Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Komoly gondokat okoz a skótoknak Taylor Swift rongyrázása

FRANCE-CULTURE-CONCERT-MUSIC-TAYLOR SWIFT
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
Ellentmondásosan indult Taylor Swift „The Eras Tour” turnéjának európai szakasza: a koncertek miatt a hajléktalanok elhagyni kényszerülnek Edinburgh-ot, a rajongók pedig azt követelik, hogy az énekesnő foglaljon állást a gázai humanitárius válsággal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Taylor Swift június elején látogatja meg Edinburgh-t a „The Eras Tour” európai koncertturnéja során, a jótékonysági szervezetek vezetői viszont attól tartanak, hogy a fővárosba érkező rajongók kiszorítják a nehéz sorsú skótokat az ideiglenes szállásokról. Az esemény miatt a hotelek többsége már tele van, ugyanis 

mintegy 215 ezer „swiftie” fog szórakozni a Murrayfield stadionban.

Egy, a lakhatással foglalkozó jótékonysági szervezet szerint „égbekiáltó igazságtalanság”, hogy a hajléktalanok „közvetlen versenyben” vannak a turistákkal szemben, arra azonban egyelőre nincs bizonyíték, hogy a város hajléktalanjait elküldték volna az általuk már elfoglalt szálláshelyekről.

Ismert: Edinburgh város tanácsa tavaly novemberben lakhatási vészhelyzetet hirdetett, a rekordmennyiségű hajléktalanságra, a szociális bérlakások hiányára és a magánbérleti díjak emelkedésére hivatkozva. A helyzetet mindeddig úgy próbálták orvosolni, hogy 

szállodákban helyezték el a rászorulókat, 

azonban most, Swift koncertje miatt megnövekedett a turistaforgalom és nincs elég szálláshely az odaérkezőknek.

Az Edinburgh-i Városi Tanács közölte, hogy „semmiképpen sem” költözteti ki a bérlőket az ideiglenes szálláshelyekről, annak érdekében, hogy helyet csináljanak a Swift rajongóknak. Hozzátették továbbá, hogy jelenleg is azon dolgoznak, hogy „megfelelő, alternatív szállást” találjanak az érintettek számára.

A Shelter Scotland igazgatója, Alison Watson szerint ez a helyzet újabb bizonyítéka annak, hogy az országban súlyos a lakhatási vészhelyzet.

A hónap elején derült ki tovább, hogy a szállodák megemelték az áraikat, kifejezetten a június 7–9. közötti időszakra. Néhány szálláshely az eredeti ár több mint a dupláját kéri el egy szobáért.

Fotó: AFP / US singer-songwriter Taylor Swift performs on stage during her Eras Tour at the Friends arena in Stockholm, Sweden on May 17, 2024. (Photo by Christine Olsson/TT / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE

Swift európai turnéja május 9-én kezdődött.

A hétvégén Portugáliában is fellépett, azonban az első koncertje nem indult túl fényesen, mivel a rajongók közel 45 percet vártak a stadion előtt.

A koncertet a rajongók arra is felhasználták, hogy nyomást gyakoroljanak a sztárra: fejezze ki támogatását a Gázai helyzet kapcsán. Sokan „SwiftiesForPalestine” hashtaggel posztoltak a közösségi médiára, mások palesztinbarát zászlókat és plakátokat hoztak a madridi és lisszaboni koncertjeire.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről