákok fizetnek egyénileg, de már nagyon sok vállalat felismerte, hogy előnyt élvez, ha befektet a munkatársak oktatásába. Az informatikai masters fokozat és az Executive MBA esetében többnyire a vállalatok küldik a saját munkatársaikat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről