Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

adrenalin
Hormon (mellékvese velőállomány) és idegingerület-átvivő anyag. Stresszhelyzetben, ill. a szimpatikus idegrendszer aktiválódása során szabadul fel. A szerveken kifejtett hatásai attól függnek, milyen típusú adrenerg receptorral rendelkezik az adott sejt. Receptorait béta-1, béta-2, béta-3, illetve alfa-1 és alfa-2 receptorokra osztjuk.

aminosavak
Kis molekulatömegű biomolekulák, a fehérjék építőkövei. Fehérjéink 20 féle aminosav kombinációjából épülnek fel. Minden aminosav kétfajta funkciós csoportot, egy karboxil- és egy aminocsoportot tartalmaz.

anyagcsere
Anyagcserének nevezzük azoknak a biokémiai folyamatoknak az összességét, melyek során a szervezetbe bekerülő vagy ott raktározódó tápanyagok lebomlanak, energiát termelnek, ill. egymásba átalakulnak, azaz új anyagok szintetizálódnak belőlük.

ATP
Adenozin-trifoszfát, adeninból, ribózból és a ribózhoz kapcsolódó három foszforsav-molekulából áll. Nukleotid, építőköve a DNS-nek, RNS-nek. A kémiai energia hordozója a sejtben.

citrát-kör, Krebs-ciklus, Szent-Györgyi-Krebs-ciklus
Enzimreakciók ciklikus rendszere, melyekben az acetil-gyök oxidálódik széndioxiddá. A folyamat első lépésében citrát képződik, innét az elnevezés: citrát-kör. Az oxidatív lépések során képződő hidrogén a terminális oxidációs láncban oxigénnel vízzé alakul.

diabetes mellitus (cukorbetegség)
Az egyik leggyakoribb népbetegség. Két nagy csoportra oszlik, az ún. juvenilis, vagy ifjúkori cukorbetegségre, melyben abszolút inzulinhiány van, ill. a felnőttkori cukorbetegségre, mikor is inzulin termelődik, de vele szemben ún. inzulinrezisztencia alakul ki, a szövetek inzulinérzékenysége csökken.

glikolízis
A glükóz piroszőlősavvá, ill. tejsavvá történő lebontásának útvonala. Oxigén jelenlétében a piruvát a mitokondriumokban tovább oxidálódik, oxigén hiányában tejsav keletkezik.

hipotalamusz
A központi idegrendszer része, az agyalapon, az agyalapi mirigy fölött helyezkedik el, és a szervezet belső egyensúlyának (homeosztázisának) fenntartásáért felelős.

inzulin
Polipeptid hormon. A hasnyálmirigy (pancreas lat.) béta sejtjeiből szabadul fel, a vércukorszintet csökkenti.

kilomikron
Lipoprotein, a bélhámsejtek termelik, a táplálék lipidjeit tartalmazza. Először a nyirok-, majd a vérkeringéssel jut el a szervekhez. A kilomikron lipidjeinek legfontosabb felvevője a zsírszövet. A trigliceridek távozása után a kilomikron fehérjeösszetevői is megváltoznak, és a kilomikron-remnánsnak (kilomikron-maradék) nevezett molekulát végül a máj veszi fel.

lipidek (zsírok)
Kis, vízben oldhatatlan biomolekulák, melyek egyebek mellett tartalmaz(hat)nak zsírsavakat, szteroidokat vagy izoprénvegyületeket.

lipoproteinek
Fehérje- és zsírösszetevőkből állnak. A lipidek a vérplazmában általában lipoprotein formájában transzportálódnak (kivéve az ún. szabad zsírsavakat). A lipidkomponens adja a határfelületet, és a "rakományt", a fehérjekomponens pedig vagy aktiválja a lipoprotein lebontásáért felelős enzimeket, vagy pedig a "címzésért", a sejteken található receptorok általi felismerésért felelős.

máj
Az anyagcsere központi szerve, a hasüreg jobb oldalán helyezkedik el, felnőttben átlagosan 1500 g tömegű. Az anyagcsere-folyamatok legtöbbjében szerepet játszik, ezen túlmenően a lipidemésztésben, a vérfehérjék, véralvadási faktorok, gyulladásos mediátorok termelésében és az idegen anyagok eltávolításában is meghatározó szerepe van.

mitokondrium
Kettős membránnal körülvett sejtszervecske az eukarióta sjtek citoplazmájában. A citrát-kör, a zsírsavoxidáció, az elektrontranszportlánc és az oxidatív foszforiláció enzimeit tartalmazza.

oxigénadósság
Az anaerob munkavégzést követő fokozott oxigénfelhasználási periódus. Az oxigénadósságban felhasznált oxigén a glükóz, ill. glikogén újraszintetizálásához szükséges energia termelésére fordítódik.

szénhidrátok
Szerves molekulák, szénből, hidrogénből és oxigénből állnak. Általános képletük CnH2nOn. A szervezetben a szénhidrátok részint mint energiaadó tápanyagok (pl. glikogén, glükóz, fruktóz), részint mint szerkezeti elemek (pl. cellulóz a növényi sejtekben) vannak jelen. Kapcsolódhatnak fehérjékhez, ekkor glikoproteineknek, vagy lipidekhez, ekkor glikolipideknek hívjuk őket.

VLDL (Very Low Density Lipoprotein)
A máj által termelt lipoprotein, legnagyobb részt a májban - részben a felesleges szénhidrátokból - szintetizálódott triglicerideket szállítja a szervekhez, elsősorban a zsírszövethez, a harántcsíkolt és szívizomhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről