Georg Spöttle: Izrael lerohanta Dél-Libanont

Vágólapra másolva!
Az éjszaka folyamán izraeli egységek hatoltak be Libanon déli határvidékére, hogy célzott akciókat hajtsanak végre az Irán által támogatott Hezbollah állásai ellen. A csapatokat tüzérséggel és a légierő bevetésével támogatták. Speciális alakulatok házról házra kutatják át a falvakat, fegyverek, rakéták és ellenséges harcosok után.
Vágólapra másolva!

Irán hétfő este szignalizálta, hogy nem küld katonákat sem Libanonba, sem a Gázai-övezetbe. Ezzel az eszkaláció veszélye jelen pillanatban csökkent. Az izraeli hadsereg (IDF) X-oldalán közölte, hogy az offenzívát precíz titkosszolgálati felderítések alapján indította. A hadsereg már az elmúlt napokban közzétett fotókat a Hezbollah rakétáiról, amelyeket farmházakban rejtegetnek Dél-Libanonban. A képeket nagy valószínűséggel Izraellel együttműködő ügynökök készíthették. A Hasszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkárának halála utáni feltételezett hatalmi vákuumot akarja kihasználni az IDF vezetése arra, hogy meggyengítse a Hezbollah katonai struktúráját.

A Hezbollah katonai erejét Hasszán Naszrallah százezer főben adta meg, ám katonai elemzők ezt a számot túlzottnak találják. 

A Pentagon és az IDF elemzései szerint a szervezetnek 20.000 aktív, jól kiképzett harcosa van és nagyjából 20-30.000 tartalékosa lehet.

Nem lebecsülendő a modern, Irán által szállított fegyverzetük, amely ballisztikus rakétákból, nehéztüzérségből, páncélozott járművekből és a legmodernebb pácéltörő rakétákból áll. A síita hadsereg vallási elhivatottsága nagyban hozzátesz a harci erejükhöz. Az elmúlt hónapok összecsapásaiban a Hezbollah 350 harcosát vesztette el, ám az IDF légicsapásaiban 100 civil is életét vesztette.

A libanoniak közül sokan emlékeznek még az 1975-1990 között zajló polgárháborúra. Izrael 1982-ben bevonult Dél-Libanonba és létrehozott egy 800 négyzetkilométeres biztonsági zónát, amelyet csak 2000-ben adott vissza. Anno a keresztényekből álló Dél-Libanoni Hadsereg együttműködött az izraeli hadsereggel és közösen harcoltak a Hezbollah valamint más muszlim milíciák ellen. A cédrusok országában jogos a félelem, hogy hasonló helyzet ismét bekövetkezhet. Az országrész mezőgazdaságilag fontos, rengeteg farm van az Izraeli határ közelében és nagyjából 200.000 ember él a térségben.

Mivel Bejrutot is többször bombázták az elmúlt napokban ezért már megindult a belső migráció, sőt több ezer libanoni ment át a szomszédos Szíriába, hogy ott várják ki a harcok végét. 

A segélyszervezetek már most komoly gondban vannak, mivel nincs elég sátor, tábori ágy és takaró a délről érkező menekültek számára. A háború kiszélesedése komoly migrációs hullámot indíthat el Európa felé is. 

Ez volt a helyzet a nyolcvanas években is, amikor migránsok százezrei mentek Németországba. Ezek a háborús menekültek utána nem akartak hazatérni és létrehozták az úgynevezett Libanoni maffiát. A klán struktúrákra épülő bűnszervezet jelenleg a legnagyobb Európában. A drogcsempészettől kezdve a fegyver-és emberkereskedelemig mindennel foglalkoznak. A bűncselekményekből származó pénzt tisztára mossák legális üzleteken például éttermeken keresztül. A leadózott milliókon pedig ingatlanokat vesznek és ezeket kiadják. A szövetségi bűnügyi hivatal szerint már követhetetlen a tevékenységük, mivel polipként behálózták a gazdaságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!
GeorgSpöttleavatar
Szerző:Georg Spöttle
Szerző:Georg Spöttle