Új választást követeltek a bohócmaszkban lármázó rendvédelmiek

Események

bohócforradalom, szakszervezeti tüntetés, demonstráció, korkedvezményes nyugdíj, rendvédelmi dolgozók, független rendőr szakszervezet, elindult a fáklyás menet, Sándor-palota, Szent György tér
Vágólapra másolva!
Sípokkal, dudákkal és dobokkal lármázták fel a fővárost csütörtökön bohócforradalomnak nevezett tüntetésükön a rendvédelmi dolgozók. A szervezők szerint 35 ezer fős tüntetésen közel húszezren vonták vissza jelképesen a kormánykoalícióra tavaly leadott szavazatukat. A tüntetők, akik között tűzoltókon, rendőrökön és katonákon kívül szélsőjobbos és munkáspárti csoportok is voltak, egyhangúlag követelték Orbán Viktor távozását. A Sándor-palotához vezető fáklyás felvonulás végén jövő április elsejére új választást követeltek, majd Hofi Gézával és a Szózattal zárták a tüntetést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül109 bejegyzés
08:44
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Kossuth téren tüntetnek a rendvédelmisek

A korkedvezményes nyugdíj ellen tüntetnek a rendvédelmi dolgozók a Kossuth téren. Délben kezdődik a gyülekező, négytől jelképesen visszavonják a tavaly Fideszre leadott szavazataikat. Este kilenctől fáklyás felvonulás indul a Sándor-palotához.

08:55
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Autós demonstrációk és tiltakozó gyűlések várhatók

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) több ezer résztvevőt vár a megmozdulásokra. Demonstrál csütörtökön a fegyveres és rendvédelmi szféra több szakszervezete is. A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt. Minden megyeszékhelyen és Budapesten autós felvonulást tart a négy szakszervezet, Miskolcon, Egerben és Tatabányán tüntetés lesz, Kaposváron pedig autós demonstráció és tiltakozó gyűlés is. Budapesten 140-150, a vidéki városokban helyszínenként 60-80 gépkocsira számítanak a szervezők.

09:01
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Berendelték a rendőröket egy szakszervezet szerint

A Független Rendőr Szakszervezet szerdán azt közölte, hogy információik szerint az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el az ország egész területére kiterjedően a június 16-ára meghirdetett közös szakszervezeti demonstráció napjára. A közleményből nem derül ki, hogy mi a forrása a szakszervezet információinak, amelyek szerint a "szabadságon és betegállományban lévők kivételével a teljes hivatásos állományt berendelték szolgálatteljesítésre június 16-án reggel 7 órától június 17-én éjfélig".A szakszervezet szerint az "intézkedés különlegessége, hogy a szokásos gyakorlattól eltérően" azt sem engedik meg a rendőröknek, hogy a mobiltelefonjukat maguknál tartsák.

A szakszervezet szerint a rendőri vezetés ezzel a lépéssel akarja ellehetetleníteni a csütörtökre meghirdetett demonstrációkat, amelynek során a rendvédelmi szakszervezetek tiltakoznak a korengedményes nyugdíjra vonatkozó szabályok megváltoztatása ellen. "A Független Rendőr Szakszervezet magyarázatot vár az ORFK és a Belügyminisztérium vezetésétől arra, hogy miért pont az országos tiltakozó demonstráció napjára kellett elrendelni a teljes állomány igénybevételével járó akciót" - áll a közleményben.

10:04
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárások a belvárosban

A tüntetések miatt lezárták éjfélig a Vértanúk terét, a Nádor utcát (a Garibaldi utca és a Vértanúk tere között), a Báthory utcát (a Kozma Ferenc utca és a Vértanúk tere között), valamint a Vécsey utcát (a Vértanúk tere és a Szabadság tér között). Déltől este kilenc óráig az Alkotmány utca, este nyolc és tíz óra között pedig szakaszosan és időszakosan Kossuth Lajos tér- Akadémia utca- Széchenyi István tér - Dísz tér - Szent György tér útvonalat is lezárják. Az érintett BKV-járatok rövidített, illetve módosított útvonalon közlekednek.

A délután három órakor kezdődő autós demonstráció miatt fennakadások várhatók a Hősök tere - Andrássy út - Bajcsy Zsilinszky út - Károly körút - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Döbrentei tér - Apród utca - Lánchíd utca - Lánchíd - Széchenyi István tér - József Attila utca - Andrássy út - Hősök tere útvonalon. A keresztirányú forgalomban 5-10 perces zárásokra lehet számítani.

10:23
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Csatlakozik a tüntetésekhez a közmédiumok dolgozóit tömörítő több szakszervezet is

A közmédiumok dolgozóit képviselő több szakszervezet is csatlakozik a csütörtökre meghirdetett tüntetésekhez, és szolidaritásukat fejezik ki a munkavállalók alkotmányos jogainak védelmében meghirdetett minden törvényes demonstrációval. "Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakszervezetekkel való minden konzultáció nélkül terjesztették be a parlament elé a munka törvénykönyvének módosítását, amelynek számos pontja hátrányosan érinti a munkavállalókat. Tiltakozunk az ellen, hogy a társadalom széles rétegeit érintő törvényjavaslatokat egyéni képviselők terjesztik be, csak azért, hogy az előzetes társadalmi egyeztetés kötelessége alól így kibújjanak" - olvasható a közleményükben.

10:30
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Szervusz, Sándor"

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a Kossuth tér melletti Vértanúk terén reggel 8 óra körül több tucat rendőrt lehetett látni. Nem a rendvédelmi dolgozók tüntetése miatt érkeztek, hanem a reggeli Nagy Imre-megemlékezést biztosították, amelyen részt vesz Orbán Viktor kormányfő, Pintér Sándor belügyminiszter és Schmitt Pál köztársasági elnök is. Tudósítónk szerint Orbán kicsit távolabb állt Pintértől, amikor véget ért a megemlékezés, azt mondta neki: "Szervusz, Sándor", majd együtt indultak a parlament felé.

10:45
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Vigyenek naptejet a tüntetők - erős UV-B sugárzás várható

Nagyon erős UV-B sugárzás várható csütörtökön. A sugárzás szintje az UV-index szerint 7,5-es lesz, ami eléri a riasztási értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyen erős UV sugárzás hatására már 17 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat normál bőrtípusnál. Ezért a meteorológiai szolgálat mindenkinek azt javasolja, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott megégés ellen. Délelőtt 11 és délután három óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, továbbá a jelzett időtartamon túl is indokolt fényvédő krémet használni.

10:50
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP is támogatásáról biztosította a szakszervezeti akciónapot

A Lehet Más a Politika is támogatja a szakszervezeti akciónapot, és ismét felszólítja a kormányt, hogy szüntesse be a munkavállalók elleni hadjáratot - olvasható a párt csütörtöki közleményében. Az LMP azt írja, az elmúlt hónapokban számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy a kormány hadjáratot indított a munkavállalók jogai és szociális biztonsága ellen. Véleményük szerint ez a támadássorozat csak arra jó, hogy a végletekig fokozza a kiszolgáltatottságot, munkahelyteremtésre azonban nem alkalmas. "Az LMP minden demokratikus eszközt felhasznál arra, hogy megvédje a munkavállalók jogait és szociális biztonságát. Ezért kezdeményeztünk népszavazást a munka világát érintő megszorítások ellen" - írják. (MTI)

11:00
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Én így is, úgy is dolgoznék"

Az [origo] tudósítója szerint az Alkotmány utcában, a csütörtöki tüntetés helyszínén több motoros rendőrt látni, a demonstráció még nem kezdődött el, így egyelőre nincs dolguk. Az utca sarkán több rendőr posztol, akik tudósítónknak azt mondták, a demonstráció miatt rendelték ki őket. A rendőrök arról nem tudtak, hogy csütörtökre állítólag berendelték az egész állományt " Én így is, úgy is dolgoznék" - mondta az egyik rendőr a vállát vonogatva, arról azonban nem akartak beszélni, hogy mit gondolnak  a csütörtöki demonstrációról.

11:15
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Energiaitalt és csokit vettek a rendőrök

A Kossuth térhez közeli élelmiszerboltban rendőrök energiaitalt és csokit vettek, tudósítónk szerint a rendőröknek jó kedvük volt, nevetgéltek.

11:43
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Dologtalan rendőrök

Az Alkotmány utcából elszivárogtak a rendőrök, a párhuzamos Szalay utcában van a központjuk tudósítónk szerint, itt 7-8 rendőrkocsi parkol, köztük mikrobuszok. A rendőrök álldogálnak, várakoznak, nem nagyon van dolguk azon kívül, hogy figyelmeztetik a lezárt helyen parkolóhelyeket kereső autósokat.

12:06
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kamerás rendőrök várják a szakszervezetiseket

A szakszervezetek szövetségeinek autós felvonulása délután három órakor indul a Hősök teréről Budára. A téren egyelőre minden a megszokott, tudósítónk csak turistákat és szuvenírárusokat látott. A délutáni tüntetésről egyelőre csak az a kamerás rendőrségi mikrobusz árulkodik, amelyik az Olof Palme sétány elején várakozik, és az egyik villanyoszlopról vételez áramot.

12:13
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy sárga rózsával emlékezik Nagy Imrére

Újabb megemlékezés kezdődött a Vértanúk terén Nagy Imre újratemetésének évfordulója alkalmából. Tudósítónk szerint éppen Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke beszél, de megjelent a téren Mesterházy Attila is. Az MSZP elnöke egyedül, kíséret vagy más politikusok nélkül érkezett kezében egy szál sárga rózsával.

12:24
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Már szerelik a hangosítást a "bohócforradalmárok"

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatánál már szelik a hangosítást, tudósítónk szerint most pakolták le egy teherautóról a hangfalakat. Ide, az Alkotmány utcába jelentette be a "bohócforradalmat" Kónya Péter és Árok Kornél. 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A lezárt Alkotmány utca - még több fotóért kattintson a képre!

12:45
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A huszárok nem tüntetnek

A Vértanúk terén tartott megemlékezésen részt vett több huszáregyenruhás férfi is. Tudósítónk megkérdezte őket, mit szólnak a rendvédelmisek tüntetéséhez. A huszárok azt mondták, ők csak hagyományőrzők, nem tüntetnek, a véleményük ugyan megvan, de azt megtartják maguknak.

13:00
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterházy a Nagy Imre-szobornál - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zjVRu0bVDSHfSoHE

Tudósítónk felvétele a Vértanúk teréről, ahol Nagy Imre újratemetésére emlékeztek. Mesterházy Attila egy szál virággal érkezett Nagy Imre szobrához.

13:04
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek a rendőrök az Alkotmány utcában

Már a színpadot építik a "bohócforradalmárok" az Alkotmány utcában, de készülnek a rendőrök is: tudósítónk szerint az utca végén megjelent öt rendőrautó és két motoros rendőr, majd kisvártatva beálltak az merőleges utcák kereszteződéseibe, azaz elkezdték lezárni a tüntetés helyszínét.

13:16
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nincsenek rajzszakkörös kedvükben a rendőrök

Az Alkotmány utcában álló egyik rendőr szigorúan rászólt tudósítónkra, hogy a piros lámpánál szálljon le a bicikliről. "Nem akarok rajzolgatni, nem vagyok rajzszakkörös kedvemben" - utalt neki arra, hogy el is üthetik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson!

13:18
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Sok tüntetőt várnak a bohócforradalomra

Tudósítónk szerint sok résztvevőre számítanak a "bohócforradalom" szervezői, mert az egész Alkotmány utcában végig, körülbelül ötvenméterenként raktak ki hangszórókat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több fotó a kép mögött!

13:30
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a kettős állampolgárságról tárgyalt

Miután reggel részt vett a Nagy Imre újratemetésének évfordulójára rendezett megemlékezésen, Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt Berényi Józseffel, a felvidéki Magyar Koalíció Pártja elnökével folytatott megbeszélést - közölte a kormányfő szóvivője. Orbán és Berényi a szóvivő közleménye szerint értékelte a nyelvtörvény körül kialakult helyzetet, a kettős állampolgárság kérdését, valamint a határon átnyúló együttműködés projektjei elbírálásának utolsó fordulóját.
13:41
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Tettrekész tagjai is ott vannak az Alkotmány utcában

Megjelentek az első tüntetők az Alkotmány utcában, tudósítónk szerint többen bohócsipkában vagy álarcban vannak. Többen viselik a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) pólóját, és vannak, akik Police feliratú pólóban jöttek. Az emberek egyelőre álldogálnak és a téren ülnek, várják, hogy kezdődjön a délre meghirdetett demonstráció.

