Munkavállalók orvosi vizsgálata: ki fizeti a számlát?

Vágólapra másolva!
Egy tervezett törvénymódosítás következtében senki sem küldhető kivizsgálásra az egészségbiztosító terhére. Ha az Országgyűlés megszavazza a módosítást, a jövőben a munkahigiénés szűrő-és ellenőrző vizsgálatokért is fizetni kell, ám nem tudható, hogy a munkáltatónak vagy a munkavállalónak - áll a Népszabadság írásában.
Vágólapra másolva!

A tervezetből nem derül ki, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló állja az orvosi rutinellenőrzések számláját. A jelenlegi törvénynek megfelelően nem lehet munkaviszonyt létesíteni üzemorvosi vizsgálat nélkül - ráadásul a nagyobb egészségügyi kockázatú munkavállalói csoportokat ellenőrizni is gyakrabban kell. A tervezett változtatás miatt a munkaerőpiac eleve hátrányosabb helyzetű szereplői - a kismamák, vagy az idősebbek-még előnytelenebb helyzetbe kerülhetnek.

Ha az üzemorvos beutal: ki fizet?

A munkáltatók 1997 óta finanszírozzák a foglalkozásegészségügyi alapszolgáltatást, az üzemorvossal előzőleg kötött szerződések alapján. Ám az üzemorvosok gyógyszerfelírási joga időközben megszűnt. Így ugyan beutalhatják a munkavállalókat a szükséges vizsgálatokra: ám ezekért a jövőben fizetniük kell, legalább a vizitdíj erejéig. Bár egyelőre nem tisztázott, ki fizet a vizsgálatokért, a nemzetközi gyakorlatban a munkáltató állja a munkavállaló egészségügyi vizsgálatainak árát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!