Számos úton elindulhatnak a fel nem vett diákok

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra kerültek a ponthatárok, 108 ezer jelentkező közül összesen 81 ezer főt vettek fel a hazai főiskolák, egyetemek valamelyikére. Ők méltán örülhetnek, hiszen megkapták a lehetőséget jövőjük megalapozására. De mihez kezdenek azok, akiknek nem sikerült bejutni egyetlen felsőoktatási intézménybe sem? Mibe érdemes belevágniuk, hogyan tudják a lehető leghasznosabban eltölteni idejüket? Szakértőket kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

Július 25-én több tízezer fiatal számára ért véget egy gyötrelmes időszak, hiszen végre megtudhatták, sikerült-e bejutniuk a kiszemelt felsőoktatási intézménybe. Összesen 81 ezer fő lélegezhetett fel, a fennmaradó 27 ezer fiatal pedig elkezdhetett gondolkodni, mit fog csinálni az elkövetkezendő egy évben.

Mint megtudtuk, egyáltalán nem kell kétségbeesniük, több út is van ugyanis, amelyen elindulhatnak. Kereshetnek például állást itthon, de vannak lehetőségek számukra külföldön is. Fejleszthetik nyelvtudásukat különböző tanfolyamok keretében, esetleg megalapozhatják szakmai tudásukat OKJ-s képzéseken.

Dr. Szöllősi Ágnes karriertanácsadó szerint a fiataloknak első lépésként érdemes bejelentkezniük a területileg illetékes munkaügyi központhoz, és regisztráltatniuk magukat álláskeresőként. Ez több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt, a központ tud számukra ajánlani munkákat, másrészt pedig regisztrált álláskeresőként ingyen végezhetnek el mind nyelvi mind szakmai képzéseket.

A nyelvet nem beszélőknek nyelvtanulás ajánlott

"A nyelvtudással nem rendelkezőknek épp ezért a bejelentkezés után rögtön érdemes rákérdezni arra, jelenleg van-e olyan nyelvtanfolyam, amelyen részt vehetnének. Amennyiben igen, gondolkodás nélkül bele kell vágniuk. Ezzel ugyanis csak jól járhatnak: diplomájukhoz mindenképp szükséges lesz a nyelvvizsga, és a nyelvtudás a munkaerőpiacon is nagyban megnöveli értéküket" - mondta el Dr. Szöllősi Ágnes.

"Más a helyzet a nyelvtudással rendelkezőkkel. Nekik inkább a munkatapasztalat megszerzésére kell koncentrálniuk" - tette hozzá a karriertanácsadó.

Az álláskeresés egyébként nem is lesz annyira nehéz, mint sokan gondolnák. Az érettségizettek számára ugyanis mind itthon, mind külföldön vannak lehetőségek. "A sikertelen felvételi után a jelölteknek nem kell elkeseredniük. Bár a munkaerőpiacon a verseny óriási, nyelvtudással sikeresek lehetnek a pályázás során. Vidéken nehezebb a helyzet, Budapesten viszont akár néhány héten belül állásra találhatnak" - tájékoztatott Gárdus Zsuzsanna, az Adecco ügyvezetője.

Az érettségizettek számára az adminisztratív pozíciók nyitottak

Kérdés az, hogy milyen munkákra számíthatnak a fiatalok. "gimnáziumot, szakközépiskolát végzett pályakezdők elsősorban különböző adminisztratív, asszisztensi, recepciós pozícióban helyezkedhetnek el. A közgazdasági szakközépiskolát végzők például, mint számviteli, pénzügyi adminisztrátorként, asszisztensként próbálhatnak szerencsét, a műszaki végzettségűek gyártásban, egyéb műszaki területeken a szakmájuknak megfelelő pozíciókban, akár technikusként kezdhetnek. Nagy a kereslet a gépészek, épületgépészek, műszerészek, villanyszerelők iránt A kereskedelmi szakképesítéssel rendelkezők értékesítőként és a kiskereskedelemben is hamar találhatnak állást" - avatott be.

Gárdus Zsuzsanna elmondta, a fenti pozíciókban a fizetések elég nagy szórást mutatnak. Adminisztrációs, műszaki, kereskedelmi területen például bruttó 80 - 120 ezer forint az átlagfizetés. Ugyanakkor szintén adminisztrációs területen, két magas szintű nyelvtudással és jó PC tudással, vagyis az MS Office alkalmazások magas szintű ismeretével a hazai szervizközpontokban akár bruttó 180 -200 ezer forintos fizetést is felajánlhatnak a jelölteknek.

Takarítóként, konyhai kisegítőként helyezkedhetnek el külföldön

Akiket nem vonzanak az ilyen jellegű pozíciók és az azzal járó keresetek, emellett kellően talpraesettnek is érzik magukat, azoknak tanácsos körbenézni a külföldi álláspiacon is.

"Az érettségizett, vagyis munkatapasztalattal egyáltalán nem rendelkező pályázók jelenleg Angliában és Írországban találhatnak a legkönnyebben munkát. A nyelvtudással rendelkezők elhelyezkedhetnek az idősgondozásban betegápolóként, takarítószemélyzetként, a vendéglátóiparban konyhai kisegítőként, mosogatóként, gyorséttermekben kiszolgáló személyzetként, felszolgálóként, és dolgozhatnak különböző gyárakban szalag mellett. Ezekből a munkakörökből egyébként a tapasztalat megszerzése után könnyen továbbléphetnek, a mosogatók például egy-két hónap után pincérként, pultosként folytathatják tovább. A fiatalok egyébként a fenti munkakörökben az adott ország minimálbérét kereshetik meg. Angliában ez 5,35 font Írországban 6,35 euró óránként" - mondta el Tanay Marcell, a szellemi és fizikai dolgozók külföldre közvetítésével foglalkozó EU-Work Employment Agency ügyvezetője.

Hasonlókról számolt be Fürjes Annamária, EURES-menedzser, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal munkatársa. "A munkaerőpiacukat megnyitó országok közül Angliában, Írországban illetve Cipruson vannak lehetőségek. Angliában és Írországban a jelöltek bejárónőként, takarítóként, vendéglátósként, házi betegápolóként és kertészként találhatnak állást, Cipruson pedig különböző vendéglátó-ipari pozíciókban helyezkedhetnek el" - sorolta az EURES-menedzser.

A külföldi munkára vágyóknak jó hír, hogy szeptember 28-29 - én állásbörzét rendez a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, amelyen 10 EU-tagállam képviselteti magát, és olyan állásokat is hoznak majd, amelyre érettségizett fiatalok jelentkezését várják.

Az OKJ-s képzés végső esetben ajánlott

Valószínűleg számos elutasított fiatalban felmerül a kérdés, hogy vajon érdemes-e egy OKJ-s tanfolyam elvégzésébe belevágnia a következő felvételiig. A szakértők egyetértettek abban, hogy a munkatapasztalat megszerzése az elsődleges, ugyanakkor az sem nevezhető rossz döntésnek, ha a fiatal inkább egy egy éves tanfolyamon sajátítja el választott szakmájának alapjait. Ebben az esetben viszont fontos, hogy a szakmához kapcsolódó tanfolyamot válasszon. Például, ha marketinges szeretne lenni, akkor egy marketing-asszisztens képzést. Az OKJ-s tanfolyam egyébként már csak azért is hasznos lehet, mert elképzelhető, hogy közelebbről megismerve a szakmát rádöbben, mégsem ezzel szeretne foglalkozni a jövőben.

Oroszi Babett

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!