13:44
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"A kollégák, ha a szívükre hallgatnak, velünk vannak" - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pbLdDfDTdF1t7F41

Tudósítónknak egy bohócálarcos tüntető beszélt többek között arról, milyen úgy tüntetni, hogy a kollégáik biztosítják az eseményt.

13:45
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Nekik nem halt meg gyerek a kezükben"

Egyre többen gyülekeznek a téren, jöttek tűzoltók Egerből. Egyikük azt mondta, az a legnagyobb baj, hogy akik ezeket a törvényeket hozzák, azok nem tudják, hogy miről döntenek. "Nekik nem halt meg gyerek a kezükben" - mondta. Egy másikuk arra panaszkodott, hogy esett hat métert, tönkrement a gerince, most meg azt mondják róla, hogy naplopó.

13:53
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Külföldre menne egy harminc éve szolgáló katona

A külföldre távozás gondolatával játszik az a bajuszos, Bagram Airfield feliratú pólót viselő, tüntetésre készülő volt katona, aki saját elmondása szerint több mint harminc évet húzott le a katonaságnál, tudatosan erre a pályára készült gyerekkorától. Tudósítónknak azt mondta, hogy számára nagy csalódás, amit a kormány művel, és ezért gondolkodik azon, hogy ír egy vagy két külföldi nagykövetségnek, ahol jobban megbecsülnék a munkáját.

14:15
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Már szólnak a ködkürtök

Egyre többen gyülekeznek az Alkotmány utcában tudósítónk szerint, sokan dudálnak, és már hallani a tűzoltók ködkürtjeit is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

14:24
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Hisznek a mesékben az öreg rendőrök

Gyülekeznek az Alkotmány utcában a tüntetők, egykori rendőrök is vannak köztük, akik "Bajtárs, érted is!" feliratú pólót viselnek. Tudósítónk kérdésére azt mondták, hogy - bár csak a sajtóból értesültek róla - szégyennek tartják, hogy a tüntetés napjára szolgálatra berendelték a rendőrség teljes állományát. Hozzátették, a rendezvényt biztosító rendőrökhöz nem akarnak odamenni, mert "nem akarnak nekik rosszat". A kérdésre, hogy mire számítanak ma, egyikük azt felelte: "hiszünk a mesékben".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Galéria a kép mögött!

14:31
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs nyoma az egyetemisták tüntetésének a Corvinuson

A Corvinus Egyetem aulájában tudósítónk nyomát sem látta tüntetőknek, a megkérdezett diákok is bizonytalanok voltak, vajon lesz-e megmozdulás. A Corvinus diákjai által az új felsőoktatási törvény és az iskola átalakítása ellen szervezett demonstrációt szerdán a rektor, Mészáros Tamás betiltotta. Ezt azzal indokolta, hogy a Corvinus védelmében szervezett megmozdulás túlzottan átpolitizált lenne, a rendezvény költségeit pedig a Corvinus nem akarja állni.

14:37
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A rendőrök kisegítették a demonstrálókat

Épül a színpad az Alkotmány utcában, a "bohócforradalomra" készülő szervezőknek viszont elfogyott a dekorációként használt kék-fehér rendőrségi szalagjuk. Ezért a tüntetést biztosító rendőröktől kért segítséget a színpad felépítését felügyelő nő, és kapott is tőlük a "police" feliratú szalagból - jelentette tudósítónk.

A rendezvényhez tartozó szavazásra - azaz a jelenlegi kormányra tavaly leadott adott szavazatok jelképes visszavonására - is készülnek a szervezők, a szavazósátrak az Alkotmány és Nagy Ignác sarkán épülnek. Egy szervező azt mondta, a bennük levő fülkéket egy és kettő óra között építik majd fel.

15:01
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Gyűlnek a bohócok - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Van, akin álarc, van, akin bohócsmink van - a képre kattintva galéria nyílik

15:03
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nem adják fel a tüntetést szervező egyetemisták

Az "Éjszaka a felsőoktatásért" nevű Facebook-csoport továbbra is szervezi a felsőoktatási törvény tervezete és a várható egyetemi átalakítások elleni virrasztást. A csoport este 8 órára hirdette meg a gyülekezőt a Corvinus Egyetem melletti Fővám térre, mondván, "nem adják fel", pedig a Corvinus rektora megtiltotta a demonstrációt az iskolában.

15:08
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kikészült tüntető - fotó

Forrás: Pethő András [origo]

15:14
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Bohócfelszerelés nélkül érkezett Árok Kornél

Megérkezett az Alkotmány utcába a "bohócforradalom" egyik fő szervezője, Árok Kornél, a tűzoltó-szakszervezet vezetője. Tudósítónk szerint egyelőre csak nézelődik a helyszínen, a készülő szavazófülkék környékén, és üdvözli az érkező tüntetőket. Nincs rajta sem bohócsipka, sem bohóccipő, csupán egy "Tűzoltó horgászverseny" feliratú pólót visel. Kónya Péter, a másik fő szervező is a helyszínen van.

15:18
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Hordószónokok is lesznek

Megérkezett az Alkotmány utcába egy furgon, amelyről három hordót pakoltak le, és felállították az aszfalton. A szervezők az [origo] kérdésére azt mondták, ezek azért vannak, hogy bárki felállhasson rájuk, és szónokolhasson, ha akar. A szervezőket többen azzal ugratták, hogy inkább teli hordókat kellett volna hozniuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Próbálgatják a hordókat a tüntetők - galéria a ké mögött

15:35
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán bohócneve Orbit - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pWN4fFkjJv7TO9R7
15:36
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kis csoportokban érkeznek a tüntetők

"25-30 év szolgálat, 0 becsület", "Szolgáltunk, és most félünk" - ilyen táblákkal érkeznek az Alkotmány utcai tüntetésre kisebb csoportok. A résztvevők egyelőre az út két oldalán, a járdán gyülekeznek, az első sarokig szellősen elférnek a két járdán.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nyíregyháza környékéről ékezett tűzoltók - még több képet a fotóra kattintva talál

15:45
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Árok Kornél és Kónya Péter bohóckodik

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A "bohócforradalom" két fő szervezője, Árok Kornél és Kónya Péter az Alkotmány utcában

15:47
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Több százan lehetnek a gyülekezők

A Kossuth téren és az Alkotmány utcában szétszóródva több száz ember gyülekezik. Egyre több és hangosabb a dudaszó, a csoportokba verődött demonstrálók sűrűn emlegetik Orbán Viktor kormányfő nevét. Egy bohócnak maszkírozott férfi pólójának hátára a "Viktor" szó alá egy középső ujját felemelő kézfejet festett.

15:52
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Hétig kampánycsendet tartanak a bohócok

A szavazatok visszavonása 4 órakor kezdődik, este 7-ig ugyanakkor kampánycsend van, a hordószónokokon kívül nem lesznek beszédek - vázolta a menetrendet Kónya Péter rendőrszakszervezeti vezető, az egyik szervező. 7 órától már tartanak beszédeket, de este 8-ig lehet szavazni. Ekkor kihirdetik a szavazás eredményét, majd fáklyás menet indul a Sándor-palotához, a köztársasági elnök rezidenciája elé.

15:57
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Pont úgy nézel ki, mint Orbán Viktor"

"Tisztára úgy nézel ki, mint Orbán Viktor" - mondta egy tüntető egy másiknak, amikor az felvett egy bohócorrot - jelentette tudósítónk.

16:00
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Dobszóval vonulnak a tűzoltók - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=X4faQsq6mPWkgScv
16:02
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Dudával várják a bohócügyi államtitkárt - videóriport

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wJg4aLTDbDa6EFcN

16:06
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Karneválhangulat a Földművelésügyi Minisztérium előtt - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=eCoAX7KhH2qRfRb9
16:13
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Szavazni kezdtek a bohócok

Megkezdődött a szavazás az Alkotmány és Nagy Ignác utca sarkán felállított szavazófülkékben. Tudósítónk szerint urnák is vannak, amelyek éppolyan, nemzetiszínű szalaggal átkötött fehér dobozok, mint egy rendes szavazáson, azzal a különbséggel, hogy a pecséten egy bohócfej látható, alatta pedig a felirat "Bohócország". A szavazólapokon a következő szöveg látható: "A Fidesz-KDNP pártszövetségre és a kétharmados többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal MEGVONOM." Két választási lehetőség van, az ikszet vagy az "Igen, vagy a "De" mellé lehet behúzni.

16:29
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Pozsonyba utazott

Orbán Viktor kormányfő Pozsonyba utazott, ahol a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján vesz részt. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök hívta meg a kormányfőket, Orbánon kívül részt vesz Donald Tusk lengyel kormányfő is. Petr Necas cseh kormányfő az egész napos országos közlekedési sztrájk miatt kimentette magát, így Csehországot a találkozón Karel Schwarzenberg külügyminiszter képviseli. A megbeszélésen értékelik a szlovák elnökség programjának teljesítését, és megvitatják a visegrádi együttműködés időszerű kérdéseit.

16:44
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Átbasztak benneteket, fiúk!"

"Orbán, takarodj" - körülbelül húsz-harminc fős hangos csoport érkezett a Bajcsy-Zsilinszky út felől sípolva és dudálva. Egyikük az út szélén álló motoros rendőröknek azt kiabálta: "Átbasztak benneteket, fiúk!", mire a többi vonuló azt válaszolta: "De minket is ám!"

16:48
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Bohócsapkás választási bizottság - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=38pK9CBjiAPDQIpE
16:50
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Száz szakszervezetis kocsi várakozik a Hősök terén

15 órakor autós felvonulás keretében tiltakozik majd négy nagy szakszervezeti tömörülés. A Hősök terén tudósítónk szerint a két oldalon, a múzeumok előtt mintegy 50-50 kocsi áll libasorban, élükön egy-egy rendőrautóval, és az indulásra várnak. A menet a Clark Ádám térre tart majd az Andrássy úton át, ha odaértek, tesznek egy kört, és visszamennek a Hősök terére - tudta meg tudósítónk. A kocsikat különféle szakszervezetis zászlókkal díszítették. A téren rekkenő a hőség, egy lány Népszavát osztogatott.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AjVTbgdJZwz37SFx
16:55
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kifogyott a bohócorr a mozgóárusnál

"Elfogyott az ormány" - kommentálta az egyik tüntető, hogy a szavazófülkéktől nem messze felállított kis standon bohóckellékeket kínáló árusnál elfogyott a bohócorr. Már csak színes parókákat, papírkalapokat, és VASAS SC feliratú műanyag kereplőket lehet kapni, 500-800 forint közötti összegekért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:04
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Elindult az autós menet a Hősök teréről

Dudaszóval elindult a szakszervezeti tüntetők autós menete a Hősök teréről az Andrássy úton. Az egyik szervező háromszáz autóról beszélt - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Fotó: Pethő András [origo]
Még több képért kattintson!

17:06
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Így néz ki a szavazat-visszavonó lap - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson, és nézze meg nagyban!

17:12
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szigorú arcképe is bohócsapkát kapott - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:15
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nehézkesen indul az autós menet - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=j7bMUOtvvWznXuE3
17:23
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Fel-alá vonulnak a tüntetők

Az Alkotmány utcában a tüntetők leléptek a járdákról, és tudósítónk szerint most fel-alá vonulnak az utcában, transzparensekkel, és síppal, kereplővel csapnak zajt. Egy kis csoport tűzoltó egy tűzoltóautóról leszedett szirénával járkál, és tüdőből fújják a szerkezetet, amelyet általában kompresszor működtet.

17:36
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A boltosok gyógyszerrel tudják elviselni a tüntetőket

Az Alkotmány utcában a szavazóurnák melletti ábécében hosszú sor alakult ki, a tüntetők vizet, sört, szendvicset vásárolnak, néhányan énekelnek közben. A pénztárosok tudósítónk szerint nehezen viselik a tömeget, egyikük oda is szólt a másiknak: "Én innen hazamegyek..." - utalt arra, hogy mennyire elege van, majd hozzátette, három gyógyszert fog ma bevenni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:47
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólag megállították a tüntetők buszait

Rövid beszédet mondott egy bohócnak öltözött szervező a színpadon, és mindenkit arra kért, hogy maradjon békés a tüntetés. Azt mondta, azért tart ennyi ideig a szavazás, mert sokan csak munka után tudnak jönni. A szónok hozzátette, azt az információt kapták, hogy az M3-ason több, tüntetőket szállító és Budapestre igyekvő buszt megállítottak a rendőrök, csomagátvizsgálást tartottak náluk, majd visszafordították őket.

18:04
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Már ezren vannak az Alkotmány utcában

Az Alkotmány utcában gyülekező tömeg már legalább ezerfősre duzzadt tudósítónk szerint. A szavazóurnák előtt hosszú sorok állnak, tudósítónk beszélt egy férfival, aki azt mondta, tavaly a Fideszre szavazott, de most nagyot csalódott bennük, azért vonja vissza jelképesen a szavazatát. Ugyanakkor az [origo] beszélt olyan tüntetővel is, aki bevallotta, hogy tavaly sem a Fideszt támogatta szavazatával. A kérdésre, hogy akkor most miért vonja vissza a szavazatát, azt felelte: "nem baj, jó ez így".

18:05
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kerekesszékesek is a tüntetők mellé álltak

Feltűnt a tömegben négy elektromos kerekes székes ember. Vezetőjük, egy szakállas férfi az [origo]-nak azt mondta, szolidaritásból vannak itt, mivel "most elveszik a korkedvezményes nyugdíjat, a következő a rokkantnyugdíj lesz". A Néprajzi Múzeumnál három kézzel tekerős légoltalmi szirénát állítottak fel, éktelen hangzavart keltve.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:20
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Zeng az Alkotmány utca a légószirénától - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FqDAjqEcP6JEVLio
18:22
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Megvan a bohócforradalom jelszava - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=VjxY8Uv3PF7riuol
18:23
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"A kormány elkergethető"

A színpadon felvételről bejátszották Orbán Viktor egyik korábbi beszédét, amelyet feltehetően még évekkel ezelőtt, az egészségügyi népszavazás idején mondott - jelentette tudósítónk. Amikor Orbán azt mondta a felvételen, hogy "a kormány elkergethető", a tömegben nagyon sokan helyeseltek.

18:27
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Thürmer és Budaházy megfér egymás mellett

A tüntetők összetétele nagyon vegyes: az egyik oldalon Thürmer Gyula munkáspárti elnök sétál szürke zakóban, a másikon Budaházy Györgyöt ábrázoló zászlót lenget valaki. Ott van a tömegben Török Zsolt, az MSZP szóvivője a barátnőjével, és megjelent Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja is, aki a tüntetőket interjúvolta. Tudósítónk kérdésére azt mondta, a felvételek a blogjára, illetve az Mszp.hu-ra készülnek. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a kormány nem áll szóba a demonstrálókkal, és kijelentette, hogy "ellenünk soha nem tüntettek emiatt".

Fotó: Pethő András[origo]
Kunhalmi Ágnes tüntetőket kérdezget - még több fotó a kép mögött

18:32
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Árok Kornél és Kónya Péter bohócruhában - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A két főszervező

18:40
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A képviselőkre zúdul a tüntetők dühe

A színpadon elkezdték felolvasni a nyugdíjak korlátozásáról szóló, a múlt héten elfogadott alkotmánymódosítás részleteit. A felolvasók elmondták, hogy a pártok hogyan szavaztak. Amikor a Fideszre került a sor, hatalmas ricsaj kezdődött. Az LMP-s és jobbikos képviselők nemmel szavaztak a módosításra, előbbiek nevének említésekor kissé érdektelen csend támadt, a Jobbik nevére viszont inkább éljenzően szólt a kiáltás. Ezután név szerint is elkezdték felolvasni a szavazókat. Az ismertebb fideszes politikusok nevének hallatán óriási hangorkán tört ki, Lázár János frakcióvezető nevének említésekor pedig még a többinél is fülsüketítőbb hangzavar támadt, a tüntetők középső ujjukat mutogatták a levegőbe.

18:53
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Dühödt hangorkán Orbán nevének hallatán - videó

http://www.youtube.com/v/AXhNzc85Qgo?version=3&hl=hu_HU
18:55
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Thürmer Gyula nem öltözött bohócnak - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:56
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Árok és Kónya bohócruhában szavaz - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

19:15
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Leapadt a sor a szavazófülkék előtt

Véget ért a névsorolvasás, zenélnek a tüntetőknek. Az első szám első mondata igyekezett körülírni, hogy mit éreznek a tüntetésen részt vevők az ország vezetőivel kapcsolatosan: "Hé, politikusok, hogy van a k..va anyátok?" - szólt a dal. A szavazófülkék előtt leapadt a sor, de a szervezők arra számítanak, hogy a munka után még többen jönnek szavazni. Majális hangulat kezd kialakulni, az emberek iszogatnak, van, aki zsíros kenyeret eszik hagymával.

19:26
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Felolvassák a szavazatokat - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0wvoRN7QzWtlOn9R
19:34
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Még kérdés, hogy mi történt az M3-on

Korábban a helyszínen felröppent egy hír, amely szerint az M3-on, a fővárosba tüntetőket szállító buszokat állítottak meg a rendőrök, majd a csomagjaik átvizsgálása után visszafordítottak őket. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója találkozott Debrecenből érkezett tűzoltókkal, akik elmondták, hogy ők nem tapasztaltak ilyet az autópályán.

19:44
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Bohócorrot kapott Orbán - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További tüntetőkért kattintson a képre!

19:54
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Akadályozzák a tüntetők a forgalmat

Több tucat rendőr áll az Alkotmány utca és a Kossuth tér találkozásánál, a tüntetők ki-be mászkálnak a Kossuth térről, akadályozzák a villamos- és autós forgalmat, de a rendőrök egyelőre nem tesznek ez ellen semmit.

20:05
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán beszédei szólnak a hangszórókból

Orbán Viktor régi beszédei szólnak a hangszórókból, az egyikben a miniszterelnök még ellenzéki képviselőként érvelt a népszavazás fontossága mellett. Fáradni látszik a tömeg, a tüntetők nagy része nem foglalkozik a beszéddel, de volt, aki káromkodva fogadta a miniszterelnök szavait, vagy bemutatott a hangszóróknak.

20:11
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Fáradt arcok hiányolják a jogállamot - fotó

Fotó: Pethő András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

20:16
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Megjelent a Szebb Jövőért

Az [origo] helyszíni tudósítója négy emberrel találkozott, akik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mellényében sétáltak a tömegben. Egyikük elmondta, hogy a Békés megyei Gyuláról érkeztek, de az egyesület több más Békés megyei tagja is ott van a tüntetésen. Egy igazoltatáson már túl vannak - mondta, de arra nem tudott válaszolni, hogy egyeztettek-e a szervezőkkel arról, hogy megjelennek a demonstráción.

20:22
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Beszélgető polgárőrök az Alkotmány utcában - fotó

Fotó: Pethő András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

20:30
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Bohóc per négyzetméter

"Magyarországon biztos, de lehet, hogy Európában is, itt van az egy négyzetméterre eső legtöbb bohóc" - hangzott el a színpadon, ahol egymást váltva szólalnak fel magukat bohócnak nevező tüntetők. Van, aki azt mondja, hogy ő "bohócfeleség, aki szolgál és véd", más pedig azt, hogy "hazádnak rendületlenül légy híve, oh, bohóc."

20:38
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Szijjártó szerint bohóctréfát űznek a szakszervezetek

Szijjártó Péter Pozsonyban magyar újságírók előtt arról beszélt, hogy szerinte a kormány az emberek pártján áll, és nem tartja szép dolognak, ha egyes szakszervezetek és szakszervezeti vezetők számára politikai ambíciójuk kiélése és politikai pecsenyéjük sütögetése fontosabb, mint az emberek érdekképviselete. "Ezeknek az embereknek sokkal inkább az lenne a feladatuk, hogy a rájuk bízott állomány érdekeit képviseljék, és nem pedig az, hogy bohóctréfát űzzenek az emberek és családok ezreiből" - mondta a miniszterelnök szóvivője.

20:47
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Dobozfejű Szijjártó a tömegben - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

20:50
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A karikaturista tréfája

A Kozma utcában a tüntetőktől ötvenméternyire egy "emberek" feliratú kisteherautóban két birka áll. Gazdájuk, aki karikaturista, azt mondta, hogy a birkák az embereket jelképezik, akik mindent eltűrnek.

20:55
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Az ország azért él tovább, mert nevetés van - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=be0j88UtwD5vqpHX
21:00
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Görbe tükröt akarunk mutatni" - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4b25rMkToS1DRzIK
21:15
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Elnémult az Alkotmány utca

Néhány percre elnémult az Alkotmány utca, miután a szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy így emlékezzenek meg Nagy Imréről és mártírtársairól, akiknek újratemetésének csütörtökön van az évfordulója.

21:25
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdődtek a szónoklatok az Alkotmány utcában

Szónoklatokkal folytatódott a kormányellenes tüntetés az Alkotmány utcában. Az első felszólaló, az Egymillióan a sajtószabadságért nevű mozgalom tagja, Székely Sándor nem kifejezetten a korkedvezményes nyugdíj ellen szólalt fel, hanem általában kritizálta a kormány tevékenységét. Kifogásolta, hogy szerinte korlátozzák a sajtószabadságot, és feltette a kérdést, hogy hol a beígért sok munkahely.

21:42
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Törvénysértőnek nevezte Orbánt az egyik szónok

"Az Orbán-kormány azonnali hatállyal mondjon le" - mondta Budai Béla nyugalmazott rendőr alezredes, a "Viharsarokból". A beszédét az alkotmányból vett idézettel kezdte, amely szerint, ha valaki a hatalom erőszakos birtoklására tett kísérletet, akkor ellene mindenki jogosult és köteles fellépni. Szavait hatalmas éljenzés követte, és többször hangzott fel az "Orbán, takarodj".

A nyugdíjas rendőr azt is mondta még, hogy "elvehetik tőlünk a nyugdíjunkat, a házunkat..., de a becsületünket soha." Beszéde végén a rendőri esküből idézett, majd azt mondta: "nem süllyedhetünk le a többszörösen kordonbontó és törvénysértő Orbán Viktor szintjére". Budai Béla szavait ezzel a felkiáltással zárta: "Ébresztő, Magyarország, ébresztő, magyarok!"

21:44
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kormányellenes tüntetők az Alkotmány utcában

Fotó: Pethő András [origo]

21:46
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Dühösen reagáltak Orbán korábbi beszédére a demonstrálók

Lejátszották Orbán Viktor egyik beszédének részletét, még a 2008-as népszavazás előttről. A beszédre nagyon dühösen reagáltak a tüntetők, sokan azt skandálták, hogy hazaáruló, és lefelé tartott hüvelykujjal fejezték ki a véleményüket.

21:55
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Mi vagyunk a nép!" - videó egy nyugdíjas rendőr beszédéről

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ns4N3qc5oK4Ix8aq
22:00
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kifütyülték a HírTv-t a tüntetők

"Az Alkotmány utcában száz ember tüntet" - szólt az egyik szervező szerint a HírTv beszámolója az eseményről, szavait hatalmas fújolás követte. Az [origo] tudósítója szerint a meglehetősen széles és hosszú Alkotmány utca körülbelül kétharmadig megtelt a tüntetőkkel, több ezren lehetnek.

22:05
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Reakció Orbán népszavazásról szóló beszédére

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xOG9WZ2MCZSbCG12
22:15
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kónya: "Ez így nem mehet tovább"

Kónya Péter, a bohócforradalom egyik szervezője azt mondta, hogy fejet hajt a megjelentek előtt, sose gondolta, hogy egyszer bohócruhában kell megjelennie. A híresztelésekkel ellentétben nem politikai rendezvény a mai, ennek megerősítésére egy nagy "Nem" kiáltásra szólították fel a jelenlévőket, akik ennek eleget tettek. Kónya szerint egyre többen értették meg Magyarországon, hogy a demokrácia védelemre szorul, és azt "akár életünk árán is megvédjük".

Azt is mondta, hogy a kétharmaddal élni lehet, de visszaélni nem. Bírálta a kormány intézkedéseit, azt mondta, hogy a mai események megmutatták, hogy "ez így nem mehet tovább", és hogy amit ma elindítottak, az ősszel folytatódik majd. Kónya Péter azt mondta, hogy mivel sokan jelezték, hogy behívták őket szolgálatra a tüntetés idejére, az ombudsmanhoz fordulnak, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket.

A rendezvény másik szervezője, Árok Kornél beszédét így kezdte: "Ma forradalom van, igazi bohócforradalom!"

22:23
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Árok Kornél és a legfiatalabb bohóc

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

22:27
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Árok Kornél: Erre nem adtunk felhatalmazást

Árok Kornél, a demonstráció másik szervezője, beszédében azt mondta, hogy a parlamenti kétharmad nem az ország kétharmada. "Nem kell új alkotmány, mi erre nem adtunk felhatalmazást" - kritizálta a kormányt. Árok Kornél szerint a kormány diktatórikus átalakítást célzó intézkedései miatt "kirekesztenek minket az EU-ból". Azt is mondta, hogy ha visszamenőleges hatállyal léptethetnek életbe törvényt, akkor "nekünk is jogunk van visszavonni a szavazatunkat".

A szakszervezeti vezető a kormányt a rendszerváltozás előtti időszakhoz hasonlította, majd azt mondta: "elég volt, ebből többet nem kérünk". Árok Kornél azzal zárta szavait, hogy van már manapság mindenféle új himnusz is, de "mi csak énekeljük el a régit". Ezután a tüntetők elénekelték a Himnuszt, és elindult a fáklyás menet, ahogy a tüntetők nevezték, a "Sándor-palikához", vagyis Schmitt Pál államfő rezidenciájára.

22:30
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Tucatnyi diák gyűlt össze a Corvinus előtt

Néhány tucatnyian gyűltek össze a budapesti Corvinus Egyetem előtt, hogy a felsőoktatási átalakítás ellen tiltakozzanak. Jelinek Csaba, a Hallgatói Hálózat tagja azt mondta, hogy azért gyűltek össze, mert megtiltották nekik, hogy virrasszanak. Jelinek elmondta, hogy most fogják eldönteni, hogyan demonstráljanak tovább. Meg fogják vitatni, hogy mit gondolnak a felsőoktatási átalakításról, és ennek keretében egy új hallgatói érdekképviselet alapjait is le fogják tenni.

Fotó: Pethő András [origo]

22:35
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Elindult a fáklyás menet a Sándor-palotába

Az Alkotmány utcától elindultak a fáklyás felvonulók a rakpart felé. Fáklyák égnek, dudálnak, sípolnak a tüntetők, így vonulnak a budai Vár felé. A demonstrálók az Akadémia utcán vonulnak, valószínűleg a Lánchídon mennek át Pestről Budára.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a képre!

22:45
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Éjszakai fórumot akartak tartani az egyetemisták

A Corvinus Egyetemnél elhangzott, hogy a diákok akartak egy éjszakai fórumot tartani a felsőoktatási átalakításról, és ezt tiltotta meg a rektor, arra hivatkozva, hogy ez túlzottan politikai rendezvény. A diákok szerint az egyetem vezetése a kormánytól való félelmében tiltotta meg ezt a rendezvényt. Az egyetemisták tiltakoznak az ellen, hogy a kormány forráskivonásokra készül a felsőoktatásból.

22:50
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Lánchíd felé haladnak a tüntetők

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

23:10
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Leült a tömeg elé egy öreg férfi

A Gong étteremnél egy idős férfi a tömeg elé ült le törökülésbe, mondván, hogy ő így tüntet a tüntetők ellen. Próbálták meggyőzni, hogy álljon fel, nehogy a vonulók eltapossák, de kitartott a szándéka mellett. Végül egy nő mellé állt, és így kikerülte a tömeg.

 

23:20
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

"Ne csak lájkolj, szerveződj!"

A Corvinus Egyetem diákjai a Kossuth-klubban fognak vitatkozni, ott tartják meg azt a fórumot, amit a rektor korábban nem engedélyezett. Az egyetemisták jelszava: "Ne csak lájkolj, szerveződj!"

Fotó: Pethő András [origo]
Kattintson a további képekért!

23:25
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Lánchídon vonultak a tüntetők

Fotó: Mudra László [origo]

23:28
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a tüntetők a Sándor-palota elé

Felért a tüntetők fáklyás menete a Sándor-palota elé. A szervezők megkérték a tömeget, hogy a leégő fáklyákat a közeli vizes konténerekbe dobják, és vigyázzanak a virágágyásokra. Közben cirkuszi bohócszámokból ismerős induló taktusai zendültek fel a hangszórókból.

23:35
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Fűre és virágágyásra lépni tilos!

A szervezők nyomatékosan kérték a résztvevőket, hogy vigyázzanak a virágágyásra és a fűre, mert a korábbi Kossuth téri, rendvédelmi tüntetésen öt négyzetméternyi füvet tapostak ki, amiért 600 ezer forintot számláztak ki a szervezőknek. A Sándor-palota előtti füves térség az [origo] tudósítója szerint jócskán, legalább a tér háromnegyedéig megtelt emberekkel.

23:43
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Szebb Jövőért tagjai is feltüntek a tömegben

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a további képekért!

23:46
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Megmozdultak a vidéki városok is

Négy szakszervezeti szövetség autós figyelemfelhívó demonstrációt tartott tizenöt megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetéseken követelték a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat és az oktatást érintő kérdésekben.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, minden törvényes eszközzel folytatják a tiltakozásokat. A vidéki tüntetéseken politikusok is megjelentek. Kecskeméten több helyi szocialista politikus - közöttük Király József, az MSZP helyi szervezetének elnöke - is részt vett a megmozduláson.

Tatabányán, ahol mintegy háromszáz ember tüntetett a városközpontban, pártzászlókkal felszerelkezve 15-20 fős csoportot alkottak a Jobbik tagjai, köztük Vágó Sebestyén országgyűlési képviselő.

23:53
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Hofi szól a hangszórókból

Megtelt a Sándor-palota előtti Szent György tér, a hangszórókból egy örökzöld sláger, Hofi Géza Kiöregedett vadászkutya című dala szól - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. A tüntetők folyamatosan sípolnak, dudálnak, miközben egy kisrepülő köröz a Várhegy fölött.

23:55
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Árok Kornél feleségével ül a fűben

Fotó: Mudra László [origo]
A galériáért kattintson a képre!

23:58
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

A szervezők szerint 35 ezren tüntettek a kormány ellen

A délután leadott szavazólapok összeszámlálása után a szervezők bejelentették, hogy több mint 19 500-an szavaztak, ami a magyarországi átlagos hatvanszázalékos választási részvétellel számolva a szervezők szerint azt jelenti, hogy 35 ezren vettek részt a tüntetésen.

A számok ismertetése után a szervezők közölték: "most Schmitt Pál szól hozzátok", és bejátszottak az államfő egyik beszédéből egy részletet. Ezt hatalmas fújjolás és dudálás követte. A tüntetők felszólították Schmitt Pált, hogy jövő április elsejére, a bolondok napjára írjon ki új választást, és addig oszlassa fel a parlamentet és a kormányt. Ezután a tüntetők elénekelték a Szózatot.

Fotó: Mudra László [origo]
A füvön is ültek a tüntetők - kattintson a képekért!


00:03
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Hazaindultak a tüntetők

A Szózat eléneklése után a szervezők közölték, a szakszervezeti mozgalom történetében egyedülálló volt a mai nap, "a bohócforradalmat ezennel bezárom" - mondta egyikük, majd hozzátette, hazafelé is mindenki vigyen magával még egy bohócot. A tüntetők ezek után lassan elindultak a térről.

00:10
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Véget ért a tüntetés

Fotó: Mudra László [origo]
A tüntetés összes fotójáért kattintson a képre!

01:40
június 16, 2011
Vágólapra másolva!

Fellármázták a várost a rendvédelmisek

Igazi kánikulában tartották a korkedvezményes nyugdíj eltörlését lehetővé tévő alkotmánymódoítás elleni, bohócforradalomnak nevezett tüntetésüket a rendvédelmi dolgozók csütörtökön. Izzadtak a tüntetők is bohócparókáik és maszkjaik alatt, és izzadtak az őket biztosító motoros rendőrök is, gumírozott motorosruhájukban. A tüntetés elején a lassan gyülekező tömeg egy része az Alkotmány utcára merőleges kis utcákban és a környező házak árnyékában keresett menedéket a perzselő nap elől.

A tömegben voltak tűzoltók, rendőrök, katonák, de az [origo] munkatársai találkoztak szolidaritásból kivonult kerekesszékesekkel, munkáspárti politikusokkal, Budaházy György támogatóival, vagy épp a Szebb Jövőért Mozgalom tagjaival. A déltől gyülekező tüntetők közül sokan ugyanakkor a meleg idő ellenére is kedélyesen korzóztak sípokat és dudákat fújva, dobokat ütve fel és alá az Alkotmány utcában, egy részük a környező kávézókban és büfékben sörözött, de a Nagy Ignác utca sarkán lévő kisbolt eladói sem untakoztak.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több képért kattintson!

Az Alkotmány utca parlamenttől távolabb eső részén szavazóurnákat álíltottak fel a szervezők, ahol vissza lehetett vonni a kormánypárti koalícióra tavaly leadott szavazatokat. Az x-et "igen" vagy "de" feliratok mellé lehetett behúzni, majd a szavazólapokat a szokásos választásokon használt urnákhoz hasonló nemzeti színű madzaggal átkötött, de Bohócország feliratú pecséttel ellátott urnákba kellett bedobni. A szervezők késő esti közlése szerint több mint 19 500 szavazólapot számoltak össze, ami szerintük az átlagos magyarországi hatvan százalékos választási részvétellel számolva 35 ezer fős tüntetést jelentett. A szám kissé túlzónak hat, de az Alkotmány utca jócskán megtelt emberekkel estére, amikor a beszédek kezdődtek.

A szónokok a kormány intézkedéseit bírálták, első helyen a korkedvezményes nyugdíjak megvonását lehetővé tevő alkotmánymódosítással. Volt, aki azt hangoztatta, hogy sok mindent elvehetnek tőlük, de a becsületüket nem. Többen is lemondásra szólították fel a kabinetet és Orbán Viktort, és volt, aki a kormány intézkedései mögött diktatórikus rendszer kialakításának szándékát sejtette, ami miatt például "az unióban is kiközösítenek minket". Az esemény főszervezői a rendezvény politikamentes voltát hangsúlyozták, és arról beszéltek, hogy életük árán is megvédik a demokráciát.

Szavaikat hálásan fogadta a közönség, a kormány lemondására vonatkozó felszólításokra gyakran "Orbán, takarodj" volt a válasz, a tüntetők sokszor mutogatták középső ujjukat felfelé, vagy hüvelyujjukat lefelé kormánypárti politikusok nevének említésekor vagy valamelyik beszédük bejátszásakor.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a képre a galériáért!


A tüntetők este kilenc körül fáklyákkal, nagy hangzavarral, rendőri felvezetéssel mentek át Pestről a Lánchídon keresztül a budai Várba, ahol ellepték a köztársasági elnök hivatala előtti teret. A Sándor-palota előtti tér füvéért és virágaiért aggódó szervezők többször is kérték, hogy a fáklyákat résztvevők az odakészített vizes konténerekbe dobálják, majd lejátszották Hofi Géza egyik régi slágerét - a Kiöregedett vadászkutya címűt -, ami szerintük ráillik az ő helyzetükre, és ismertették a szavazás eredményét.

A Sándor-palota előtt készült videót itt nézheti meg:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sgX2Ph7X5wYAvnK0

Végül felszólították az államfőt, hogy a bohócforradalmárok napjának kikiáltott bolondok napjára, azaz jövő év április 1-jére írjon ki új választásokat. Az esemény végén a tüntetők elénekelték a Szózatot és mindenki lassan, békében elvonult.