A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Hámori Lucát – is – búcsúztató algériai öklöző edzője elismerte, hogy a vizsgálatok hormonális problémákat jeleztek tanítványánál

Vágólapra másolva!
Elismerte a férfiasan tökéletes olimpiai aranyérmes algériai bokszoló edzője, hogy tanítványának hormonproblémái akadtak a játékok előtt. Georges Cazorla Imane Khelif mestere a Le Point francia magazinnak elárulta, hogy vitatott nemi hovatartozású tanítványánál XY, azaz férfi kromoszómákat azonosítottak. Nem véletlenül zárta ki a tavalyi vb-ről a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA).
Vágólapra másolva!

Nem éppen hétköznapi probléma vetett árnyékot a párizsi játékok ökölvívó tornájára. Két későbbi olimpiai bajnok – a Hámori Lucát búcsúztató algériai Imane Khelif és a tajvani Lin Yu-Ting – esetében egyes félreérthetetlen jelek arra utaltak, hogy biológiailag férfiak léptek ringbe nők ellen. Az eredmény meg is látszott, hiszen mindketten félreérthetetlenül jobbak vagy inkább erősebbek voltak a vetélytársaknál.

A tiltakozások ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezte számukra a párizsi indulást, mert útlevelükben a „nő” meghatározás szerepelt.

Az Algériában nemzeti hősként ünnepelt Khelif edzője, Georges Cazorla a francia Le Point magazinnak megerősítette, hogy a tesztek hormonális problémákra – magas tesztoszteronszintre – és férfi kromoszómákra mutattak rá.

„Ez a szegény, fiatal lány meg volt döbbenve, és hirtelen rájött, hogy talán nem is lány” – nyilatkozta Cazorla. Az olasz Angela Carini zokogva adta fel a Khelif elleni kilátástalan küzdelmet 46 másodperc és két pusztító ütés után.

Rafa Lozano, a spanyol válogatott szakvezetője pedig most elárulta, hogy az olimpiai felkészülés során a madridi edzőtáborozás során Khelif túl veszélyes volt ahhoz, hogy nők ellen lépjen ringbe.

Senkivel nem tudtunk összehozni egy edzőmecset” 

– nyilatkozta a Radio Marcának a spanyol szakember. – „Először Jennifer Fernándezzel lépett szorítóba, aki azonban megsérült az ütéseitől. Akárcsak a többi lány, aki ideig, óráig megpróbálta felvenni vele a harcot. Olyan ütéseket kaptak, hogy nem tudták folytatni. Végül a férfi Eb-n ezüstérmes José Quilesszel öklözött, ott már kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Mindenki azt gondol, amit akar, de szerintem ekkora előny nem igazán fair”.

Khelif és a tajvani aranyérmes Lin Yu-Ting sikere után többen megpróbáltak nyomást gyakorolnak a NOB-ra, hogy szigorítsa meg a nők között induló bokszolók engedélyeztetési eljárásait. Magyarul, ne pusztán bemondásra döntsenek arról, ki számít, nőnek, ki férfinak.

A szervezet 1999 óta nem végzett kromoszóma vizsgálatot, és 2021-ben leállította a férfiakra jellemző magas tesztoszteronszint ellenőrzéseket, miután arra a következtetésre jutott, hogy a tesztek megakadályozzák a „nemek szerinti azonosítást és nemi eltérések alapján történő méltányos megkülönböztetést.”

Útlevelükben nőként szerepelnek, és az a helyzet, hogy nők”

– mondta Mark Adams, a NOB szóvivője a napokban.

Thomas Bach, a NOB első embere is védelmébe vette Khelifet, de hozzátette, ő lesz az első, aki elfogad egy „tudományosan szilárd nemmeghatározó rendszert. Engedélyezni kell a nők számára, hogy részt vegyenek a női versenyeken, és ők ketten nők” – mondta Bach.

Az IBA megtagadta tesztek részleteinek megosztását, mondván, hogy a ezek bizalmasak, Khelif pedig hivatalos jogi panaszt nyújtott be a francia ügyészséghez, és felszólította őket, hogy vizsgálják ki az online zaklatást.

Imane Khelif egyébként úgy döntött, hogy internetes zaklatás miatt feljelentést tett a párizsi ügyészségen az őt ért támadások miatt.

A nyomozás meghatározza, hogy ki kezdeményezte ezt a nőgyűlölő, rasszista és szexista kampányt, de arra is összpontosít, hogy ki táplálta ezt a digitális lincselést” 

– jelentette ki az algériai öklöző ügyvédje, Nabil Bound.

Az IBA elítélte a párizsi játékokon tapasztalható következetlenségeket, és közleményben tudatta: „Imane Khelif és Lin Yu-ting nem felelt meg azon alkalmassági feltételeknek, hogy a nők között mérkőzhessenek. Az ökölvívók vb-ről való kizárása indokolt volt, mivel a bokszolók biztonsága a legfontosabb.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!