Massa megszerezte idei első győzelmét

Vágólapra másolva!
A Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa fantasztikus vezetést bemutatva rajt-cél győzelmet aratott Bahreinben, ahol a McLaren újonca, Lewis Hamilton ismét felállhatott a dobogóra, mellyel rekordot döntött a Forma-1-ben. A harmadik Raikkönen lett.
Vágólapra másolva!

Ideális körülmények között vette kezdetét a 2007-es szezon harmadik versenye. Az 57 körös Bahreini Nagydíjon 30 fokos levegő-, és 40 fokos aszfalthőmérséklet fogadta a versenyzőket.

A pole pozícióból induló Felipe Massa remekül kapta el a rajtot, és bár Hamilolton keményen támadta, elsőként vette be a célegyenest követő kanyart. A negyedik pozícióból induló Fernando Alonso a pálya piszkos feléről jobban lőtt ki, mint Raikkönen. A Ferrari finnje az első kanyarban még jobban helyezkedett, és a spanyol világbajnok előtt maradt, ám Alonso nem hagyta annyiban, és néhány kanyarral később belső íven elment a finn mellett, mellyel felzárkózott Hamilton mögé a harmadik helyre.

A mezőny végén történt egy kisebb csetepaté. Jenson Button Hondája egyszerűen megcsúszott, majd keresztbe állt a pályán, miközben Sutil hátulról beleszállt Speed Toro Rossójába. Mivel rengeteg törmelék került a pályára, az idei évben első alkalommal a biztonsági autó is szerepet kapott, és beküldték a pályára. Az első körben Speed, és Button búcsúzott a küzdelemtől, miközben Sutil behajtott a boxba egy új vezető szárnyért, míg Liuzzi is kiállt kereket cserélni.

A biztonsági autó a harmadik körben állt ki, és engedte el a mezőnyt. Ahogy az lenni szokott, Massa lelassított, hogy a célegyenesre ráfordító kanyarban keményen kigyorsíthasson. A két McLaren szélárnyékban követte a Ferrarit, Hamilton megpróbált előzési pozícióba kerülni az első kanyar előtt, ám visszaállt Massa mögé, és a második helyen folytatta tovább a körözést. Raikkönen egy kissé lemaradt az új rajtnál, ám idővel felzárkózott Alonso mögé. A finn pilóta csúnyán beragadt a McLaren mögé, így Heidfeld egyre közelebb került Raikkönenhez az ötödik helyen.

A tizedik körben a következőképp nézett ki az első nyolc, pontszerző sora: Felipe Massa nyolc tizeddel vezetett Lewis Hamilton előtt, akit majd négy másodperccel lemaradva Alonso követett a harmadik helyen. A McLaren spanyol versenyzőjét egy másodperces távolságban Raikkönen követte, aki mögé egyre jobban zárkózott fel Nick Heidfeld a BMW-vel. A pontszerzők sorát Robert Kubica, Giancarlo Fisichella, és Mark Webber folytatta, aki már 14 másodperccel volt lemaradva az élen álló Massától. Raikkönen folyamatosan támadta Alonsót, ám a spanyol minduntalan visszaverte a ferraris támadásait.

A 17. körben megkezdődtek a boxkiállások. Elsőként David Coulthard, Alexander Wurz, és Ralf Schumacher látogatta meg szerelőit. Mindhárman lágy keverékeket kaptak. Az élmenők közül elsőként a második helyen autózó Lewis Hamilton hajtott ki a boxba. A brit pilóta is lágy gumikat kapott, és Kubica mögött a hatodik helyen folytatta tovább a körözést. A huszonegyedik körben Massa is kiállt az élről. A brazil is lágy keverékkel folytatta tovább a körözést, és Hamilton elé, Kubica mögé a hatodik helyre ért vissza.

Egy körrel később Alonso kiállt Raikkönen elől, és begurult a boxba. A spanyol versenyző lágy gumikat kapott, és csapattársa mögött folytatta tovább száguldást. Időközben Raikkönen átvette a vezetést, ám egy körrel később Heidfelddel egyetemben kiállt tankolni. A finn sofőr kiválóan taktikázott, és a kiállása előtt futott gyorskörével elegendő előnyt gyűjtött ahhoz, hogy bejöjjön Alonso elé a harmadik helyre. A BMW német versenyzője is közelebb került a címvédőhöz, és a spanyol nyakán folytatta tovább a körözést.

