169. Deáki Judit - Aaland, Finnország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Aalandról mesél Deáki Judit.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
18 éve költöztünk el a férjemmel Magyarországról, először tíz évig Észak-Finnországban laktunk, nyolc éve pedig Aalandon, Finnország autonóm tartományában. Mindketten orgonisták vagyunk, és egyházzenészként dolgozunk. Az ok, hogy elköltöztünk, a lakáshelyzetünk volt, zenetanárként, nem gazdag szülőkkel esélyünk sem volt önálló lakásra. Valamint szerettünk volna egy olyan helyen élni, ahol tiszta a víz, a levegő, és alacsonyabb a népsűrűség, mint Magyarországon.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Aaland egy szigetcsoport Finnország és Svédország között, fővárosa (és egyetlen városa) Mariehamn, kb. 10 000 lakosú. Aaland érdekessége, hogy svéd nyelvű, autonóm, van saját parlamentje (a tartományban 27 000 ember él), saját zászlaja, saját bélyegkiadása és saját rendszámtáblája. Előnye és hátránya ugyanaz, kis hely a tenger közepén. Szinte mindenki ismer mindenkit, az idegen nem marad sokáig idegen, viszonylag sok a beköltöző (Finnországból, Svédországból egyaránt). A közbiztonság rendkívül jó, nincs betörés, kocsilopás. Nagyon nyugodt hely, különösen télen, ezért kicsit unalmas is. Nyáron sok a turista, évente kb. egymillióan keresik fel a szigetcsoportot. Éghajlatát a tenger befolyásolja, enyhébb, mint Finnországban, hosszú az ősz, de a tavasz későn jön.

Mi hiányzik Magyarországról?
A jó beszélgetések. Senki más nem tud olyan jót beszélgetni, mint a magyarok egymással. Nem kell udvariaskodni, az ember tényleg megmondhatja, amit gondol, anélkül, hogy attól kéne félnie, hogy megsérti a másikat. Több az érzelem az emberi kapcsolatokban, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Hiányzik a magyar temperamentum, itt gyakran észreveszem, hogy gyorsabban működöm, mint az északi ember. Természetesen a magyar konyha is nagyon hiányzik, nem csak a túró meg a gesztenye (ami itt nincs), hanem a magyar krumpli, répa, hagyma is. Egyszerűen jobb az íze. És a magyar tájak. A jegenyesorok, a Tapolcai-medence, a Fertő-tó környéke stb.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Innen elsősorban a biztonság hiányozna, a kiszámíthatóság, a kényelem a gyereknevelésben, az anyagi biztonság és a munkám. Na jó, egy kicsit a vörös sziklák is.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal sokkal kiegyensúlyozottabb, tehát nincsenek olyan szegények, mint Magyarországon, a gazdagság még nem olyan demonstratív. Az emberek kiegyensúlyozottak, kevés a magányos ember, hála a hely kicsiségének, a boldogság meg inkább egyéniségfüggő, de azért azt hiszem, errefelé elég boldogok, vagy legalábbis úgy mutatják.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolásért nem kell fizetni, és a városi busz is ingyenes. A mozijegy 7,50 euró (1913 forint) volt, amíg volt mozi. Most azon megy a harc, hogy lebontsák-e az épületet, kár lenne érte, mert a funkcionalizmus első évtizedéből való, érdekes és itt egyedülálló épület. Szégyen és gyalázat, de fogalmam sincs, mennyibe kerül a sör, a kávé 2-2,50 euró (638 forint) a kávézóban.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ha régebbi építésű, akkor 400-500 euró (102 000-127 500 forint), ha új, 600-700 euró (153 000-178 500 forint) is lehet.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmem 20-30 százalékát biztos félre tudnám tenni, még így ház- és kocsirészlettel együtt is, de három gyerekkel nem megy. Nem spórolok, a pillanatnak élek.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, bár ezt korábban nem tudtam. Itt olyan lehetőségek nyíltak meg számomra zenészként, amiről korábban álmodni sem tudtam.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az otthoni hangulatokból már régen nincs részem, nem tudom, milyenek, de az biztos, hogy itt politikáról nem beszélnek, vagy ha mégis, nem olyan indulatokkal, mint Magyarországon.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tulajdonképpen nem tartok semmitől, persze betegségtől, természeti katasztrófától, de ezek nem akutak. Reménykedem, hogy minden évben haza tudok utazni Magyarországra, hogy a barátaimnak, rokonaimnak jól menjen a sora, mindenki megtalálja a számítását.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Tavasszal én is megszerzem végre a jogosítványt, ami egyébként közel 2000 euróba (510 000 forint) fog kerülni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Két helyi lap van, az egyiken, hogy hogyan csábítsák a turistákat Aalandra, a másikon a szélerőművek számának megkétszereződéséről adnak hírt.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A tévézés. Az utca kiürül öt-hat óra körül, akkor esznek, és utána már üres is marad. Ezenkívül sokan járnak különféle szervezetekbe (pl. a szabadkőművesség és hasonló társaságok férfiaknak, nőknek egyaránt népszerű), kórusokba, konditerembe esténként.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat este számomra nem sok szórakozási lehetőség van a sétán és a hangszergyakorláson kívül, de van itt kaszinó, bár, étterem zenével, táncolási lehetőséggel. Néha van amatőr színházi előadás (helyiekkel), illetve koncert, de ez inkább csak nyáron.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, főleg, ha ők is szeretnének családot, mert szerintem a világon itt a legkönnyebb gyereket nevelni. Nagyon jó az iskola, és teljesen ingyenes (az ebédet, tanszereket stb. is beleértve), csodálatos a közbiztonság, minden közel van, a gyerekek szabadon mozoghatnak a városban a barátaikkal, jók a továbbtanulási lehetőségek (helyben is, de Stockholm, Uppsala is viszonylag közel van), tiszta a levegő, jó a víz, és nyugodt a tempó.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!