A férfiak nem mernek szívmasszázst adni a nőknek, mert meg kell érinteni a mellüket

Vágólapra másolva!
Életveszélyes „mellékhatása” is lehet a napjainkban gombamód szaporodó szexuális zaklatási vádaknak. Egy tanulmány szerint minden harmadik brit fél újraélesztést alkalmazni nők esetében, mert a szívmasszázs közben megérinthetik a melleiket. A férfiak 33 százaléka attól is tart, hogy „helytelen módon való érintkezéssel” vádolják őket. A St. John mentőszolgálat felmérése szerint azonban a nők alig 13 százalékának vannak hasonló fenntartásai.
Vágólapra másolva!

Az elsősegélynyújtó szervezet arra figyelmeztetett, hogy a szexuális tabu nagyobb kockázatot jelent a nők esetében a szívleállás miatti elhalálozásban, és nem győzi hangsúlyozni, hogy „ha újraélesztésről van szó, minden test egyforma”.

Korábbi felmérések szerint a nők 68 százalékánál alkalmaznak mellkaskompressziós újraélesztést, míg a férfiak esetében ez 73 százalék. 

A szívleállástól a kórházi felvételig terjedő időben is három százalékkal jobbak a férfiak túlélési esélyei. A mentőszervezet azt szeretné elérni, hogy a lehető legtöbben tanulják meg az újraélesztés mesterfogásait, amelyeket mindkét nemnél ugyanúgy kell alkalmazni, mert mindenkinek a lehető legjobb túlélési esélyt kell biztosítani.

A defibrillátor komoly változást hozhat, mivel az első három percben történő használat esetén akár 70 százalékkal növelheti a túlélés valószínűségét. Csakhogy túlérzékenyített világunkban a szív elektromos ritmuszavarait helyre állító berendezés párnáit a mellkas csupasz bőrfelületére re kell helyezni. Azonban a tanulmányból kiderül, hogy az emberek 38 százaléka szerint ez kellemetlenséget és – indokolatlan – szégyenérzetet okoz.

A férfi válaszadók csaknem fele (46 százalék) úgy nyilatkozott, hogy kínosan érezné magát, ha nőknél használna defibrillátort, és tudná, hogy a páciens felső ruházatát le kell vetnie, beleértve a melltartót is. Ezzel szemben a hölgyek mindössze 31 százaléka érezne hasonló módon. A válaszadók közel egynegyede (23 százalék) elismerte, hogy kevésbé valószínű, hogy nyilvános helyen újraélesztést alkalmazna nők, mint férfiak esetében. Mindazonáltal háromból ketten egyetértettek abban, hogy megfelelő támogatást és képzés után az újraélesztés sokkal kevesebb kényelmetlenséget, kellemetlen érzést okozna nekik.

Bár ez a legújabb kutatások felhívják a figyelmet a női páciensek újraélesztésével kapcsolatos – nemkívánatos – kellemetlen érzésekre, ez nem igazán meglepő. Ezek az aggodalmak gyakran felmerülnek a képzéseink során, de még mindig jobb tenni valamit, mint nem csinálni semmit. Ha életmentésről van szó, minden test egyforma, a technika ugyanaz, és mindenki megérdemli a lehető legjobb túlélési esélyt. A kampány támogatásával, ingyenes elsősegély tanfolyamokra való jelentkezéssel le kell dönteni ezt a tabut, és be kell zárni ezt a nemek közötti szükségtelen szakadékot” 

jelentette ki Jordan Davison, a St. John mentőszolgálat menedzsere.

A British Heart Foundation szerint évente több mint 30 ezer embernek van kórházon kívüli szívmegállása az Egyesült Királyságban, és tízből kevesebb mint egy éli ezt túl.

A futballpályán is láttam szívleállást, és nagyon ijesztő volt” 

– mondta Millie Bright, a Chelsea női labdarúgó-csapatának kapitánya. – „Nagyon fontos, hogy megtanuljuk, hogyan lehet életet menteni, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor lehet nekünk is szükségünk segítségre. Megdöbbentő, hogy nagyobb veszélyben vagyok, mert a sokaknak kényelmetlen a segítségnyújtás azért, mert nő vagyok.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!