A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna | Pusztai Liza
14:30VívásLiza Pusztai-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
14:30VívásLuca Szucs-Yoana Ilieva
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Részleges holdfogyatkozás csütörtök este

Vágólapra másolva!
Csütörtök este 20.05 és 21.38 között részleges holdfogyatkozás látható hazánkból. Bár az égitest északi sarkvidékének csak egy kisebb része kerül fedésbe, érdekes látvány lesz a kissé eltorzult, "megskalpolt" Hold. 
Vágólapra másolva!

Teljes holdfogyatkozások alkalmával a Hold teljes egészében belemerül a Föld árnyékkúpjába, az umbrába. A szeptember 7-ei, csütörtöki fogyatkozás sajnos csak részleges lesz (mértéke 0,189). Égi kísérőnk korongjának csak kisebb részére vetül majd bolygónk árnyéka.

A jelenség már holdkelte előtt elkezdődik a félárnyékos fázissal. A Hold Magyarországról nézve 19.10 körül kel, és látóhatár feletti magassága csak nagyon lassan nő. Amikor holdkelte után körülbelül egy órával, 20.05-kor elkezdődik a részleges fogyatkozás, még mindig csak 7-9 fok magasan lesz a horizont felett - ezért csak olyan helyről követhető a jelenség, ahol jól rálátunk a délkeleti horizontra. Összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy a Hold látszó átmérője körülbelül 1/2 fok.

A fogyatkozás maximuma 20.51-kor következik. Ekkor a holdkorong 12%-át takarja teljes árnyék, 88%-án félárnyékos fogyatkozás lesz. Az égitest északi sarkvidékének egy kisebb része kerül fedésbe - érdekes látvány lesz a kissé eltorzult, "megskalpolt" Hold. Égi kísérőnk a teljes árnyékból 21.38-kor lép ki.


A jelenség kapcsán 20 órai kezdettel a Magyar Csillagászati Egyesület szabadtéri rendezvényt tart az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. ker, Laborc u. 2/C.), amelyen derült idő esetén a fogyatkozás megfigyelése és a távcsöves bemutató mellett az alábbi előadások hangzanak el:

20.00 A SMART-1-űrszonda becsapódott a Holdba (Kereszturi Ákos)
20.30 Mit láthatunk a teleholdon? (Jakabfi Tamás)
21.00 Bolygó-e a Plútó? (Sárneczky Krisztián)

A harmadik előadás egy napjainkban nagy port felvert, aktuális témát boncolgat: bolygónak tekinthető-e a Plútó, illetve mi áll a döntés és az ezzel kapcsolatos éles vita hátterében? A programot az interneten a Polaris TV adásán is követhetik az érdeklődők. A szervezők szeretettel várnak mindenkit a Polaris Csillagvizsgálóban!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!