A futam felénél járva Massa már közel kilenc másodperccel vezetett Hamilton előtt, akit két másodperces távolságból Raikkönen követett a harmadik helyen. Időközben Heidfeld fantasztikus manővert bemutatva elment Alonso mellett, és felzárkózott a negyedik helyre. A pontszerzők sorát Kubica, és nagy meglepetésre a Red Bull Racing duója, David Coulthard és Mark Webber zárta.

Bár Coulthard fantasztikusan vezetett, húsz körrel a futam vége előtt autója megadta magát és a hetedik helyről feladni kényszerült a küzdelmet. A Red Bull még talpon maradt versenyzője, Mark Webber nem sokkal később szintén feladta a küzdelmet, így az energiaital-gyárosok már a futam vége előtt elkezdhettek pakolni.

A kiállások második körét az élen autózó Felipe Massa kezdte meg a negyvenedik körben. A Ferrari brazil versenyzője megkapta a kemény keverékeket. Időközben Raikkönen megérkezett Hamilton mögé, ám egy körrel később ő is kiállt tankolni. Hamilton ideiglenesen átvette a vezetést, ám neki még volt hátra egy kiállása.

Tizennégy körrel a futam vége előtt Alonso is kiállt tankolni. A spanyol versenyző azonban nem tudta kiautózni magából a maximumot, így elbukta tervét, és Heidfeld mögé az ötödik helyre ért vissza. Egy körrel később Hamilton is meglátogatta szerelőit. A brit sofőr az élről állt ki a boxba, és megtartotta pozícióját Raikkönennel szemben, így a második helyen folytathatta tovább a körözést.

A boxkiállások második körét követően a következőképp nézett ki a pontszerzők sora: Massa toronymagasan (7mp) vezetett Hamilton előtt, akit két másodperces hátrányban Raikkönen követett a harmadik helyen. Heidfeld hat másodperccel volt lemaradva a Ferrari finn versenyzője mögött, míg Alonso két másodperces hátrányban követte a BMW német versenyzőjét. A pontszerzők sorát Robert Kubica, Jarno Trulli és Giancarlo Fisichella zárta.

Öt körrel a verseny vége előtt a Super Aguri még talpon maradt versenyzője, Anthony Davidson is feladta a küzdelmet. A Honda motor a brit versenyző autójában sem bírta a strapát, így Davidsonnak a tizenharmadik helyről kellett feladnia a küzdelmet. Időközben Hamilton egyre közelebb került Massa mögé, azonban a brit újoncnak már nem volt elég ideje ahhoz, hogy támadási pozícióba kerüljön a Ferrari braziljával szemben, így meg kellett elégednie a második hellyel.

Massa magabiztosan megnyerte idei első versenyét, Hamilton pályafutása harmadik futamán ismét felállhatott a dobogóra, mellyel rekordot döntött a Forma-1-ben. Raikkönen a harmadik helyre hozta be versenygépét, míg a negyedik pozícióban Heidfeld végzett, akit mindössze egy másodperccel lemaradva a kétszeres világbajnok, Fernando Alonso követett az ötödik helyen. A további pontokon Kubica, Trulli, és Fisichella osztozott.

Bahreini Nagydíj - Verseny:

Poz Pilóta Csapat Idő 1. Massa Ferrari (B) 1h33:27.515 2. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 2.360 3. Raikkonen Ferrari (B) + 10.839 4. Heidfeld BMW Sauber (B) + 13.831 5. Alonso McLaren-Mercedes (B) + 14.426 6. Kubica BMW Sauber (B) + 45.529 7. Trulli Toyota (B) + 1:21.371 8. Fisichella Renault (B) + 1:21.701 9. Kovalainen Renault (B) + 1:29.41110. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1:29.91611. Wurz Williams-Toyota (B) + 1 kör12. R.Schumacher Toyota (B) + 1 kör13. Barrichello Honda (B) + 1 kör14. Albers Spyker-Ferrari (B) + 2 kör15. Sutil Spyker-Ferrari (B) + 4 körLeggyorsabb kör: Massa, 1:34.067Kiesettek:Pilóta Csapat KörDavidson Super Aguri-Honda (B) 52Webber Red Bull-Renault (B) 42Coulthard Red Bull-Renault (B) 37Sato Super Aguri-Honda (B) 35Liuzzi Toro Rosso-Ferrari (B) 27Button Honda (B) 1Speed Toro Rosso-Ferrari (B) 1

Az eredmények nem hivatalosak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!