Kismamák kés alatt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egyre gyakoribb, hogy az újdonsült anyukák plasztikai sebészhez fordulnak - így könnyen és gyorsan megszabadulhatnak a terhesség és a szülés okozta változás jeleitől. Van aki szerint ez az egyenes út a nőiesség és az önbecsülés visszanyeréséhez, mások viszont úgy gondolják, csak egy újabb - meglehetősen káros - divathullámról van szó.
Vágólapra másolva!

Éva az első gyermekével várandós, a hetedik hónapban jár, de már most szenved attól, ahogyan a bőre kinéz: nehezen viseli el a májfoltokat, a terhességi csíkokat és a megdagadt lábat. "Tudom, hogy miután megszülöm a kislányomat, sok minden visszaáll a testemen, de abban is biztos vagyok, hogy nem lesz minden ugyanolyan" - mondja. "Ez pedig elborzaszt. Nem akarok a gyerekem születése után úgy a tükörbe nézni, hogy nem magamat látom. Félek, hogy nullára csökkenne az önbizalmam, ez pedig a családommal való kapcsolatra is kihatna."

A most 34 éves Éva állítja: az, hogy eddig várt a gyerekvállalással, annak is következménye, hogy túlságosan félt az testén végbemenő változásoktól. "Ciki, nem ciki, azt hiszem, én is olyan anyuka leszek, aki olyan hamar elkezd edzeni, amikor csak lehet. És a torna csak az első lépés, amire hajlandó vagyok, hogy visszanyerjem az alakomat" - teszi hozzá.

Pelus, cumi, szilikonmell

Az amerikai plasztikai sebészek palettáján újabban egy speciális "csomag" szerepel - kimondottan frissen szült kismamák részére. A háromféle beavatkozást magában foglaló összeállítás hasplasztikát (a kitágult és feleslegessé vált bőr kimetszését), mellfelvarrást és/vagy -nagyobbítást, valamint zsírleszívást tartalmaz - tudósít a legújabb divatról a New York Times magazin internetes oldala.

A cikk beszámol arról, hogy az eljárás egyre népszerűbb az Egyesült Államokban: a mommy makeovernek - nagyjából mami-átszabásnak - egyre több híve van, az érdeklődés pedig egyre csak nő a csomagban, kedvező áron kínált beavatkozás iránt.

Az egyik megszólaló plasztikai sebész, Dr. Stroker azt mondja, húsz éve a nők - nem lévén egyéb lehetőségük - elfogadták megváltozott alakjukat és diszkrét ruhákba bújtak. "Ma már megváltozott a helyzet. A nőknek nem kell megalkudniuk a terhesség és szoptatás testátformáló következményeivel. Nem kell bosszankodniuk vagy a strandon szégyenkezniük, csak elmennek a sebészetre, és szike alá fekszenek. Ennyire egyszerűen megoldható" - állítja a kaliforniai szakorvos.

A plasztikai sebészek érzékenyen reagálnak az új trendre, szinte mindegyikük honlapján külön szekcióban mosolyognak a régi alakjukat kés és inplantátum segítségével visszanyert boldog anyukák.

Ilyen boldog mama a 37 éves Katie Helein is, aki két kisfiának megszületése után teljesen nekikeseredett megváltozott alakja miatt: "A hasam helyén egy zsír- és bőrlebeny fityegett. A melleim sem voltak már elég feszesek. Csak vissza akartam kapni a testem" - mondja. "Hiába dolgoztam keményen egy drága edzőteremben, egy személyi edzővel, nem tudtam megszabadulni a felesleges kilóktól. A heti három edzés helyett egy idő után a plasztikai sebészetet választottam, mert ez tűnt a leghatásosabb megoldásnak."

Helein 2001-ben a hasát szabatta csinosabbra, valamint zsírleszíváson esett át, ezt egy mellnagyobbító műtét követte 2004-ben.

Marketingfogás vagy az anyaság megcsúfolása?

A kismamákat átszabó sebészek akkor kerültek a figyelem középpontjába, mikor az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága (American Society of Plastic Surgeons) idei beszámolójában közzétette a legújabb adatokat: ezek szerint a tavalyi évben 325000 mommy makeovert hajtottak végre az Egyesült Államokban, ami, a 2005-ös évhez képest, 11%-os növekedést jelent. Az eljárás tehát egyre népszerűbb, a fogalom pedig egyre szélesebb körben ismert: egy népszerű amerikai szappanopera szereplői is azt fontolgatják, mami-szabászhoz fordulnak.

Az átalakítás három az egyben típusú akciós ajánlata azonban sokakban kétségeket és ellenérzést kelt a tengeren túlon: a sebészek egy csoportja felvetette azt a kérdést, hogy ez az ötletes névvel elkendőzött sebészeti hármas eljárás nem csak egyszerű marketingfogás-e.

"Az anyuka, aki igazából csak a hasával elégedetlen, és egy műtéttől is boldog lenne, feleslegesen további szépészeti beavatkozásokat vállal, csak mert a csomag azokat is tartalmazza" - mondja a dallasi Dr. Harlan Pollock, aki maga is plasztikai sebészettel foglalkozik. "Ezek az altatásban végzett műtétek ráadásul nem veszélytelenek. Még a zsírleszívásnak is vannak halálos áldozatai. Egyes vizsgálatok szerint minden ötezredik, mások szerint minden ötvenezredik beavatkozás halálos kimenetelű. Miért tenné ki magát valaki feleslegesen ennek a kockázatnak?"

Mások szerint a várandósság kapcsán a testen történő változások nem minősülnek betegségnek, és egyszerűen alkati kérdés, ki mennyire sínyli meg a gyermekvárás hónapjait. "A terhességi csíkok és a felszedett kilók nem utalnak szervi elváltozásra, és nem igényelnek orvosi beavatkozást" - mondja Dr. Erin E. Tracy professzor, a Harvard nőgyógyászati kollégiumának professzora. "Van, akinek megereszkedik a melle, és van, akinek nem. De ez nem betegség, hanem az élettel együtt járó, természetes folyamat."

Az üzleti és egészségügyi aggályok mellett van a kérdésnek egy társadalmi vetülete is. Diane Zuckerman, egy washingtoni, család- és nőügyi nonprofit szervezet elnöke azt mondja, mindennek az az üzenete, hogy a gyermekáldás után a nők teste elromlik.

"Nem átalakul, hanem deformálódik. A plasztikai sebészek ezen üzenete az sugallja, a női test, szülés után, szociálisan elfogadhatatlan dolog" - mondja a szakértő.

Karen Murphy négygyermekes anya is nekiment a sebészeknek a Stroller Derby hasábjain megjelent publikációjában, mondván, "az anyaság nyomai a szégyen stigmáivá váltak miattuk".

"Az a nő, aki a trend ellenére sem hajlandó kés alá feküdni, azt kockáztatja, hogy nem hívják meg a következő partira. Iszonyúan idegesít, hogy egy olyan drasztikus és veszélyes dolog, mint a plasztikai sebészet, ennyire általános és elvárt dologgá vált. Ez azt is üzeni, hogy az ember nem tehet a saját testével azt, amit akar" - írja Murpy, utalva arra, hogy a hollywoodi hírességekkel foglalkozó lapok csak erősítik ezt. "A bulvármagazinok tele vannak a nemrég szült sztárok fotóival, és a szerkesztőknek szinte kéjes élvezetet nyújt, ha némi hájacskát vagy egy-két csíkot fedezhetnek fel az egyébként nagyszerű alakú mamákon."