Könnyítések várhatók a keleti munkavállalóknak

Vágólapra másolva!
Kemény vita várható az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén a romániai és bolgár munkavállalóknak tervezett könnyítésekről. A kormány újabb szakmában oldaná fel a korlátot. Munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnának az ügynökök, a vásári árusok, a felszolgálók, a tetőfedők, a bádogosok és a tehergépkocsi-vezetők is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A tervezett könnyítések hátterében az áll, hogy az előző év hasonló időszakához képest harmadával csökkent a Magyarországon munkát vállalók száma. Ez a szaktárca szerint azzal magyarázható, hogy a romániai és bolgár munkavállalók előtt nem Magyarország, hanem a nyugat-európai országok számítanak célpontnak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, az utóbbi időszakban például Csongrád megyében megugrott az illegális román munkavállalók száma, akik közül sokan nem is beszélnek magyarul. A szakszervezeti vezető veszélyesnek tartja, hogy a közlekedés területén, például a teheráru-szállításnál is megjelenhetnek a román álláskeresők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről