Keddig tart a frissebb idő

Vágólapra másolva!
Szombaton felfrissül az idő. Sok lesz a napsütés, melyet csak vonuló gomolyfelhők zavarnak. Ennek ellenére öt-hét fokkal esik vissza a nappali felmelegedés. Kora délután 23, 27 fokra számíthatunk. Szervezetünk felszabadul, teljesítő képességünk növekszik. Az erős, néhol viharos szél főként a közlekedésben okozhat nehézségeket. Vasárnap lesz a leghűvösebb, a jövő hét közepére visszatér az igazi nyár.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európa nagy részének időjárását egy anticiklon határozza meg. Területén a leszálló légmozgások hatására általában derült az ég, nyári hőmérsékletek a jellemzők. Erős északi áramlással hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A Kelet-Európai-síkságon sokfelé fordul elő heves zápor, zivatar. Zivatarok alakulnak ki a Pireneusok és Alpok közötti területen is, melyek felhőzete felhőfilmünkön is jól látszik. A mediterrán partvidék átlagos nyári arcát mutatja, Ibériában folytatódik az afrikai forróság.


Szombaton hűvösebb, száraz levegő érkezik. A többórás erős napsütést csak átmenetileg zavarhatják vonuló gomolyos felhők. Sokfelé megerősödik, a Kisalföldön és a Tiszántúlon időnként viharossá fokozódik az északias szél. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 27 fok között alakul.

A néhány fokkal hűvösebb és meglehetősen száraz levegő megérkezése igazi felfrissülést biztosít szervezetünk számára. A mostani hidegfront általában nem jár kedvezőtlen élettani hatásokkal. A reflexek javulnak, energikusabbak leszünk. A huzatra érzékenyek számára a sokfelé erős szél kellemetlen lehet. Dél körül viszonylag magas lesz az UV-sugárzás. A kellemes időben hajlamosak vagyunk órákig a napon lenni, pedig most is ugyanolyan erejű a napsugárzás, mint kánikulában. A hőmérsékletek szempontjából a szombat igazi kirándulóidő, de a szél zavaró lehet. A közlekedésben is időnként viharos lökések teszik próbára a vezetőket.

Vasárnap a több-kevesebb napsütést követően főként északkeleten növekszik meg erősebben a felhőzet, és elsősorban ott számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Ismét megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Csupán 19, 24 fokra melegszik a levegő, északkeleten várható hűvösebb.

Hétfőn az ország keleti vidékén még kialakulhat elszórtan eső, zápor, a Dunántúlon a napsütés lesz túlsúlyban. Az élénk északias szélben 21, 26 fokra melegszik a levegő.

Kedden a többórás napsütést délután gomolyfelhők zavarják, legfeljebb északkeleten alakulhat ki rövid zápor, zivatar. Mérsékelt lesz az északias szél. Kora délután 24, 28 fokra melegszik a levegő.

A hét közepétől visszatér az igazi nyár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!