A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Amilyen jó Zidane, olyan rossz Ronaldinho

Vágólapra másolva!
A világbajnokság előtt azon felül, hogy mely nemzet képviselői nyerik meg a mundialt, az egyik nagy kérdés volt, hogy vajon európai, avagy dél-amerikai csapat fogja-e magasba emelni a győztesnek járó trófeát Németországban. A szurkolók többsége szinte biztos volt Brazília címvédésében, de a legnagyobb esélyesek közt tartották számon Argentínát is, arra nagyon kevesen gondoltak, hogy nem lesz tengerentúli csapat az elődöntőben.
Vágólapra másolva!

Svédországban a brazilok nyertek, így bizonyos szempontból Európa fölénye - a papírforma szerint - nem annyira meglepő. Idén már biztosan az öreg kontinens nyer, s ezzel 9-9-re módosul a Latin-Amerika elleni külön párharc állása.

A kegyelemdöfést Zinédine Zidane és társai adták meg a földrésznek, azaz Brazíliának, Argentínát a házigazda Nationalelf még júniusban, 11-esekkel ütötte el az elődöntőtől. A gallokat több fórumon Európa braziljainak hívják, pedig pár napja még mindenki öreg, lassú csapatként emlegette Raymond Domenech együttesét. Németországban sokan úgy vélik, Ronaldinho annyira fásultan játszott, mintha csak ő lenne 34 éves, nem pedig Zizou, aki 1998-as formáját idézve igazi vezéregyénisége (volt) a piros-fehér-kékeknek. "Amilyen jó Zidane, olyan rossz Ronaldinho" - fogalmazta meg a lényeget egy német szurkoló a francia-brazil meccs után, amelyet az európai társulat Thierry Henry góljával 1-0-ra nyerte meg.

A brazilok támadója tavaly egyéni (FIFA-szavazás, Aranylabda), idén pedig csapatszinten (Bajnokok Ligája és bajnoki cím a Barcelonával) mindent megnyert, amit csak lehetett, a triplázás azonban - nem kis részben az ő gyengébb nyári formája miatt is - nem sikerülhet neki, a selecao nem védheti meg vb-címét.

De vajon miképp látták a sorsdöntő meccset a francia és a brazil csapat játékosai? Ronaldo (Real Madrid) három gólt csak összehozott a vébén, tehát nem rajta múlt a siker: "Rendkívül szomorú és csalódott vagyok a vereség miatt. Sokkal nagyobb tervekkel jöttünk a vébére, de ez van, a franciák jobbak voltak, ilyen a futball. Ennek ellenére nem kell szégyenkeznünk, én büszke vagyok arra, ahogyan harcoltunk, és mindent kiadtunk magunkból a cél érdekében. A franciák nem leptek meg minket, hiszen jól tudtuk: remek csapattal kell farkasszemet néznünk. Nagyszerűen teljesítettek, intelligens focival rukkoltak elő, és ezúttal ez jelentette a különbséget."

Juninho Pernambucanót, a Lyon középpályását annyira elkeserítette a vereség, hogy visszavonul a válogatottól. "Ezzel én befejeztem, bár nagyon sajnálom, hogy ilyen lett a vége. Teljes a szomorúság a csapat körül, és jelenleg értelmetlen lenne bűnbakokat keresni - együtt buktunk el." A 31 éves szabadrúgás-specialista szerint Roberto Carlosnak és Cafúnak is félre kellene állnia: "A fiatalokra is gondolnunk kell, hiszen itt az ideje, hogy új csapata legyen Brazíliának. Mindenki, aki 30 fölött van, át kell, hogy adja a helyét, mert a 2010-es, dél-afrikai vébére újra ütőképes együttessel kell utaznunk."

Robinho (Real Madrid) csereként állt be, és javított a brazilok játékán, ám ez kevés volt az üdvösséghez: "Mindenből tanulni lehet, így ebből a kudarcból is. Ez volt az első vébém, és szomorú vagyok, mert nem lettem világbajnok."

Emerson (Juventus) ezúttal nem kapott lehetőséget, ezért még inkább bosszús, hogy nem segíthetett csapatán: "Főképp amiatt vagyok szomorú, hogy a brazil szurkolókat - beleértve a családomat is - megríkattuk, de ezúttal nem a diadal miatt. Nem értek egyet azokkal, akik szerint rosszul sikerült a felkészülésünk. A franciák jobbak voltak - ennyi."

A Milan-támadó Kaká nem volt bőbeszédű: "Veszítettünk, mert egyetlen téren sem tudtuk akaratunkat az ellenfélre kényszeríteni. Mást most nem is tudok mondani, ha előre tudjuk, hogy ez lesz, valamit biztosan másképp csináltunk volna a gyepen."

Zidane: Nem is akarom abbahagyni

A franciák közül elsőként a lyoni Florent Malouda beszélt a világbajnok elleni diadalról: "Rendkívüli érzés, hogy bejutottunk a legjobb négy közé, pláne, hogy a címvédőt búcsúztattuk. A legjobbat a védelmünkről tudom elmondani, amely olyan volt, mint egy áthatolhatatlan fal. Zidane tapasztalata és profizmusa nagyon sokat jelentett. Portugália ellen szintén tökéletes védekezésre lesz szükségünk, és mindent bele kell adnunk a siker érdekében."

Thierry Henryt, az Arsenal villámgyors csatárát a torna elején sokan bírálták, a brazilok ellen azonban újra úgy játszott, mint a Premiershipben szokott: "Megérdemeltük a győzelmet, és bejött a taktikánk. Kockázatos lenne azt mondani, hogy mi vagyunk a portugálok elleni elődöntő esélyesei. A lényeg, hogy lépésről lépésre szépen haladjunk előre. Ami a gólomat illeti, jókor voltam jó helyen, csak be kellett lőnöm a kapuba a labdát. De nem is ez a fontos számomra, hanem, hogy egységes csapatként tudtunk futballozni. Brazíliát nem szabad túlságosan tisztelni, mert akkor biztos, hogy elintézi az ellenfelét."

Henry egykori klubtársa, a jelenleg juventusos Patrick Vieira már a nyolc évvel ezelőtti siker megismétlésére gondol: "A játékosaink a pálya minden pontján ott voltak, ez volt a siker titka. Végre meghozta az eredményt a kemény munka, amit a vb előtt végeztünk. Meccsről meccsre jobbak vagyunk, csakúgy, mint 1998-ban."

Fabien Barthez, aki az Olimpique Marseille-ben véd, gyorsan elfelejtené a meccset: "Nagyszerű este volt, de most már csak az elődöntőre szabad koncentrálnunk. A brazilok elleni találkozóval már nem szabad foglalkoznunk, 100 százalékban a portugál találkozóra kell figyelnünk. Annyit azért megjegyeznék, hogy ez két nagy futballnemzet csatája volt, amelyen mindig az apró részletek döntenek. Ezúttal mi jelentettük a különbséget. Nem találok szavakat Zidane teljesítményére, ezúttal a csapat igazi karmestere volt."

William Gallas (Chelsea) csak annyit mondott: "Ez volt az utóbbi két év legjobb francia futballprodukciója."

Zinédine Zidane-t a meccs legjobbjának választották, nem érdemtelenül: "Fegyelmezett játékkal próbáltuk elérni célunkat, fizikálisan pedig a mérkőzés legvégéig jók voltunk, és egy újabb megérdemelt győzelmet arattunk. Most már nem lehet más célunk, mint a trófea elhódítása. Nem is akarom abbahagyni, hiszen olyan csodálatos dolog a labdarúgás."

Focizz úgy, mintha utoljára lépnél pályára

A brazilok szövetségi kapitánya, Carlos Alberto Parreira nem túl vidám a kipottyanás miatt: "A kiesés egy olyan szituáció, amire nem készültünk fel. Pedig jól kezdtük a meccset, a csatáraink azonban nem találták meg a francia védelem ellenszerét. Az ellenfél nagy lelkesedéssel játszott, míg Zidane-ról elmondanám, hogy ő az utóbbi évtized egyik legjobb futballistája."

A mester a kudarc okait is megpróbálta megnevezni: "Technikailag nagyon jó csapatunk van, rendkívül tapasztalt, de nem tudtuk megvédeni a címünket, így valami mégiscsak rosszul működött. Voltak problémáink, s talán egy picit több idő kellett volna a felkészülésünkre, és akkor fittebb, valamint egységesebb lehetett volna a válogatott. Nem foglalkozom a kérdéssel, hogy én maradok-e a selecao élén."

"Ő Zidane, lehet, sokakat meglepett, minket azonban nem. Tudjuk, mire képes, és most újra ki tudta hozni a legjobbat magából, mert tudja, hogy hamarosan abbahagyja. Nem fogja vissza magát, megpróbálja a képességei legfelső határát produkálni" - ezt már Raymond Domenech, a francia gárda trénere mondta Zizouról. "Ez az a mentalitás, amit a többiekbe is bele kell oltanunk - játszon mindenki úgy, mintha utoljára lépne pályára."

"A World Cup akár hét találkozóból is állhat, nem csak az elsőből. A célkitűzésünk változatlan - július 9-én a döntőben akarunk szerepelni. Belátom, valóban rosszul játszottunk az első meccseinken, de azok közül, akik akkor remekeltek, sokan immáron csak a televízión követik a világbajnokságot."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!