Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik megszerezte első liverpooli gólját a Bajnok Ligájában, az angol csapat pedig a nap rangadóját nyerte meg idegenben az AC Milan otthonában. Szoboszlai talán eddigi legjobb meccsét játszotta a Liverpoolban. A Bayern München szó szerint agyonverte a Dinamo Zagrebet, a horvát csapat szinte semmilyen ellenállást nem tudott tanúsítani. A címvédő Real Madridban ugyan ismét gólt szerzett Kylian Mbappé, de végül mégis Luka Modricra volt szükség, hogy elkerüljék a szégyent.

Rögtön a Bajnokok Ligája első játéknapján Szoboszlai Dominik és a Liverpool is megkezdte szereplését az átalakított sorozatban. Az angol sztárcsapatra rögtön nem akármilyen kihívás várt, hiszen a sorozat hatszoros győztese az eggyel még náluk is többet nyerő AC Milanhoz utazott. A Liverpool kezdőjében, ahogy az idei négy bajnoki mérkőzésen, úgy ezúttal is ott volt a védekező középpályások és a támadók között Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott csapatkapitányáról a meccs előtt a Pool új edzője, Arne Slot külön is beszélt.

Szoboszlai, Liverpool
Szoboszlai Dominik a BL-ben is alapembernek számít a Liverpool kezdőjében
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

Szoboszlai a kezdőben

Arne Slot nem ijedt meg a Milantól, hiszen egy nagyon támadó felfogású kezdőcsapatot küldött pályára a San Siróban, a Szalah, Gakpo, Diogo Jota trio mögött ott volt Szoboszlai Dominik is, aki kereken 50. mérkőzésén lépett pályára a Liverpoolban.

Bekezdett a Milan, Virgil Van Dijknek már a második percben a gólvonalról kellett mentenie, a következő percben viszont jött a sokk a vendégek számára: Maignan kidobása után Calabria tette előre a labdát, Morata megcsúsztatta Pulisic elé, az amerikai pedig vezette-vezette a labdát, majd középre adás helyett inkább 15 méterről jobbról kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0).

A gól után a Milan érthetetlenül visszahúzódott és a 17. percben majdnem ki is egyenlített a Pool, de Szalah nyolc méterről a felső lécet bombázta teliben. Lehet, hogy lesen volt az egyiptomi, de miután nem lett gól, ennek nem volt jelentősége. A 23. percben viszont már volt jelentősége annak, hogy a Milan a saját alapvonala közelében szabálytalankodott, ugyanis Alexander-Arnold tökéletesen beívelt szabadrúgása után az elképesztő magasságba emelkedő Konaté a bal felsőbe csúsztatta a labdát a tragikusan kijövő Maignan elől (1-1).

Ibrahima Konaté, Liverpool, Bajnokok Ligája,
Ibrahima Konaté gólja után egyértelműen a Liverpool játszott veszélyesebben
Fotó: AFP

Ettől fogva már a Liverpool játszott fölénybenn és jóval veszélyesebben is, az olaszokat mintha sokkolta volna, hogy gólt kaptak. A 40. percben Maignan bravúrral még szögletre ütötte Szalah 18 méterről leadott lövését. Hogy aztán ebből a szögletből fordítson a Liverpool! Cimikasz szögletét Van Dijk fejelte költői magányában a bal felső sarkoba (1-2).

Szoboszlai meglőtte idénybeli első gólját!

Nem indult jól a második félidő a Milan számára: három perc sem telt el, amikor már az első félidőben is ápolt Maignanra bal térdére Jota és Fikayo Tomori is rácsúszott. 

A francia kapus fájdalmában másodpercekig ütötte a gyepet. Nem volt mese, le kellett cserélni, és a 19 éves Lorenzo Torrianinak kellett elfoglalnia a helyét.

A fiatal kapust Szoboszlai avatta fel egy tizenhatoson kívülről eleresztett életerős lövéssel, de az olasz kapus biztos kézzel védte a lövést. A magyar támadónak a 64. percben már igazi gólhelyzete is volt, egy kiugratás után remekül tartotta meg a labdát, de az alapvonal közeléből nem tudta elgurítani a labdát Torriani mellett.

Szoboszlai, Szoboszlai Dominik, Liverpool, Bajnokok Ligája,
Szoboszlai Dominik lábát hagyja el a labda, ami után már 3-1-re vezetett a Liverpool
Fotó: AFP

Arne Slot az egyik meccs előtti interjúban több gólt kért Szoboszlaitól, és az elsőt máris megkapta! A 67. percben Gakpo kapott egy remek indítást, amivel végig száguldott az olasz térfélen, lerázta Pavlovicot, közepesen jó centerezését pedig a támadást indító és azt végig követő Szoboszlai passzolta a kapuba (1-3). A magyar játékosnak ez volt idénybeli első gólja!

Innen már a Pool tulajdonképpen könnyedén tartotta meg az előnyét, és nagyon fontos három pontot szerzett a San Siróban!

A Real Madrid és a Bayern is bekezdett

Az első játéknap a Bajnokok Ligája idei kiírásának két nagy esélyese, a 15-szörös győztes és ezúttal is címvédő Real Madrid és a Bayern München pályára lépett, mégpedig sztárcsapat hazai közönség előtt tette ezt. Carlo Ancelotti gyakorlatilag az összes sztárját belezsúfolta a kezdőbe, ami így jobban hasonlított egy világválogatottra, mint egy hétköznapi klubcsapatra. Persze mióta hétköznapi klubcsapat a Real Madrid?

Mit lehet ehhez hozzátenni?

A címvédő első ellenfele és áldozata a Bundesliga előző kiírásának ezüstérmese, a Vfb Stuttgart volt. A németek azonban egész bátran belállt a meccsbe, az első negyedórában nem csak szögletig, de egy óriási Ulrich-lövésig is eljutottak, amit Courtois tolta a lécre. Kellett egy kis idő, mire felébredt a Real, onnantól viszont nem volt megállás, és csak a gyatra helyzetkihasználás vagy éppen Nübel bravúrjai miatt nem lett a 30. percre 3-0. 

A 33. percben a videobíró is elvett egy 11-est a spanyoloktól, miután a török Umut Meler játékvezető hosszas videozás után úgy látta, a Mittelstadt nem rúgta meg Rüdigert a 11-es pont közelében.

 Pedig Bellingham már fogta a labdát...

Real-fölény ide-vagy oda, az első félidő 0-0-val ért véget, ami egy kisebb csoda volt a spanyolok rengeteg helyzetét látva. A második félidőben viszont már nem sokat pepecselt a Real, szinte a középkezdés utáni első támadás végén Rodrygo beadásából Kylian Mbappé passzolta a labdát a stuttgarti kapuba (1-0).

Kylian Mbappé, Jude Bellingham, Real Madrid, Bajnokok Ligája
Kylian Mbappé ismét eredményes volt a Real mezében
Fotó: AFP

Csakhogy hiába volt a nagy öröm, a Stuttgart ugyanis nemhogy nem tört össze, sőt a 68. percben Deniz Undav góljával ki is egyenlítettek! A következő percben jött is a segítség, ugyanis Ancelotti beküldte Luka Modricot, a veterán horvát legenda pedig a 83. percben tökéletesen ívelt egy szögletet Antonio Rüdiger fejére, amivel megmentette a lebőgéstől a Real Madridot. Endrick újabb bombagólja tulajdonképpen már csak kicsivel szebbé tette az összképet. 

Az idei kiírás másik nagy esélyese - legalábbis a szezon első négy 15-3-as gólkülönbséggel lehozott meccse alapján - a Bayern München a selejtezőben gond nélkül végigmenetelő Dinamo Zagrebet fogadta. A horvátok természetesen az 1 pontért utaztak el Münchenbe, és jobbára hol 5-4-1-ben, hol meg 6-3-1-ben védekeztek, alaposan feladva ezzel a leckét a bajoroknak.

Harry Kane, Bayern München, Bajnokok Ligája,
Szinte már nincs olyan Bayern-meccs, amelyiken Harry Kane ne lőne legalább egy gólt, ezúttal háromig jutott
Fotó: AFP

Persze nem annyira, hogy Harry Kane a 20. percben ne tudjon gólra váltani egy teljesen jogos büntetőt, és eddigre már egy meg nem adott gólja is volt a német csapatnak. A 34. percben pedig lett egy újabb szabályos góljuk is, amit Guerreiro szerzett.

A horvátok mindössze 25 százalékban birtokolták a labdát, a félpályát is alig lépték át, így nem csoda, hogy Olise góljával a 38. percre a németek eldöntötték a meccset.

 Onnan már csak az volt a kérdés, hogy a Dinamo megússza-e a totális kiütést.

El nem tudjuk képzelni, mit mondhatott az öltözőben a horvátok bosnyák edzője, Sergej Jakirovic, 

de tény, hogy az 50. percben már 3-2 volt az eredmény!

Ha ti rúgtok kettőt, mi is rúgunk kettőt, gondolták a németek és Kane valamint Olise újabb góljával gyorsan visszaállították a három gólos különbséget (5-2). Sőt a horvátok emberkedése annyira felbőszítette a bajorokat, hogy rúgtak még négy gólt, két újabb Kane-büntető, valamint egy-egy Sane- és Goretzka-találat formájában. Ez már totális megsemmisítés volt.

A nap hatodik mérkőzésén a portugál Sporting ötven percet emberelőnyben játszva, a svéd válogatott Viktor Gyökeres góljával szerzett vezetést, és végül 2-0-ra legyőzte a francia Lille-t.

Eredmények:
AC Milan - Liverpool 1-3 (1-2)
gól: Pulisc 3., ill. Konaté 23., Van Dijk 41., Szoboszlai 67.
Real Madrid - Vfb Stuttgart 3-1 (1-0)
gól: Mbappé 46., ill. Undav 68., Endrick 90+5.
Bayern München - Dinamo Zagreb 9-2 (3-0)
gól: Kane 20. (11-esből), 58., 73., 78. (mindkettő 11-esből),  Guerreiro 34., Olise 38., 61.,  Sane 85., Goretzka 90+2., ill. Petkovic 49., Ogiwara 50.
Sporting Lisboa - Lille 2-0 (1-0)
gól: Gyökeres 38., Debast 65.
kiállítva: Angel Gomes (Lille) 40.
korábban játszották:
Juventus - PSV Eindhoven 3-1 (2-0)
gól: Yildiz 21., McKennie 27., N. González 52., ill. Saibari 90+3.
Young Boys - Aston Villa 0-3 (0-2)
gól: Tielemans 27., J. Ramsey 38., Amadou Onana 86.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!