287. Baumgartner Melinda - Lugano, Svájc

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Baumgartner Melinda jelentkezik Luganóból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Egészen pontosan 2000 márciusában jöttem ki Luganóba. Amúgy már 1996 óta járom a világot. Aztán megismertem a férjem, és itt ragadtam. Jelenleg egy kaszinóban dolgozom mint slot attendant.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Lugano Svájc déli részén fekszik, az olasz határtól úgy 20 kilométerre. Ez érződik is a mentalitáson. Lugano egy tóparti kisváros, tele pálmafákkal, na és persze bankokkal. Körülötte hatalmas hegyeket látni. A magyar embernek tátva marad a szája, mivel nálunk nincs ilyen. Én már szinte észre sem veszem. Az emberek sajnos itt is stresszesek. Az utóbbi időben sajnos egyre türelmetlenebbek. De azért még mindig nyugodtabb, mint Magyarországon. Nagyobb a biztonság. Az autót nyugodtan nyitva lehet hagyni, és nyugodtan hazamehetsz még koromsötétben is gyalog, anélkül hogy hátra kéne nézned.

Mi hiányzik Magyarországról?
Otthonról a családom hiányzik nagyon, éppen ezért, ahogy tudok, repülök haza. Szerencsére csak másfél óra a repülőút. Na meg a jó kis magyar kaja. Hogy is van a mondás? Mindenütt jó, de legjobb otthon!

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Innen a barátaim, a munkám, a jó levegő, a hegyek meg minden.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jóval magasabb. Nem kell attól félni, hogy holnap nem lesz mit enni, és ha nem lyukas a kezed, még félre is tudsz tenni.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 2 frank (302 forint), a buszjegy a távolságtól függ, a mozijegy 15 frank (2265 forint), a sör 5 frank (755 forint), a kávé 2,40 frank (362 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás lakás a belvárosban elérheti az 1200 frankot (181 200 forint), plusz rezsi, ami úgy 200-300 frank (30 200-45 300 forint) plusz havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A fizetésem felét, ha oda figyelek, félre tudom tenni. Sajnos néha van valami előreláthatatlan kifizetnivaló, ilyenkor a felét nem tudom elrakni. Igazán nem gyűjtök semmire, de jó, ha van az embernek egy kis tartaléka.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Idegenforgalmi iskolát végeztem, a kaszinónak semmi köze hozzá. Igaz, nem azt csinálom, amit szeretnék, de nem panaszkodhatok, végül is tetszik, amit csinálok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A hangulat egy kicsit más. Itt sokszor rád köszönnek az utcán, pedig nem is ismernek. Amúgy itt is mosolygósak az emberek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy ez a jó hely, ahol vagyok, megváltozik. Sajnos nem lesz mindig ilyen, mint most. Reménykedem abban, hogy megtaláltam a helyem a világban.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A fő téma a kutyák, a munka, a következő nyaralás meg az életünk.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A címlapon az Eb 2008 van, kb. folyamatosan.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Télen az emberek síelni járnak. Nyáron túrákat szerveznek, és sokan futnak meg lovagolnak.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A központ tele van bárokkal meg jó kis szórakozóhelyekkel. Nem úgy, mint otthon. Ha pedig valaki többre vágyik, csak 40 perc, és Milánóban van.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Hogy itt nőjenek fel a gyerekeim? Igen. Itt minden megvan, hogy jó jövőjük legyen. Persze majd ha nagyok lesznek, ők döntik el, hol akarnak majd élni. Lényeg, hogy ne legyenek nagyon messze.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről