Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Néhány héttel korábban engedték az Egyesült Államokba azt a két illegális bevándorlót, aki megerőszakolt és megfojtott egy 12 éves texasi kislányt

State of emergency and curfew in Haiti after violent clashes between police and gangs
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Hátborzongató bűncselekmény tartja lázban Texast és az Egyesült Államokat. A 12 éves Jocelyn Nungaray holttestét hétfőn houstoni otthona közelében, egy patakban találták meg. Az erőszaktevő gyilkosokat már elfogták, és elszámoltatásuk során kiderült, hogy alig néhány héttel korábban, illegálisan léptek az Államok területére.
Vágólapra másolva!

A kislány meggyilkolásával vádolt két férfi venezuelai migráns, akiket annak ellenére engedtek be az országba, hogy a határőrök elfogták őket. A 21 éves Johan Jose Rangel Martinez március 14-én, bűntársa, a 26 éves Franklin Jose Pena Ramos május 28-án lépett Mexikón át az Államokba. Mindkettejüket elfogták a határőrök, ám rövid őrizetbe vétel után szabadon engedték őket. S ugyan nyomkövetőt kellett viselniük, ám Ramos bokára szerelhető jeladója csak 21 napig figyelte az illegálisan érkező bevándorló mozgását. A két venezuelait a szexuális erőszakkal és a gyilkossággal vádolják, a rendőrség a helyszínen talált nyomok elemzésére és a tesztelések eredményére vár.

Ramost azért engedték be az USA-ba, mert 

azt állította a bevándorlási hivatal tisztviselőinek, hogy veszélybe kerül az élete, ha visszaküldik a hazájába. 

A NewsNation tévécsatorna szerint a lábáról levágott nyomkövetőjét szerdán találták meg.

Állítólag több mint 7,4 millió migránst engedett szabadon a határőrség a menedékjog iránti kérelmek elbírálásáig. A hatóságok egyébként határidőt szabnak az effajta ügyek rendezésére, ám ezek sokszor évekig elhúzódnak.

Ramos egyike volt annak a több mint 184 ezer illegálisan érkezőnek, akik beiratkoztak az Alternatív Fogva-tartási Programba (ATD) – amely lehetővé teszi a nem amerikai állampolgárok számára, hogy közösségeikben, családjukban vagy annak közelében maradjanak a bevándorlási eljárás elintéződéséig. Ramost állítólag felszólították, hogy augusztus 29-én jelenjen meg San Antonio-i bíróságon.

A képviselőház igazságügyi bizottsága márciusban megállapította, hogy a bevándorlási hatóság legalább 617 607 olyan bűnözőről tud, akikre nem vonatkoznak őrizetbe vételi szabályok, és akik könnyen újra bűncselekményeket követhetnek el. A bevándorlásiak keveset tehetnek, ha a migránsok megszöknek és nem vesznek részt semmiféle, tartózkodásukat megkönnyítő és nyomon követésüket lehetővé tevő programban, és eltávolítják a nyomkövetőjüket. 

Több mint 53 ezren tűntek el 2014 és 2020 között.

A houstoni kislány gyilkosai utáni nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottak – akik ugyanabban a háztömbben laktak mint Jocelyn – véletlenül találkoztak a kiskamasszal, és elkísérték a boltba. Jocelyn este felhívta 13 éves barátját a boltból, s a fiú arról számolt be, hogy a lány két felnőttel beszélgetett, mondta John Whitmire houstoni polgármester egy keddi sajtótájékoztatón.

A meggyalázott holttestet egy járókelő, Billie Jackson találta meg hétfőn reggel egy sekély patakban.

Elhajtottam mellette, és amikor lenéztem a patakra, azt hittem, hogy egy próbababa. Visszakanyarodtam, és rájöttem, hogy egy kislányt fekszik a vízben. A azonnal hívtam a segélyvonalat”

nyilatkozta Jackson.

Vasárnap mondtam a lányomnak, hogy ne maradjon sokáig, majd lefeküdtem, mert másnap korán mentem dolgozni. Csak reggel hatkor vettem észre, hogy Jocelyn eltűnt” 

– nyilatkozta a Click2Houstonnak a gyászoló édesanya, Alexis Nungary. – „Nem tudom, mi késztette arra, hogy késő este mászkáljon. Mindig mondtam neki, hogy soha ne hagyja el a házat.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről