Kis cégeknél nem népszerűek a pályakezdők

Vágólapra másolva!
Minél nagyobb egy vállalkozás, annál nagyobb a pályakezdők esélye arra, hogy betanítási és készségfejlesztési programokat szerveznek számukra. A kisebb cégek ezzel szemben máris kész munkaerőt szeretnének - derül ki egy ezer cég megkérdezésével végzett hazai felmérésből, amelyet a Napi Gazdaság ismertet.
Vágólapra másolva!

Magyarországon pályakezdők betanítására, továbbképzésére és készségfejlesztésére egyelőre csak a cégek kisebb hányada fordít figyelmet. Ez azért is érdekes, mert gyakran olyan készségeket kérnek számon rajtuk, amelyeket csak tapasztalatok birtokában lehet megszerezni - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (GVI) felméréséből, amely a diplomás pályakezdők, és egyetemi, főiskolai hallgatók helyzetét vette górcső alá.

A cégek hiányolják a szakmai gyakorlatot és az önálló munkavégzés képességét. Több foglalkozás kapcsán említették szempontként a munkáltatók az új készségek elsajátítását. Minél nagyobb azonban a cég, a pályakezdők annál nagyobb arányban vehetnek részt szakmai készségfejlesztő programokon, tréningeken. A 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknek fele nyújt valamilyen formában képzést vagy betanítást.

A kis cégek nem képeznek

Az ellenkező végletet jelentő, 20 főnél kisebb vállalkozások közül csupán minden kilencedik mondhatja el magáról ugyanezt, míg a 30 fős társaságok alig több, mint egyötöde tartja fontosnak a pályakezdők szakmai fejlesztését. A tisztán külföldi tulajdonú cégeknél gyakrabban (49 százalék) fordítanak figyelmet a pályakezdők továbbképzésére, mint a tisztán magyar kézben lévőknél (24 százalék). A nagyvállalatok egynegyedénél vehetnek részt a fiatalok valamilyen rotációs betanítási programban. Ez az arány a kis és közepes méretű cégeknél 6 és 13 százalék. A nyelvoktatás vagy ennek támogatása a kis cégek körében nagyon ritka - a tíz főnél kisebbek esetében nem éri el az egy százalékot. Öt nagy cég közül kettőnél segítik a pályakezdőket a nyelvtanulásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!