Gyilkos játék képzeletbeli bűnügyben

Vágólapra másolva!
Kitalált emberölés ügyében nyomoznak a versenyzők a BBC1 új valóságshow-jában, amelyet Agatha Christie művei ihlettek. A brit közszolgálati adó húzóműsorának szánt program vihart kavart a BBC-nél.
Vágólapra másolva!
Agatha Christie

A BBC1 nagy szabású vetélkedőjére 10 ezer jelentkező közül választották ki a legjobb 10 amatőr detektívet, akiket egy valódi rendőrfelügyelő, Bob Taylor segít a nyomozásban.

A Murder Game (Gyilkos játék) egy képzeletbeli, esküvőn elkövetett gyilkossággal kezdődik a nem létező Blackwater nevű faluban. A játékosok nyolc részen keresztül nyomozhatnak, hogy a vetélkedősorozat végére megtalálják a tettest, akit a többi 8 gyanúsítotthoz hasonlóan hivatásos színész alakít.

A siker érdekében a játékosoknak Bob Taylor vezetésével együtt kell működniük, de az egyes részekben két személyt kiszavaznak maguk közül. A kieső jelöltek egyike minden részben a színlelt gyilkos áldozata lesz, a másik pedig visszatérhet a játékba.

A producerek a versenyzőket úgy válogatták, hogy a nyomozócsoport minél vegyesebb összetételű társaság legyen. Többek között pilóta, vasúti karbantartó, táncos, és hivatalnok is van a játékosok között, akiket a műsor előtt a rendőrség wakefieldi kiképzőközpontjában készítenek fel a show-ra.

"A detektívjelölteket először kiképezzük, majd minél valószerűbb helyzetbe akarjuk őket helyezni" - mondta a BBC szóvivője, aki azonban a Murder Game felvételeiről nem árult el részleteket. A brit sajtó szerint a műsort titokban forgatják egy meg nem nevezett essexi faluban.

A 25 ezer fontos, azaz 9 millió forintos nyereményért küzdő résztvevők erőfeszítéseit a nézők tavasztól láthatják.

A BBC1 mellett a BBC3 is részesedhet a húzóműsornak szánt Murder Game hasznából. A hármas csatorna a valóságshow-ból készített Inside HQ (A főhadiszállás belülről) című műsort sugározza, amely a játékos csapat belső viszonyaira koncentrál. A harmadik bőr, amit a gyilkossági játék ötletéről lehúztak, egy interaktív játék. Ebben a digitális tévéadás nézői vehetnek részt, akik a BBCi közreműködésével maguk is beszállhatnak a rejtély megoldásába.

A nagy remények ellenére a műsor terve vitához vezetett a BBC-ben. A show ellenzői azt mondják, a Murder Game nem illik a közszolgálati profilba, ráadásul félő, a költséges játék üzletileg sem váltja be a hozzáfűzött reményeket. A bírálók elismerik, ha minden a tervek szerint alakul, a műsor versenyezhet a kukkolós valóságshow-k kezdeti sikereivel is, de ezt nem tartják valószínűnek. A kétkedők szerint a show amerikai változatának bukása előrejelzi a brit próbálkozás jövőjét - írja a The Guardian című brit lap internetes kiadása.