Vágólapra másolva!
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) arra kéri a választópolgárokat, hogy a vasárnapi kisebbségi önkormányzati választás során, csak azokra a jelöltekre szavazzanak, akiket ismernek, és akikről tudják, hogy valóban létező kisebbségi csoportokat képviselnek. " Ha nem ismernek ilyen személyeket a jelöltek között, jobb, ha nem töltik ki a szavazólapot, és nem szavaznak a kisebbségi jelöltekre" - szerepel a hivatal felhívásában.
Vágólapra másolva!

Heizer Antal a NEKH vezetője arra kéri a választókat, hogy a vasárnapi kisebbségi önkormányzati választáson csak akkor szavazzanak egy jelöltre, ha biztosak abban, hogy akire voksolnának, valóban az adott kisebbséghez tartozik. "Ha nem ismerik az adott kisebbség jelöltjeit, de a jelölőszervezetet igen, akkor abból induljanak ki. Viszont ha egyiket sem ismerik, jobb, ha nem is szavaznak." - fogalmazott a hivatal vezetője.

Heizer kijelentette: ahol valóban léteznek a nemzetiségi közösségek, ott az adott népcsoporthoz nem tartozók szavazatai nélkül is lesz elegendő voks a kisebbségi önkormányzat megalakításához.

A hivatal vezetője az [origo]-nak elmondta: korábbi felhívásukat követően - amiben arra kérték a nem kisebbségi jelölteket, hogy önként lépjenek vissza a kisebbségi önkormányzati jelöltségtől - megnőtt a visszalépett kisebbségi jelöltek száma. Mint mondta: mind a mai napig állnak el jelöltek az indulástól.

A NEKH elnöke szólt arról is: a választásokat követően a hivatal átadja az országos önkormányzatoknak a választási jogszabályok átalakításának előzetes koncepcióját. Utalt arra, hogy a közelmúltban már eljuttatták az érintetteknek a kisebbségi törvény módosításának és a kisebbségek parlamenti képviselete létrehozásának koncepcióját.