Mosley ragaszkodik elveihez

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley nem törődik azzal, hogy a csapatok egyre jobban ellenzik a költségek drasztikus csökkentésére irányuló törekvéseket a Forma-1-ben, ugyanis a brit szakember szerint csak így menthető meg a sport jövője.
Vágólapra másolva!

Mosley a két héttel ezelőtt megrendezett Brit Nagydíjon hangsúlyozta, a szövetség nem tett le arról, hogy a 2008-as szezontól három évre befagyasztja a motorfejlesztéseket, noha ezzel a nagyvállalatok többsége nem ért egyet, mert véleményük szerint a technológiai szint lejjebb szorításával elveszti lényegét a Forma-1.

"Teljes mértékben ellene vagyunk" - mondta a Honda egyik vezetője, Otmar Szafnauer. "Nem lesz lehetőségünk fejleszteni a motorokon, és minden egyes versenyen már előre tudni fogjuk a befutó sorrendjét. Ezt akarnánk?"

Mosley azonban elmondta, ezek a panaszok süket fülekre találnak, ugyanis meggyőződése, hogy költségcsökkentő megoldásai jó hatással lesznek a királykategóriára. A FIA elnöke továbbá hangsúlyozta, a motorfejlesztések befagyasztásá ellenére is a Forma-1 marad a motorsport királykategóriája.

"Úgy tűnik nekem, hogy a csapatokat saját maguktól kell megóvnunk, amit a fejlesztések háttérbe szorításával érhetünk csak el. Természetesen arra figyelni fogunk, hogy a Forma-1 továbbra is a motorsport elitkategóriája maradjon" - magyarázta Mosley az F1Racing magazin júliusi számában.

"Ha a költségek lejjebb kúsznak, akkor egy sokkal jobb, és jóval versenyképesebb bajnokságot láthatunk majd. Mindig vannak lázongók, és tiltakozók, de ezt már megszoktuk. Mikor megváltoztattuk az időmérőt, bevezettük a szombati parc fermét, illetve megszorításokat vezettünk be a motorok terén, szintén ez volt a helyzet."

"Kezdetben mindig vannak érdekes reakciók, azonban most már senki nem térne vissza a régi rendszerhez. A helyes döntés mindig kifizetődő."

Mosley nem győzte hangsúlyozni, hogy ha tovább nőnek a kiadások, és nem tesznek valamit a költségek visszaszorítása érdekében, akkor a sport jövője halálra van ítélve.

"Kit érdekel, ha az autógyárak évente 1.25 milliárd dollárt elpocsékolnak? Az ő pénzük, azt csinálnak vele, amit akarnak, míg az nincs negatív hatással a sportra. Azonban ők nem így cselekednek. Duplán ártanak a sportnak. Először is, fennáll a veszélye, hogy elveszítjük őket. Az autógyártók néha nagy nehézségekkel küszködnek, és ha dollármilliókat spórolhatnak meg azzal, hogy kilépnek a sportból, akkor nem fognak teketóriázni, váltanak."

"Másrészt, minél többet költenek az egyes csapatok, annál kevesebben lesznek komolyan versenyképesek. Ez pedig megöli a küzdelmet, és üzleti szempontból is rossz."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!