Smink, privát telefonálás, házi kedvenc - magánszféra a munkahelyeken

Vágólapra másolva!
Parttalanra nyújtott privát telefonbeszélgetés a szomszédos asztalnál, gyerek és házi kedvenc a munkahelyen, fitnesskellékek az íróasztal alatt: a magánélet egyre jobban begyűrűzik a munkahelyre. Sőt, a dolgozók 87 százaléka csípett már le a munkaidőből személyes ügyintézései javára. Ettől függetlenül nem árt határt húzni, ugyanis sokakat irritál a magánélet túlzott irodai jelenléte - derült ki az Office Angels munkavállalói szokásokat vizsgáló felméréséből.
Vágólapra másolva!

A távmunka és a rugalmas munkaidő lassan megszokott elemei lesznek a munka világának. Ám az új trend azt mutatja: a munka és a privátszféra határai fokozatosan összemosódnak. Egyre többen vannak, akik az iroda falai között szervezik magánéletüket.

A nők kollégáik előtt is bátran sminkelnek

Az Office Angels 1600 fő körében végzett kutatásából kiderül: a megkérdezett nők egynegyede (26 százaléka) úton a munkába - a vonaton, a metrón, esetleg a vezetőülésben - sminkel. Háromnegyedük a munkahelyi íróasztal fiókjában is rejteget sminkkészletet, míg harmaduk (32 százalékuk) a kollégák jelenlétében is bátran festi magát.

Sokan munkahelyi zuhanyzással indítják a napot

A válaszadók 8 százaléka munkahelyi tusolással kezdi a napot. A megkérdezett nők 65, míg a férfiak 35 százaléka külön gardróbot tart a munkahelyen, rendkívüli meetingekre szánt alkalmi ruhadarabokkal. A nők a tárgyalóképes megjelenéshez szükséges cipőkről sem feledkeztek el: ezekből átlagosan 2 pár lapul az asztaluk alatt.

Gyorsbüfé az íróasztalon

A dolgozók csaknem egynegyede - 22 százaléka - minden héten kész gyorsbüfét rendez be magának munkahelyén a reggelire szánt gabonapelyhekből és szendvics-hozzávalókból.

Akad, aki a munkahelyről kommunikál hozzátartozóival

A megkérdezettek 35 százaléka munkahelyén is folyamatosan tartja a kapcsolatot barátaival, ismerőseivel. A kutatásban szereplők 26 százaléka ismerte be: napi rendszerességgel tartják a kapcsolatot távollévő barátaikkal, ismerőseikkel céges eszközökkel-például messenger segítségével, vagy e-mailen.

Amit nehezen viselnek a kollégák

Ám a válaszadók 69 százaléka beismerte: sokukat irritálja a munkahelyen a munka világától távol kalandozó kolléga. A felmérésben résztvevők 18 százalékát a kolléga ott vendégeskedő gyereke, házi kedvence hozza ki a sodrából. A válaszadók 45 százalékát a hangos vagy másra nézve kellemetlen telefonbeszélgetések idegesítik leginkább. A testedzéssel szemben toleránsabbak a munkavállalók: alig 16 százalékukat bosszantja, ha munkatársuk fitnesskellékeket rejteget az íróasztal alatt. Egytizedüket pedig a munkatársak átható parfüm, vagy dezodorillata hozza ki a sodrából.

Nem árt különválasztani a munkát a magánélettől

Paul Jacobs, az Office Angels ügyvezetője a kutatási eredményekből azt a következtetést vonta le: bár a munkavállalók szívesebben dolgoznak, ha egy darabka magánéletet becsempészhetnek a hivatalba, mégsem árt az óvatosság. A túlzottan komfortos, otthonos munkahelyi légkör feszültséget okozhat mindazok számára, akik szabályozottabb munkahelyre vágynak.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről