A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

I. Az időjárás-előrejelzés kezdete

A meteorológia, a légkör tudománya több szempont szerint tagolható. Az egyik felosztás a légkörben lejátszódó folyamatok vizsgálatát két nagy csoportba osztja: éghajlat és időjárás. E két fogalom korrekt, pontos meghatározását már sokan kísérelték meg, váltakozó sikerrel. Magam is csak egy leegyszerűsített megközelítést teszek, a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül. Eszerint:

  • az éghajlat a légkör állapotának és folyamatainak - a múltban mért és megfigyelt meteorológiai adatok feldolgozása alapján meghatározott, a Föld egy adott térségére vonatkozó - általános jellemzője;
  • az időjárás a légköri állapotjelzőknek és a légköri folyamatoknak egy meghatározott időpontra vonatkozó (pillanatnyi) állapota.

Az éghajlat vizsgálatának, kutatásának és alkalmazásának területe a klimatológia, az időjárás elemzésének, ezen belül rövid- és középtávú előrejelzésének tudománya a szinoptika. Mivel előadásom tárgya az időjárás-előrejelzése, a továbbiakban a szinoptika alapjaival, fejlődésével, jelenével és (a csak sejthető) jövőjével foglalkozom.

1. Az első lépések

Forrás: ORIGO
1. ábra



Forrás: ORIGO
2. ábra



2. A balaklavai fordulat

Forrás: ORIGO
3. ábra



Forrás: ORIGO
4. ábra



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!