Massa indulhat az élről Malajziában

Vágólapra másolva!
A Ferrari eddig makulátlanul teljesít az időmérő edzéseken, és miután Raikkönen megszerezte a rajtelsőséget Melbourne-ben, most csapattársa, Felipe Massa indulhat az élről a holnapi maláj versenyen. Alonso a második, Raikkönen a harmadik lett.
Vágólapra másolva!

A Maláj Nagydíj szombati időmérő edzésén 34 fokos levegő, és 48 fokos aszfalthőmérséklet fogadta a versenyzőket, ám az esőfelhők jelezték, bármelyik pillanatban rázendíthet a trópusi eső.


Első Etap

Hatalmas hőség, és annál nagyobb páratartalom fogadta a versenyzőket a Maláj Nagydíj időmérő edzésén. Mivel mindenki tisztában volt azzal, hogy bármelyik pillanatban leszakadhat az ég, szinte azonnal megtelt a pálya.

A csapatok többsége a puhább keverékekkel teljesítette első gyorskörét, míg voltak olyanok is, akik a keményebb összetételű gumikkal gördültek pályára. Az első figyelemreméltó időt a Williams német versenyzője, Nico Rosberg teljesítette, akit nem sokkal később a Toro Rosso olasz titánja, Tonio Liuzzi váltott az első helyen.

A Ferrari semmit nem bízott a véletlenre, az ausztrál futamgyőztes Kimi Raikkönen 1:35.138-as idejével azonnal átvette a vezetést, aki mögé csapattársa, Felipe Massa zárkózott fel a második helyre. Az olaszok legfőbb riválisa, a McLaren is pályára küldte versenyzőit. Elsőként az újonc Lewis Hamilton próbálkozott, a brit sofőr 1:35.028-as idejével azonnal az élre ugrott. Nem sokkal később azonban jött a bajnoki cím birtokosa, Fernando Alonso, aki 1:35 alá szorítva a köridőt átvette a vezetést.

A Honda versenyzői a puhább keverékekkel futottak. Jenson Button az edzés vége felé járva felugrott a hatodik helyre, miközben csapattársa, Rubens Barrichello három perccel a tréning vége előtt a 20. helyen tanyázott, és ahelyett, hogy teljesítette volna gyorskörét, inkább visszatért a boxba.

A BMW Sauber versenyzői csak az utolsó percekben hajtottak ki a pályára. Elsőként Nick Heidfeld teljesítette gyorskörét, és könnyedén felugrott Massa mögé az ötödik helyre. Márkatársa, Robert Kubica is szárnyalt, a lengyel sofőr Raikkönen mögé a negyedik helyre zárkózott fel.

Már csak egy perc volt hátra a tréningből, és Rubens Barrichello még nem teljesített mért kört. A Honda brazil sofőrje az utolsó pillanatban kezdte meg gyorskörét, miközben mindkét Renault a kiesés szélén, a 15., illetve a 16. helyen tanyázott.

Az első etap legnagyobb vesztese egyértelműen Rubens Barraichello volt, aki nem tudott javítani idején, mellyel bebiztosította a két Renault helyét a második etapba. Az első kör végén a következő versenyzők búcsúztak: Scott Speed, Anthony Davidson, Rubens Barrichello, Alexander Wurz, Christijan ALbers, Adrian Sutil.


Második etap

A második etapra mindenki a lágyabb keverékekkel hajtott ki. Az esőtől tartva ismét azonnal megtelt a pálya, és az első öt percben már mindenki teljesítette első gyorskörét.

A két McLaren futotta meg elsőként kvalifikációs körét. Fernando Alonso 1:34.057-es idejével igen magasra tette a lécet. A spanyol versenyző mögött Felipe Massa, Lewis Hamilton, Kimi Raikkönen, és Robert Kubica volt a sorrend, akik mind az öten 1:34-es időt teljesítettek. Érdekes megjegyezni, hogy az első roham után a Honda brit sofőrje, Jenson Button állt az utolsó helyen, míg a renault-s Fisichella is a kiesők táborát gyarapította.

A kiesés szélén álló versenyzők kivártak, és csak az utolsó percekben hajtottak ki újra a pályára. A Williams és a Toyota duója végül befért az első tízbe, ám nagy meglepetésre a két Renault már a második etapban búcsúzott a küzdelemtől. A kiesők listája a következőképp nézett ki: Heikki Kovalainen, Giancarlo Fisichella, David Coulthard, Takuma Szato, Jenson Button, és Vitantonio Liuzzi.


Harmadik etap

Bár az időmérő harmadik etapja nyilvánvalóan az üzemanyag fogyasztásról szólt, a mai nap mégis más volt a helyzet, hiszen folyamatosan lógott az eső lába, így egyesek úgy döntöttek, azonnal megpróbálkoznak egy gyorskörrel. A Ferrari és a McLaren versenyzői is más-más taktikán voltak. Míg Fernando Alonso és Felipe Massa lágy, addig Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen a keményebb összetételű gumikkal kezdte meg a tréninget, ami az időeredményekben is megmutatkozott.

Alonso 1:35.741-es idejével igen magasra tette a mércét. A spanyol bajnokot nem sokkal lemaradva Felipe Massa követte a második helyen, akik nyilvánvalóan bebiztosították magukat, ha netán elkezdene esni az eső az utolsó etap végén. A harmadik Raikkönen már több mint egy teljes másodperccel volt elmaradva az első kettőtől.

Nyolc perccel az edzés vége előtt a két McLaren megérkezett a boxba új gumikért. Elsőként Hamilton állt be a szerelők közé, akit pár másodperccel később Alonso követett. Öt perccel a tréning vége előtt megkezdődött a roham a pole pozícióért. Fernando Alonso egy tizedet javított gyorskörén, a többiek viszont még nem lőttek el minden puskaport.

A döntés ismét az utolsó két percre maradt. A versenyzők megkapták az új gumikat, és ismét nekidurálták magukat. Kimi Raikkönen kezdte meg a hajrát, és rögtön az első etapban jobb időt ment Alonsónál, azonban a spanyol is fantasztikusan ment utolsó körén, viszont senki nem számított Massára, aki szépen csendben minden szektorban megfutva a legjobb időt 1:35.043-as idejével megszerezte a pole pozíciót.

A holnapi versenyen Massa mellől a bajnoki cím birtokosa, Fernando Alonso rajtolhat, míg a második sorban az ausztrál futamgyőztes, Kimi Raikkönen és a McLaren újonca, Lewis Hamilton sorakozhat majd fel. A BMW duója a harmadik sorba szorult vissza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről