Fordulatokban gazdag bronzmeccset játszott az olimpiai és a világbajnok a kézi-Eb-n

handball Horizontal Vincent Gerard Magnus Saugstrup
Denmark's Magnus Saugstrup Jensen (L) jumps to shoot as France's goalkeeper Vincent Gerard tries to block the ball during the Men's European Handball Championship match for 3rd place between Denmark and France in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 30, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A világbajnok Dánia hosszabbítás után 35-32-re legyőzte az olimpiai bajnok Franciaországot, amivel megszerezte a bronzérmet a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon.

Helyszíni tudósítás

A bronzmeccsekhez általában az egyik csapat sokkal motiváltabban szokott hozzáállni, mint a másik. Szerencsére ezúttal erről szó sem volt, az olimpiai bajnok és a világbajnok egyaránt rendkívül komolyan vette az előtte álló utolsó feladatot a népligeti MVM DOME-ban. Még azután is, hogy a dánok a címvédő Spanyolországgal, a franciák pedig a rekordbajnok Svédországgal szemben maradtak alul.

Vincent Gerard egészen félelmetes formában kezdte a bronzmeccset Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A két sztárcsapat négy nappal ezelőtt a középdöntő utolsó fordulójában már egyszer megmérkőzött egymással az Eb-n, akkor Franciaország egy óriási fordítást bemutatva 30-29-re diadalmaskodott, ami egyúttal a továbbjutásukhoz is elengedhetetlen volt.

Ahhoz a meccshez hasonlóan Mikkel Hansen ezúttal sem léphetett pályára. Csütörtökön taktikai okokból, ezúttal bokasérülés miatt nem állt Nikolaj Jakobsen rendelkezésére. A hozzá hasonlóan a torna álomcsapatába beválasztott Mathias Gidsel sem töltött sokkal több időt a pályán, az első védekezésnél Nikola Karabatic ráugrott a fiatal jobbátlövőre, aki emiatt elhagyni kényszerült a pályát.

Niklas Landin eszén csak a szélsők tudtak túljárni a meccs elején, majd jött Kentin Mahé Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A dánoknál így ezúttal is Jacob Holmra és Niclas Kirkelökkére várt a feladat, hogy átlövőként megnehezítsék a franciák dolgát. Közülük Holm volt az, aki jobban kezdte a meccset - az Eb során először ihletett formába kerülő, könnyednek tűnő, de mégis hatalmas védéseket bemutató Vincent Gerard rajta kívül minden dán lövését nagy százalékkal hatástalanította.

Nem akart mögötte lemaradni Niklas Landin sem, a dán kapus is parádésan védett a teljes első félidő során. A világklasszis dán eszén a két francia szélső, Yannis Lenne és Hugo Descat tudott csak túljárni - ketten együtt tíz góllal zárták az első 30 percet. A szünetre a franciák vonulhattak 14-13-as vezetés birtokában, pedig a dánok többször is támadhattak az előnyért.

Kentin Mahé remekbe szabott góljai nyitották a második félidőt Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Landin és Gerard ott folytatták a második játékrész elején, ahol bő negyedórával korábban abbahagyták. Leginkább a veszprémi Kentin Mahé zsenialitásán múlt, hogy a franciák az elején jól őrizték előnyüket. Majd Holm olyan gólt lőtt talpról, amit még Mikkel Hansen is megirigyelne, majd Magnus Saugstrup góljával 19-18-nál a dánok átvették a vezetést.

Sőt, a fiatal beálló rövid időn belül újabb gólt szerzett, és kiharcolt egy francia kiállítást, amivel a gallok még komolyabb bajba sodródhattak volna. Landin védése után Saugstrup folytatta remek szériáját, sorozatban harmadik bedobott ziccere után Guillaume Gille a 40. percben időt kért.

Jacob Holmnak a középdöntő után ismét jól ment a játék az olimpiai bajnok ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A franciák rossz sorozatát Descat törte meg, majd Dika Mem és Beoniot Kounkoud akrobatikus képességeit csodálhatta meg az a kb. 10 ezer néző, aki kilátogatott a budapesti arénába. Franciaország 22-22-re kiegyenlített, Gille időkérése azonnal megtette hatását.

Mahé találatával a franciák rövid időre vissza is vették a vezetést, majd az Eb-n nagyon keveset játszó Aron Mensing is megmutatta nagyszerű képességeit. Ugyan Karabatic támadásban már nem nyújtotta azt az emberfeletti teljesítményt, ami az elmúlt két évtizedben jellemezte, de védekezésben nyújtott elszántsága és vezérszerepe még mindig megmutatja, miért ő a sportág egyik nagy legendája.

Fordulatos, élvezetes meccset hozott a 3. helyért megvívott összecsapás Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az utolsó tíz percre az olimpiai bajnok fordulhatott 26-24-es vezetés birtokában, majd jött Simon Hald Jensen és Emil Jakobsen, így hamar döntetlent mutatott az eredményjelző. Dánia közel két percen át kettős emberelőnybe került a hajrára fordulva, de Gerard kivédte Emil Jakobsen büntetőjét. Lasse Svan üres kapus góljával mégis az északiak mozdultak el 28-27-ről.

Landin védése után három perccel a dudaszó előtt ismét Dánia támadhatott az előnyért, de Gerard szó szerint betakarta a szélről lövő Jakobsent. A franciák elrontották, nem úgy Svan, aki az utolsó perc elején előnybe juttatta a világbajnokot. Gille időkérése után Dika Mem a négy nappal ezelőtti meccshez hasonlóan megint kulcspillanatban dobott gólt.

Csakúgy, mint négy nappal ezelőtt, Dika Mem (balra) megint hihetetlenül fontos góllal jelentkezett a dánok ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

13 másodperccel később Nikolaj Jakobsen is időt kért, hogy csapata nyugodtabban lőhesse be a győztes gólt. Azonban Mensing átlövését Karl Konan hatalmasat blokkolt, így 29-29-es eredménnyel zárult a rendes játékidő. A csapatokra kétszer öt perces hosszabbítás várt, hogy eldöntsék a bronzérem sorsát.

Nem csak francia, de dán oldalon is volt egy veszprémi világsztár, Rasmus Lauge dobta az első gólt a ráadásban. Landin védése után pedig Holm is belőtte kilencedik találatát. Mem kettétörte a felső lécet, Dánia a háromgólos előnyért támadhatott, amikor megint Lauge pillanata következett, majd Mahé a dudaszó pillanatában 32-30-ra hozta fel övéit.

Rasmus Lauge három gólt dobott a hosszabbításban, kulcsszerepet vállalva a dán győzelemből Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A fordulás után Holm parádés átemelős csellel került helyzetbe, és nem is hibázott. Landin nem adott esélyt Lenne-nek, ahogyan Gerard is védte Kirkelökke ziccerét. A hét mezőnyjátékossal támadó franciák jól hozták helyzetbe Ludovic Fabregast, azonban a világ egyik legjobb beállója sem bírt el Landinnal.

A mindent eldöntő gólt Lauge dobhatta volna be, de a kapufát találta el. Nem úgy Melvyn Richardson, aki szorított helyzetből hozta közelebb csapatát. A sorsdöntő gól végül mégis Laugéé lett.

Dánia 35-32-re legyőzte Franciaországot, amivel megszerezte a bronzérmet.

A meccs legeredményesebb játékosa Holm lett, aki tíz alkalommal vette be a 17-szer védő Gerard kapuját. Még a francia klasszisnál is eggyel többször sikerült közbeavatkoznia Landinnak.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság (Budapest, MVM Dome):
a 3. helyért:
Dánia-Franciaország 35-32 (13-14, 29-29, 32-30)
később:
DÖNTŐ:
Svédország-Spanyolország 18.15