Tovább erősödő rendkívüli forróság

Vágólapra másolva!
Kedden is trópusi időben lesz részünk. A sok napsütés hatására ismét 30 fok fölé melegszik a levegő. Helyenként záporok, zivatarok frissítik a nagy meleget. Szerdán és csütörtökön tovább fokozódik a forróság, szokatlanul tartós a június közepi hőhullám. Fizikai tűrőképességünk lassan a határaihoz közelít, teljesítményünk a fülledt időben csökken. Igen erős az UV sugárzás. Legfeljebb péntektől számíthatunk kis enyhülésre.
Vágólapra másolva!

Franciaország közepétől a Balti tengerig húzódik az a hidegfront, melytől északnyugatra hűvösebb levegő található. A front mentén sokfelé esik az eső. Máshol nyári meleg időjárás uralkodik. A nagy melegben főként az Alpok és a Kárpátok környékén alakulnak ki délutánonként heves záporok, zivatarok. Olaszország és Görögország nagy részét száraz hőség jellemzi, növekszik az öngyulladás veszélye.

Kedden folytatódik, sőt erősödik a fülledt, meleg, trópusi jellegű idő. Többórás erős napsütésre számíthatunk, melyet főként délután zavarhatnak tornyosuló gomolyfelhők. Elszórtan nyári zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 33 fok között alakul.

A viszonylag magas páratartalom az egyre inkább kimerülő szervezetünk fizikai teljesítőképességét csökkenti. Legyünk fokozottan figyelmesek és türelmesek, mindannyiunkat megterhel a hőség. A 11 és 15 óra közötti napos periódusokban nagyon magas az UV sugárzás. Szellős, nyárias, lenge öltözék ajánlott, de érdemes esernyővel is felszerelkezni. Egész napos programok esetében a záporok lehetőségét is iktassuk be. A helyenként kialakuló hevesebb zivatarok változó körülményeket teremtenek a közlekedők számára, a zivatarok környezetében síkos utak és erős széllökések is próbára teszik a közlekedőket. Különösen vigyázzunk a szünidő első napjait élvező, duplán figyelmetlen gyerekekre!

Szerdán éri el a forróság a csúcspontját. Általában sok napsütésre számíthatunk, melyet eleinte csak fátyolfelhők zavarhatnak. Késő délután főként északon tornyosulnak gomolyfelhők, és ott frissítő nyári záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős széllökések lehetnek. Kora délután 30, 34 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökön trópusi fülledt időre számíthatunk. A déli megyékben a napsütés lesz túlsúlyban. Északon időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és akár heves zápor, zivatar is kialakulhat. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések fordulnak elő. 30, 34 fokra melegszik a levegő.

Pénteken és a hét végén van esély egy-két fokos enyhülésre, de ezzel együtt továbbra is igazi nyári meleg várható. Rendkívül hosszúra nyúlik ez a június közepén jött hőhullám.

A tavak 23-25 fok, a folyóvizek 20-22 fok körül alakulnak. A strandolást a magas hőmérséklet ellenére időnként gomolyfelhők, néhol délutáni zivatarok zavarják. A nagy melegben egész napos túrákra nem érdemes elindulni, inkább a hűvösebb, reggeli órákat használjuk ki a kirándulásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről