Munkában a Word-cenzor: a felhasználók többsége nem elég befogadó, de segít eligazodni a mesterséges intelligencia

Vágólapra másolva!
Cenzúrával vádolják a Microsoftot. A technológiai óriás szövegszerkesztői programja már a szép, új világ elérkezését jelzi. Eddig csak a helyesírási és más nyelvtani hibák kijavítására tett javaslatot a program, a jövőben azonban azt is észleli a rendszer, ha nem elég be- és elfogadó szavakat, kifejezéseket használunk.
Vágólapra másolva!

A hőn óhajtott inkluzívitás jegyében már nem lehet büntetlenül a Microsoft Word programját használóknak a halaszthatatlan anyai teendők miatti szabadságot, angolul „maternity leave”-et igényelni, helyette inkább a szülői teendőkkel, születéssel kapcsolatos szabadság (parental leave, birth-related leave) kifejezést javasolja a mesterséges intelligencia. Ha pedig az apát szólítják el bokros atyai ügyei, a világért se írjuk azt a kérvénybe, hogy „paternity leave”, azaz apai szabadság, az „okos(kodó) Microsoft program a paternity leave helyett „a gyerekhez való kötődést erősítő szabadságot” javasolja.

Amikor beírjuk a „maternity leave”, azaz tükörfordításban anyasági – magyarul inkább szülési – szabadság kifejezést, a következő üzenetet kapjuk:

Inkluzív. Ez a kifejezés nem feltétlenül vonatkozik minden nemre.”

Szerencsére felhasználói felületen megjelenő módosítási javaslatokat – egyelőre? – le lehet tiltani, ha nem akarunk alternatív lehetőségeket látni.

A közösségi média felhasználóinak többsége egyszerűen viccnek tartja a javaslatokat. A Microsoft mesterséges intelligencia funkciójának részét képező inkluzivitási eszközt 2019-ben vezették be, de a közelmúltban nagyon sok kritika érte az építő jellegűnek szánt kifejezések használatát. A javaslatok az összes Microsoft-szoftveren elérhetők, beleértve a Word-t, az Outlook-ot és a Powerpoint-ot.

Nem ez az első eset, hogy a cég által elindított mesterséges intelligencia-funkciók vitákat váltanak ki. Az év elején a Microsoft azt fontolgatta, hogy egy extra kulcsot ad a QWERTY-billentyűzetéhez.

Ha megnyomja, a billentyű lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan hozzáférjenek az mesterséges intelligencia (AI) asszisztenshez. A Copilot számos feladatban segíthet, mint például a fájlok és ablakok rendszerezése a felhasználó képernyőjén, valamint hasznosabb internetes keresések végrehajtása.

A frissítést bejelentő blogbejegyzésben a Microsoft fogyasztói marketing igazgatója, Yusuf Mehdi kijelentette, hogy a vállalat „jelentős előrelépést tesz a személyesebb és intelligensebb számítástechnikai jövő felé, ahol az AI zökkenőmentesen beépül a Windowsba”.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!